Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2017 23:27 - Глобуси
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1403 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.04.2017 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всеки от нас е ходил на училище и в часовете по география е изучавал земното кълбо (глобуса). Много малко хора обаче познават историята на създаването на първите глобуси. Пръв Аристарх Самоски (310 – 230 пр. н. е.) е изказал мнението, че Земята обикаля около Слънцето, но за автор на хелиоцентричната система се смята великият полски учен Николай Коперник. Не той обаче е автор на първия глобус, а древногръцкият философ стоик, граматик и географ Кратес от Малос (на гръцки: Κρατης Μαλλωτης), пазител на библиотеката в Пергамон. Той създава своя глобус около 145 пр. н. е. Този глобус не е достигнал до наши дни, но е било запазено негово изображение. Освен Старият свят, наречен Oecumene, Кратес е изобразил на глобуса още три континента, носещи имената Perioeci, Antipodes и Antoeci. Те са разделени от Екваториалния и Меридионалния океан, които се срещат на кръст и разделят земята на четири части. С термина ойкумене елините са обозначавали познатата населена част от Земята. На този глобус се виждат Европа и Африка (Либия), разделени от Средиземно море, зад тях е Азия.

image

image

Създател на най-стария запазен до днес глобус е Мартин Бехайм (на немски: Martin Behaim; на португалски: Martinho da Boйmia). Той е немски географ и мореплавател, дълго време служил в Португалия. Започнал е своя глобус в 1491 и го завършил през следващата 1492. Годината, в която Христофор Колумб е открил Америка. Глобусът му е отразявал европейските познания за земното кълбо преди Великите географски открития. Явно на автора са били познати картата на Птолемей, географията на Страбон и разказите на Марко Поло. Затова на него има изобразен само един единствен световен океан. При пресичането му в западна посока от Европа се стига директно до Азия. Естествено тук липсват Северна и Южна Америка, Австралия и Антарктида, а Африка е с неправилни контури. Глобусът носи името Erdapfel, което на немски значи Земна ябълка. Неговият диаметър е 507 mm. Днес той е изложен в Германския Национален Музей в Нюрнберг.

image

image

image

image

image

image

Досега за най-стария запазен глобус, на който са нанесени очертанията на Америка, се е смятал Ягелонския глобус (Globus Jagellonicus). Той бил датиран в 1510. Изработен е от позлатена мед. Принадлежал е на полския астроном Ян Брожек. В края на ХVІІІ век е бил закупен за Краковската обсерватория. Днес се съхранява в Музея на Ягелонския университет в Краков.

image

image

image

Неговото първенство се оспорва от глобусът на Хънт – Ленокс (Hunt – Lenox globe), датиран в същата 1510, който също изобразява Двете Америки. Това е меден глобус с диаметър 112 mm. Той се съхранява в Отдела за редки книги на Обществената библиотека в Ню Йорк (New York Public Library).

image

image

image

image

През 2013 белгийският колекционер Стефан Мисин (Stefaan Missine) показва глобус, изработен от две долни половини на черупките на щраусови яйца, който също изобразява Америка. Той твърдял, че е извършил подробен анализ на глобуса с радиовъглеродно датиране, компютърен томографски тест и изследване на мастилото. Според него бил създаден през 1504. На Северна Америка е написано HIC SVNT DRACONES (тук са драконите), а Южна Америка е обозначена с три израза: Mundus Novus (Нов свят), Terra de Brazil (Земя на Бразилия) и Terra Sanctae Crucis (Земя на Свещения кръст). Не е известен автора на глобуса от щраусово яйце. Той принадлежи на австрийски колекционер, който го купил по време на панаира London Map Fair през 2012. Предполага се, че е бил изработен във Флоренция в началото на ХVІ век.

image

A eто за какво използват глобусите днес: декоративна бар - количка.

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4147243
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22181