Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2017 21:25 - Майсенският порцелан
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4223 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.05.2020 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Майсен (Meissen) се намира на 30 km от Дрезден (Dresden). В Германия това е градът с най-стария замък, който се нарича Албрехтсбург (Albrechtsburg). В него се съхранява пищна колекция от световноизвестния майсенски порцелан. Всъщност първата ни асоциация, когато става дума за Майсен, е порцелан.

Meissen Porzellan - Zwiebelmuster
image
Meissen - Albrechtsburg
image
Meissen Porzellan-Manufaktur - Logo
image

Ето какво съм писал в блога в статията Приказка за порцелана: 

Едва в началото на ХVІІІ век, през 1709 г. алхимикът Йохан Бьотгер при един от многото си опити случайно получава материал, който се оказва първия европейски порцелан. Още през следващата 1710 г. в Майсен е открита първата европейска манифактура за порцелан, която скоро отбеляза своя 300-годишен юбилей. Забележителното е това, че Meissen все още е най-известната и ценена марка порцелан в света.

Историята е следната: Алхимикът Йохан Фридрих Бьотгер (Johann Friedrich Boettger, 1682 - 1719) получава поръчка от Курфюрста на Саксония и Крал на Полша Фридрих Август І, по-известен като Август ІІ Силни (на немски: August II der Starke) за получаването на злато. В специално оборудваната си лаборатория той прави опити и за получаване на порцелан. Отначало Бьотгер  използва обикновена глина и затова изработените изделия били с кафяв цвят. В 1709 смесва бяла глина каолин, фелдшпат и алабастър и така стига до откриване на твърдата порцеланова паста, от която и днес се произвежда порцелана с единствената разлика, че вместо алабастър сега се използва кварц. На 28 март 1709 Йохан Бьотгер уведомява Курфюрста, че може да произвежда бял порцелан и че той е изобретателят на технологията и единственият пазител на нейната тайна. След допълнителна проверка от комисия, която дала положително заключение за откритието на Бьотгер и след като го оценил по достойнство, Август ІІ Силни разпоредил създаването на манифактура за производство на порцелан. На 23 януари 1710 издава декрет на латински, френски, немски и холандски за откриването на порцелана и основаването на самата манифактура, а на 6 юни 1710 тя била открита първоначално в пустеещия Майсенски замък Албрехтсбург. От 1722 в употреба влиза днешното лого на Meissen Porzellan, представляващо две кръстосани полуизвити саби. От 1739 започва да се произвежда прочутия декор на Meissen, наречен Zwiebelmuster (Сини лукчета). От 1861 до 1864 е построена сегашната манифактура на брега на река Трибиш, вливаща се в Елба. Именно там е преместено производството, където се намира и до днес. От 1912 до 1915 е построен Музеят на порцелана, а изложбената му зала е открита в 1916. За отбелязване е, че днес производството на Майсенски порцелан продължава да бъде държавен монопол в Германия. Факт, сам по себе си е достоен за уважение. През 2010 Meissen Porzellan чества своя 300-годишен юбилей. Предприятието така се и нарича: Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH (Държавна Порцеланова Манифактура Майсен ООД), която е собственост на Провинция Саксония. Майсенският порцелан е символ на високото немско качество, изящество и лукс. Шедьоврите на неговите майстори предизвикват само възхищение. На аукцион колекция от 40 предмета Майсенски порцелан с декор Zwiebelmuster са продадени за скромната сума от 526000 паунда. И днес Meissen Porzellan все още е марка № 1 в света на порцелана.

 Meissen - Porzellan-Manufaktur
 image
 Meissen - Porzellan-Museum
 image
 image
  СЕРВИЗИ  
 image  image  image
 image  image  image
  ВАЗИ  
 image  image  image
 image  image  image
image image image
  СТАТУЕТКИ  
 image  image image 
 image  image  image
 image  image  image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4141310
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22163