Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2017 22:34 - Приборите за хранене
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2582 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.05.2020 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

При всяко сядане на масата ние ежедневно си служим с приборите за хранене. Употребяваме различни видове вилици, лъжици и ножове. Всяко ястие изисква определени по вид, форма и начин на използване прибори. Модерните прибори за хранене имат дълга и доста интересна история. Времето е наложило и материалите, от които те се изработват. Днес това е инокс (Inox 18/10) – неръждаемаемата стомана, съдържаща 18% хром и 10% никел. В доста тържествени случаи се използват посребрени и позлатени прибори за хранене. Богатите фамилии в Западна Европа и Америка следват традицията на прибори от масивно сребро 925. От всички прибори исторически пръв се появява ножа. Първобитните хора използвали кремък за изработка на първите ножове за рязане. През Бронзовата епоха ножове се правят от бронз, а през Желязната епоха от желязо. Едва след векове ножът получава дръжка и вече е от стомана. С ножа не само е била рязана и приготвяна храната, но той е бил и основния прибор за хранене. В съвремието имаме огромно разнообразие от ножове според вида храна. На масата се слагат обикновено голям, среден и малък нож. Големият е за основното ястие, средният е за салати и предястия, а малкият е за плодове и десерти. Съществуват различни видове специални ножове: за риба, сирена, морски деликатеси и други. Макар да е много удобна, лъжицата идва доста по-късно. Смята се, че тя е на около 2000 години. Първоначално тя е била изрязвана от дърво и имала полусферична форма. В Средновековието аристократите си поръчвали лъжици от злато и сребро, които били скъпи. Сегашната си по-плитка форма лъжицата получила след появата на дълбоките чинии за супа. На масата големите лъжици се използват за супи, средните за бульон, крем десерт, компот и сладолед, а малките за чай и кафе. Най-младият прибор е вилицата. За нейната поява се сочи една необичайна причина: модата да се носи жабо в облеклото, което пречело на нормалното хранене. В Европа тя започва да се използва чак през ХVІ век в Италия. Твърди се, че неин прототип била вилица с два зъба от злато, изработена в един екземпляр за византийска принцеса преди 1000 години. Извивката на вилицата пък се появява в ХVІІ век. Тук интересното е, че първоначално италианските благородници използвали поотделно вилицата и ножа, докато във Франция те се използвали заедно. Вилицата може да бъде с 2, 3 или 4 зъба в зависимост от вида ястие. За основно ястие тя е голяма, за салата и предястие е средна, за риба тя е средна, но с 3 по-къси зъба и за десерти и плодове е малка. Вилица и нож заедно се използват при салати, предястия, основни ястия и плодове, като ножът може да има назъбено острие. За някои храни като раци, омари и стриди например се използват специфични прибори и аксесоари. При посрещане на гости и при приеми важна роля играе правилното и естетически красивото подреждане на масата. Подредбата на приборите около чиниите се води от тяхната функционалност и значение. Те трябва да се подреждат според последователността на тяхната употреба. Това означава, че от външната страна се поставят приборите за първото ястие, а от вътрешната страна – на следващото. От лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната са лъжиците и ножовете. Най-близо до чинията се намира ножът за основното ястие, след него е лъжицата и най-отвън е ножът за предястието. Вилиците се разполагат аналогично: от вътрешната страна е голямата вилица за основното, а от външната е средната за предястие. Над чинията се слагат приборите за десерта. Лъжичката трябва да бъде над виличката. Върхът на лъжичката сочи надясно, а върхът на виличката – наляво. Вляво от вилиците понякога се слага плоска чиния за хляб. Върху нея може да се постави плосък нож за масло. Приборите за риба се слагат само, ако се поднася такава. Вилицата е с три къси зъбчета и е вдлъбната за отстраняване на костите, а ножът е къс с широко острие под формата на лопатка. За плодове се използват вилица само с две зъбчета и нож, който е със заострен край. Лъжичката за сладолед пък е плоска, почти квадратна и с едва огънати краища. Комплекти прибори за хранене днес се произвеждат в много европейски страни. Най-често те са за 6 или 12 души от инокс, сребро или посребрени и позлатени. С отлично качество, традиции и престижни марки се славят Франция (Laguiole), Германия (Solingen), Англия (Sheffield), Италия (Lumezzane) и Испания (Albacete).

Етикет за подреждане на масата (table setting)

image

Комплект прибори за хранене за 12 души (cutlery set)

image

Прибори за хранене от инокс (inox 18/10 – stainless steel)

image

Посребрени прибори за хранене (silverplated)

image

Позлатени прибори за хранене (goldplated)

image

Сребърни прибори за хранене (sterling silver)

image

Калаени прибори за хранене (pewter)

image



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4133381
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22117