Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2017 23:56 - Порцелановите сервизи
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9105 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.05.2017 00:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес порцеланът присъства във всеки дом. Производителите на порцелан предлагат огромно разнообразие от сервизи с различна конфигурация. Обикновено сервизите са за 6 или 12 души. Те включват различни видове чинии, чаши и аксесоари в зависимост от предназначението им и гурме културата на съответната страна. За съжаление в България само малка част от порцелана на пазара е с високо качество и идва от реномирани европейски, японски и американски марки порцелан. Що се отнася до внасяния порцелан от Китай, то той няма нищо общо с качеството на китайския порцелан от династиите Цин и Мин, който навремето е струвал колкото златото. Трябва да се отбележат някои особености за внасяния порцелан от известните марки. В Англия се произвежда предимно fine bone china, фин костен порцелан, който е млечнобял на цвят. От Франция идва така наречения Лиможки порцелан, който се смята за мек порцелан. Германия и Италия произвеждат най-вече твърд порцелан. Традиции и добро качество имат още страни като Унгария, Чехия, Полша, Австрия, Португалия, Ейре и Дания. Трябва да правим разлика още и между порцелана за дома, който е фин и хотелския порцелан, който е по-груб с дебели стени заради многократната му употреба. Качественият порцелан лесно се познава по снежнобелия си цвят, отлично изработените форми и красивите декорации с ярки наситени цветове. Когато си избираме порцеланови сервизи за дома, е добре да знаем и какво трябва да съдържат съответните видове сервизи. 

image
Сервиз за хранене
Сервизите за хранене се предлагат обикновено за 6 и по-рядко за 12 души. Големият сервиз е за предпочитане, ако с него ще посрещаме гости. Предвид разнообразието от конфигурации на различните производители е добре да знаем какво трябва да съдържа един сервиз за хранене. Това са трите основни вида чинии (по 6 или 12): голяма чиния за основно ястие, която да може да се използва и като подложна; дълбока чиния за супа; средна чиния за салата или предястие; освен това голям супник, сосиера, голяма дълбока купа (салатиера), голямо кръгло плато, голямо овално плато, средна овална чиния. Добре е да има също така и порцеланови солнички. 
image
Сервиз за риба

Сервизът за риба е доста рядко срещан. Той трябва да съдържа голямо овално плато за рибата и 6 или 12 чинии за риба, които биха могли да бъдат както овални, така и кръгли. Този сервиз е задължително да се допълва от прибори за сервиране на рибата: голяма вилица и нож за риба.

image
Сервиз за торта

Сервизът за торта или плодове съдържа голямо кръгло плато и 6 или 12 средни кръгли чинии с порцеланова лопатка за торта. Ако няма такава от порцелан, може да се използва и метална лопатка от инокс или посребрена.

image
Сервиз за компот

Сервизът за компот може да се ползва също и за сервиране на салата. Трябва да съдържа една голяма купа (салатиера) и 6 или 12 купички. Към него се ползва черпак за компота или щипка за салатата.

image
Сервиз за кафе
Сервизът за кафе е стандартизиран. Той съдържа 6 или 12 чашки за кафе с подложни чинийки, а освен това висок кафеник, каничка за мляко или течна сметана и захарница. Кафето се сервира винаги с поднос.
image
Сервиз за чай
Сервизът за чай също е стандартизиран. Той съдържа 6 или 12 чаши за чай с подложните им чинийки, а освен това нисък чайник, каничка за мляко или течна сметана и захарница. Чаят също се сервира винаги с поднос.
image



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099250
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960