Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2017 21:16 - Записки на великия историк
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 903 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.07.2019 15:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Шъчжи (на мандарин: 史記) е произведението на живота на великия древнокитайски историк Съма Циан (на мандарин: 司馬遷) от времето на династията Хан. В превод на български Шъчжи означава Записки на великия историк, а на английски Records of the Grand Historian. Всъщност оригиналното заглавие е Тайши (Taishi, 太史). Съма Циан (145 – 86 пр. н. е.) е син на Съма Тан (на мандарин: 司馬談; 165 – 110 пр. н. е.), който е бил придворен астролог и историк на династията Хан. Съма Циан написал своите исторически записки в периода от 109 до 91 пр. н. е. В тях той разказва древнокитайската и световна история за период от 2500 години от времето на легендарния Жълт император Хуанди до управлението на неговия съвременник император У от династия Хан. Това не е първата китайска история, но това е първото цялостно и систематично изложение на историята на света, така както тя е била позната на китайците от древността. Историческият труд всъщност е бил започнат от неговия баща Съма Тан, но след неговата кончина в 110 пр. н. е. делото му е продължено от сина. Този исторически текст оказва дълбоко влияние на китайската историография и проза. За китайците той има роля и значение като на историята на Херодот за Европа. Шъчжи има 526000 йероглифа и 130 глави, които са разпределени в следните пет раздела:  

1. От І до ХІІ глава се нарича Бенчжи (本紀) или Основни анали. Тук са описани китайските владетели като петте императора, индивидуални династии като Ся, Шан и Чжоу, първия император на династия Цин, включително Сян Ю и вдовицата императрица Лю.
2. От ХІІІ до ХХІІ глава се нарича Бяо () или Таблици. Това са хронологични таблици, които описват отделните управления, родословия и важните събития в таблична форма.
3. От ХХІІІ до ХХХ глава се нарича Шу () или Трактати. Описание на актуални теми от това време: ритуали, музика, календари, астрономия, поверия, икономика, финанси,  реки.
4. От ХХХІ до ХL глава се нарича Шъчжя (世家) или Наследствени къщи. Биографии и родословия на аристократи и чиновници. Тук е включена и биографията на Конфуций.
5. От ХLІ до CXXX глава се нарича Лиечжуан (列傳) или Биографии. Биографии на прочути китайски личности като Лао Цзъ, Мо Цзъ, Сюн Цзъ, Чжин Къ, общо 130 на брой.  

Заради колосалния си труд Шъчжи Съма Циан е определен като Бащата на китайската историография.  

Шъчжи – Shiji – 史記

 image

image

image

Съма Циан – Sima Qian – 司馬遷

image

image




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135559
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22125