Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2017 19:00 - Liber Novus
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1373 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.06.2019 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Liber Novus (Нова книга на латински) е оригиналното заглавие, с което прочутият швейцарски психолог и психиатър Карл Густав Юнг (Carl Gustav Jung, 1875 – 1961) сам нарича научния труд на живота си, неговият Opus Magnus. Днес той е определян като един от най-важните трудове по психология. Известен е още като Червената книга (The Red Book) затова, че ръкописът е подвързан с червена кожа.

Корица и Начална страница на Liber Novus

image

image Юнг собственоръчно е изписал 205 страници с калиграфски шрифт и ги е илюстрирал много богато. През 1907 Юнг се запознава със създателя на психоанализата Зигмунд Фройд (Siegmund Freud, 1856 - 1939) и посещава семинарите му. Така той постепенно става част от известния Виенски психоаналитичен кръг и е смятан за негов ученик.

През октомври 1914 обаче между тях настъпва разрив поради различия във вижданията за човешката психика. Юнг се разделя със своя учител и развива самостоятелно идеите си, които се различават доста от психоанализата на Фройд. Създава свое направление в психологията, наречено аналитична психология, което има много последователи в цял свят. През 1948 основава Института Юнг в Цюрих, където работи до смъртта си. Още през 1913 Юнг започва да си води бележки в малки дневници, където записва всичко, което чувства, вижда и чува. След това преписва дневниците си в подвързаната с червена кожа книга, като я украсява с рисунките си. Червената книга е била създадена между 1914 и 1930. Той работи над нея цели 16 години с известни прекъсвания. Книгата е продукт на интроспективния метод, разработен от Юнг, известен като “активно въображение”. Този метод оказва огромно влияние върху развитието на изкуството от средата на ХХ век до наши дни. В произведението си той разказва за резултатите от това вътрешно пътуване в дълбините на подсъзнанието си. То е практическо отражение на теориите на Юнг, развиващи идеята за архетипите, личното и колективното несъзнавано, анимуса и анимата, сянката и либидото. Всички психолози знаят за съществуването на това произведение на ученика, превърнал се впоследствие в съперник на Зигмунд Фройд, но само десетина са имали шанса да го видят лично, защото Юнг не издава книгата си преживе, нито оставя указания какво да се прави с ръкописа му. Неговите наследници отказват да го показват и публикуват. Дори през 1984 той бива преместен в банков трезор. Внукът на Юнг Улрих Хорни решава да я публикува чак в 2007, когато книгата била сканирана. На 7 октомври 2009 тя е публикувана от Фондация Филемон (Philemon Foundation) като фототипно издание на немски в допълнение с английски превод и с увода и бележките на Лондонския историк Сону Шамдасани. На същия ден Rubin Museum of Art в Ню Йорк показват на света оригиналния ръкопис на Юнг заедно с малките му дневници в изложба, продължила от 7 октомври 2009 до 15 февруари 2010. В Европа за пръв път те са били показани на изложба в Музея Ритберг (Rietberg) в Цюрих от 7 декември 2010 до 20 март 2011.  

Страниците на Liber Novus

 image

image

image

image

image

image

 Клип за Liber Novus (The Red Book)






Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4147544
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22182