Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2017 22:39 - Гръцката азбука
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16163 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.03.2017 22:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гръцката азбука (на димотики: Ελληνικό αλφάβητο) е с дълга и интересна история. Днес тя се използва като официална писменост само в Гърция и Кипър. В Античността и Средновековието обаче тя има много широко приложение. Цялата източна част на Римската империя е писала на гръцки. Това продължава и в Източната Римска империя, наречена от Йероним Волф през 1557 Византия по името на град Византион (Βυζάντιον), впоследствие Константинопол. Гръцките букви продължат и днес да се използват много често в науки като математика, физика, астрономия.  

Архаична азбука върху керамичен съд

image

 Най-старият артефакт с гръцка писменост

image

Гръцкият език има няколко много ясно очертани периода в развитието си: Микенски – Това е езикът на Микенската цивилизация, известен с писмото Линеар Б. Елински (старогръцки) – Той е говорен във всичките 1500 полиси на Древна Елада. Койне (кини) – През Елинистичната епоха той е Lingua franca на Източното Средиземноморие и Близкия изток. Ромайки (средногръцки) – Той е официалният език на Източната Римска империя (Византия). Димотики (δημοτική) или новогръцки – започнал формирането си след ХV век. В началото на ХІХ век след създаването на независимата гръцка държава Адамандиос Кораис изкуствено създава формата Катаревуса (καθαρεύουσα), в превод означаваща почистена, която е имитация на класическия старогръцки език. Така в Гърция става характерно състоянието на диглосия (двуезичие). Официалният език чак до 1976 продължава да бъде Катаревуса, докато в същото време народът си говори на простонародния Димотики. Едва в 1976 официален език на Гръцката република става Димотики. Моят дядо знаеше гръцки отлично и помня, че като малък ми е казвал, че гърците имат два езика: един, на който пишат и втори, на който говорят. Това ми се беше видяло много странно. Историята на гръцката азбука също е доста интересна. Известно е, че като азбука тя е изцяло заимствана от финикийската. Според легендата в Елада я донася Кадъм (Κάδμος), който е син на финикийския цар и брат на Европа. Архаичната форма на гръцката азбука започва да се използва в края на ІХ век пр. н. е. От нея се развиват два варианта: западна и източна азбука. От западногръцкия вариант произлизат азбуки като етруската и латинската. От източногръцкия вариант пък произхожда нашата кирилица. Характерно за тази азбука е, че някои букви се четат различно в старогръцки и новогръцки. Така например β е Бета в старогръцки и се чете Б, докато в новогръцки тя е Вита и се чете В. Днешната гръцка азбука се състои от 24 букви. Отпаднали са четири букви: дигама (Ϝ ϝ), сан (Ϻ ϻ), копа (Ϙ ϙ) и сампи (Ϡ ϡ). Ето и самата гръцка азбука:

image

Да се чете на гръцки не е така лесно, както изглежда. Моят дядо Лазар ме научи още като дете, макар да не знам езика. Ето как се произнасят буквите по Международната фонетична азбука.  

image

 

Освен буквите в гръцкия език има двойни гласни и двойни съгласни, които се произнасят така: 

Двойни гласни:

αι → Е
ει → И
οι → И
ου → У
υι → И 

По тази причина има 6 различни начина за предаване на звука "И": Ι, Η, Υ, ΕΙ, ΟΙ, ΥΙ. 

Двойни съгласни:

γκ → Като стандартно "Г" (в средата на думата се чете "нг")
γγ → "Г" (в средата на думата се чете "нг")
μπ → Като стандартно "Б" (в средата на думата си остава "мб", ако тя е с гръцки произход)
ντ → Като стандартно "Д" (в средата на думата се чете "нд" или "нт", ако тя е с гръцки произход)
τζ → Като "ДЗ"
τσ → Като стандартно "Ц"
γх → Като "НХ"
Двойните съгласни λλ, σσ, ττ, κκ, μμ, ρρ се произнасят като един звук. 

Приятно четене на гръцки! 

Писмото Линеар Б

image

Архаичната гръцка азбука от Крит

image

Печатно издание на новия Завет

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Мисля, че е създадена някъде към 800 ...
20.03.2017 06:34
Мисля, че е създадена някъде към 800 г. пр. Хр., като е заимствана от финикийската. За техния език е добра, защото те не произнасят много букви. Написаното допълни моите знания по въпроса. Поздрави!
цитирай
2. laval - Благодаря!
20.03.2017 07:45
Благодаря ти отново за добрите думи, Барин! И аз така знаех, но в техен източник пишеше края на ІХ век - началото на VІІІ век преди н. е. и затова така го написах.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099057
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960