Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2017 23:21 - Кристалната бижутерия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4755 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 10.05.2020 18:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През последните две десетилетия излезе модата на кристалната бижутерия. Тя е алтернатива за хората, които по обясними причини не могат да си позволят диаманти. Особено много е предпочитана тя от младите хора.

image
Бижутата от кристал се асоциират първо със Swarovski. Компанията Swarovski е австрийска. Основана е в 1895. Кръстена е на създателя си Даниел Сваровски (Daniel Swarovski). Именно той изобретява първата електрическа машина за фино рязане на кристал. Изобретението дава възможност за прецизно нарязване на кристалите и осигурява успеха на семейното предприятие. От много години Swarovski е водещия световен производител на фасетирани кристали, наречени Swarovski Elements. Технологичните иновации и вдъхновяващият дизайн отличават продуктите с марка Swarovski. Фирмата се специализира в производството на бижутерия, кристални миниатюрни фигурки и статуетки, модни аксесоари, осветителни тела, часовници и интериорен дизайн. Кристалните елементи на Swarovski могат да се използват в бижутерийната индустрия, осветителните тела, архитектурата, интериорните решения при декорацията на дома. Първите фигурки Swarovski са представени в 1976 и веднага завладяват колекционерите, а кристалният лебед става лого на фирмата. През следващата 1977 е лансирана и първата колекция бижута. От 2009 компанията предлага и своя линия часовници. Днес доста кристални бижута имат сертификат, че съдържат Swarovski Elements. Те обаче не са произведени от Swarovski. Това е така, защото компанията продава кристални елементи и така дава възможност на дизайнери, бижутери и обикновени потребители да създават свои бижута, като използват въображението си. Фирмата Swarovski е партньор с много известни дизайнери.  image
image
Най-големият конкурент на Swarovski е световноизвестната чешка компания Preciosa. Марката Preciosa е регистрирана още в 1915 в Бохемия (Чехия), но компанията е реално създадена едва в 1948. Фабриката в Яблонец на Ниса (Jablonec nad Nisou) много бързо става един от основните производители на висококачествени изделия от кристал и стъкло в Чехословакия. През 1993 тя купува фирмата за кристални полилеи Lustry в близкото градче Каменицки Шенов (Kamenicky Šenov), където се намира първото в света училище за стъкларско изкуство. През 1995 Прециоза основава дъщерната компания Preciosa Figurky, която започва производство на декоративните кристални фигурки и статуетки, прочути в цял свят. През 2009 групата компании присъединява и популярната фирма за бижута Яблонекс (Jablonex) и тя бива преименувана на Preciosa Ornela. Днес Preciosa с успех си съперничи със Swarovski. Компанията произвежда кристални елементи, наречени Preciosa Components, които не отстъпват на австрийските. В някои отношения Preciosa дори превъзхожда Swarovski (чиито продукти са машинно изработени), тъй като немалка част от операциите по обработката на изделията се извършва ръчно. Това се отнася за бижутерията и особено за кристалните фигурки. Бижутата са изработени от кристал със сребро или с родий. Освен това Preciosa предлага мъниста от кристал и стъкло и великолепни полилеи и абажури за луксозни хотели и резиденции. Продуктите на фирмата се продават отлично на пет континента. Много бижутерийни фирми използват Preciosa Components за създаването на бижутерия, която се характеризира с изисканост и деликатна елегантност и това я прави класическа.

Освен Swarovski и Preciosa, от известно време кристална бижутерия предлагат и световни лидери в производството на кристал като Lalique, Baccarat и Waterford Crystal, за които наскоро писах подробно в блога си. Тя е с отлично качество и оригинална като дизайн. Бижутерия се прави още и от стъкло. Тук ще спомена само венецианското стъкло Мурано (Murano).

image image
image image
image image
image image
image image
image image

Кристалните бижута се почистват с мека четчица от прах. Петната по тях могат да се измиват под течаща вода, но бижутата не трябва да се оставят да киснат във вода. При замърсяване следва да се забършат с кърпа, натопена в сапунена вода. Подсушават се с мека кърпа и се оставят да съхнат върху памучна материя. Никога не използвайте ацетон, алкохол, прах за пране или препарат за почистване на стъкло.




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4129863
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22102