Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2017 19:59 - Трите чудотворни икони на Богородица
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5657 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 04.06.2017 20:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В България има три чудотворни икони на Богородица, пазени в най-големите ни манастири. Това са иконите: Богородица Одигитрия (по народно Осеновица, което значи Пътеводителка) в Рилския манастир, Богородица Влахернска в Бачковския манастир и Богородица Троеручица в Троянския манастир. За пръв път трите свещени икони се събират на едно място по решение на Св. Синод в Храм – паметника Александър Невски на 12 май 2007. Изложени са за поклонение през целия ден, в който потокът от вярващи не спира, защото това е рядко и безценно събитие. Отслужена е Света литургия за спасение на осъдените в Либия български медици и за здравето на болните либийски деца. Няколко дни след молебена на Патриарх Максим медиците ни са освободени, което е доказателство за чудодейната им сила и за силата на вярата.

image
Богородица Одигитрия

Рилският манастир е най-голямата българска духовна обител и има много светини за почитане, а самият манастир е пазител на вярата и българщината от много векове. Иконата Богородица Одигитрия (Осеновица) е най-важното му съкровище. Тя представлява образ на Богородица с Младенеца, обграден с 32 клетки с мощи на светци, които се съхраняват в самата икона. Икона като тази се нарича реликварий и като цяло е много рядка в православния свят. За произхода ѝ има две теории. Според първата иконата е дар на манастира от Мария Бранкович, дъщеря на сръбския деспот Георги Бранкович. Според втората е дар от Византийския император Мануил І Комнин в ХІІ век като отплата за неговото изцеление от мощите на Св. Йоан Рилски.

image
Богородица Влахернска

В Бачковския манастир се пази още една забележителна икона. За нея има предание, че е дело на Св. Лука и за нея Дева Мария е позирала лично. Това я прави между най-редките 20 в света. Донесена е в Бачково от двама грузински монаси през ХІV век. Тя също представлява образ на Богородица и Младенеца, но се виждат само лицата им. Цялата икона е в сребърен обков. Има традиция иконата да напуска манастира само в един ден от годината на денят след Великден, когато се организира голямо литийно шествие, в което се включват много вярващи от цяла България и от чужбина.

image
Богородица Троеручица

В Троянския манастир се намира третата чудотворна икона на Богородица Троеручица. Според преданието третата ръка, с която Богородица държи Младенеца, била добавена по нареждане на Св. Йоан Дамаскин. Смята се, че Троянският манастир е построен специално заради иконата. Тя е от ХVІІ век и идва от манастир в Атон (Света гора). Монаси носели иконата към Влахия. Те спрели да пренощуват в село Орешак. На следващия ден магарето, което носело иконата, не се помръднало. Това се повторило и в следващите два дни. Монасите разчели това знамение като знак, че иконата иска да остане тук. Така те построили на мястото малък параклис, който днес е Троянския манастир. Иконата се изнася от манастира само на Успение Богородично.

image



Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - На всичките съм се поклонила лично,
05.06.2017 07:15
благодаря за този хубав хпистиянски постинг.
цитирай
2. laval - Благодаря!
05.06.2017 07:51
И аз благодаря за оценката! Това са три светини за България.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4148224
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22183