Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 22:52 - Кристалното богатство на Бохемия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3201 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 29.12.2018 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кристалът е истинско богатство и повод за национална гордост на Чехия. Той е един от важните експортни продукти. Стъклопроизводството е с вековни традиции в северната част на страната, известна като Бохемия. Затова в цял свят той е прочут като Бохемия Кристал (Bohemia Crystal).

image

Ето какво съм писал за Bohemia Crystal в статията ми Блясъкът на кристала в моя блог преди 5 години:

През ХV век се развива и втория център на стъклопроизводството в Европа – Бохемия (Северна Чехия). Местните майстори откриват, че като прибавят варовик в разтопената стъкломаса, се получава много по-чист материал с брилянтен блясък, който дори може да бъде гравиран, тъй като е достатъчно дебел. Този материал се създава през  ХVІІ век вследствие на стремежа да се имитира стъклото от Венеция. Така нареченият Бохемски кристал вече гравират с пейзажи и батални сцени. Поради майсторството на гравьорите той бързо става много популярен. През ХVІІІ век това е най-търсеното стъкло в Европа. Венецианците даже се принуждават да забранят вноса му, за да защитят своето местно производство.

Бохемските майстори не се примиряват и създават свой вариант на оловния кристал, при това доста по-евтин. В 1830 г. те създават цветния кристал и по този начин печелят битката с конкуренцията. Настъпва епохата Biedermeier. В Бохемия по това време има повече стъклари, гравьори и художници, отколкото в останалия свят. Те изобретяват и прилагат различни техники, които им дават солидна преднина пред майсторите от Венеция, Англия и Франция. Така бохемското стъкло отново става лидер в световен мащаб.

Особено ценен и днес продължава да бъде ръчно гравирания кристал, дело на цели поколения изкусни майстори гравьори. А най-популярен си остава декора, обозначаван в каталозите като 57001 или 500PK, наричан от чехите Пятистовка. По времето на Чехословакия производството е съсредоточено в няколко големи национализирани фабрики. След демократичните промени е налице нов бум в производството на кристал, като се появяват десетки нови фирми, които са производители или пък декоратори на кристал и стъкло. Няколко фабрики фалират поради лош мениджмънт, но на тяхно място се появяват нови играчи на пазара. Всеки голям град в Чехия примамва туристите с магазините си за кристал. Особено лъскави са витрините на магазините на Вацлавске намести в Прага. Кристалът грабва окото не само със своя блясък, но и с изящните си ръчно изработени гравюри. Особено атрактивни са цветния и позлатения кристал, които се отличават с невероятно разнообразие. Ето кои са днес десетте най-популярни чешки марки и производители на кристал:

BOHEMIA JIHLAVA

image
image

CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE

image
image

CRYSTAL BOHEMIA

image
image

CRYSTALEX CZ

image
image

CRYSTALITE BOHEMIA

image
image

EGERMANN

image
image

GOLD CRYSTAL

image
image

MOSER

image
image
PRECIOSA
image
image

RUECKL CRYSTAL

image
image



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Красиви са кристалните предмети. ...
22.04.2017 07:28
Красиви са кристалните предмети. Трябва да се цени красотата.
Поздрави и по-нататъшни успехи в блога и в живота!
цитирай
2. laval - Благодаря!
22.04.2017 07:57
Благодаря ти отново, Барин! Успех и на теб и твоя блог! Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4127966
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22091