Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2017 19:20 - Живописта на Алфонс Муха
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2458 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.04.2017 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Алфонс Мария Муха (на чешки: Alfons Maria Mucha; на френски: Alphonse Maria Mucha) е виден чешки живописец, плакатист, декоратор и приложник. Световноизвестният артист е роден на 24 юли 1860 в градчето Иванчице, Моравия, Чехия, тогава в Австро – Унгарската империя.

image

Смята се за един от създателите на стила Ар Нуво (Art Nouveau). От дете се увлича по рисуването. То остава главно негово занимание до смъртта му през 1939. Взема уроци по рисуване в родния си град. През 1879 отива във Виена и работи във фирма за сценични декори.

Алфонс Мария Муха
Автопортрет

 

Alphonse Maria Mucha
Autoportrait

image

В 1881 се завръща обратно в Моравия. В Микулов той е декоратор на свободна практика и портретист. Там среща Граф Карл Кюн фон Беласи, който го наема да възстанови стенописите в замъка Хрушовани Емахоф. Именно благодарение на графа Алфонс Муха започва да посещава Художествената академия в Мюнхен. В 1881 се премества в Париж. Там посещава академиите Жулиан и Колароси и в същото време работи като художник на реклами и илюстратор на списания. През 1894 печели конкурса за плакат на пиесата Жизмонда” с участието на Сара Бернар. Точно този плакат прави Муха известен и му носи шестгодишен договор с актрисата. В Парижкия си период художникът създава множество плакати, картини, реклами, илюстрации, театрални декори и дори дизайн за бижута. Най-често в тях са изобразени красиви млади жени в ефирни рокли в неокласически стил, заобиколени от цветя, ореоли и арабески. В контраст с установените традиции не използва ярки бои, а меки пастелни цветове. Този негов стил бил наречен Art Nouveau. В 1897 е и първата му самостоятелна изложба, включваща 107 негови творби. Втората му изложба е същата година с 400 работи, представена в няколко европейски града. През 1898 Муха вече преподава уроци по рисуване в академията Кармен. На Световното изложение в Париж през 1900 той е главен декоратор на павилиона на Босна и Херцеговина и отделно помага в декорирането на павилиона на Австрия. Интересно е, че Муха винаги се е разграничавал от стила Ар Нуво и твърдял, че творбите му са изцяло чешки продукт, а не модна тенденция. Мнозина художници неуспешно опитват да имитират стила му. В бароковия дворец Коуницки в Прага има малък музей, посветен на Алфонс Муха с над 100 негови творби.

Плакатът със Сара Бернар

image

Павилионът на Босна и Херцеговина – Париж 1900

image

Театрални афиши

image
image
Реклами

image

image
image
Картини

image

 image
 image
 image
Афиш за изложбата на Алфонс Муха
 image

Клип за Алфонс Муха






Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135617
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22125