Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2017 22:37 - Велики Преслав
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1924 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 22.03.2018 19:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

При управлението на Цар Симеон І Велики (893 – 927) новата столица Велики Преслав става представителен център на културата. Тя е строена в продължение на 28 години и е превърната в истински Царски град. Самото преместване на столицата от Плиска в Преслав показва превръщането на България в могъща християнска държава с високи културни постижения и достойнства. Именно тук през 893 се провежда Преславският църковно-народен събор, който утвърждава делото на Кирило-Методиевите ученици в България и старобългарския език. В изграждането на Велики Преслав се проявява и имперското самочувствие на Цар Симеон І в съперничество с Византия да покаже сила, богатство, блясък и православна духовност. Затова в новата столица акцентът е поставен върху царските дворци и църковния комплекс. Старобългарският писател Йоан Екзарх описва в Шестоднев” Преслав така:

Когато някой обикновен и беден човек и чужденец, идвайки отдалече, стигне до портите на княжеския двор, още щом го зърне, започва да се учудва и изпълнен с възхита, пристъпва и моли да го пуснат, и като влезе вътре, той вижда да се издигат къщи от двете страни, украсени с камък и дърво и целите изписани. А като влезе в самия дворец и съзре високите палати и църквите, украсени, необикновено богати с камък и дърво и различни краски, а отвътре с мрамор и бронз, сребро и злато, той няма да знае с какво да ги сравни.

Подобно на Плиска, Преслав е изграден от два комплекса: Външен и Вътрешен град, защитени от високи каменни стени с кули. Във Вътрешния град са разположени резиденцията на владетеля, Симеоновият дворец, Архиепископията (Патриаршията) и дворцовата катедрала, наречена Златната църква (още Новата или Кръглата църква). Тя е шедьовър на българската архитектура и строителство със своята монументалност, цветни мозайки и рисувана керамика. По своя строителен план принадлежи към кръстокуполните храмове, заимства елементи от базиликата, като преддверието и олтарната абсида. Отличава се с лекота и хармония в пропорциите и не се повтаря с никоя друга църква. Преславската Кръгла църква съперничи по изящество на Света София в Константинопол. Още по-грандиозен е Царският дворец с голямата Тронна зала. Преславските църкви са част от манастирски комплекси във външния град или извън крепостните стени. Процъфтяването на църковната архитектура утвърждава влиянието на българската православна църква и е съчетано със строителство на манастири около Велики Преслав – например в Патлейна. Такива манастирски комплекси са изградени и в Средец, Охрид, Дръстър. В Преслав процъфтява и старобългарското изкуство и занаятчийско производство на художествена и битова керамика, разноцветно стъкло, декоративна скулптура с оригинални български орнаменти. Във Външния град на столицата са били разположени такива занаятчийски работилници и търговски центрове. Оригинална е преславската рисувана керамика, монументалната и миниатюрна живопис. Преславската керамика служи и за изработка на икони. Шедьовър на това изкуство е иконата на Св. Теодор Стратилат, открита край Преслав в Патлейна. Богатството на Симеоновия Златен век е показано и с Преславското златно съкровище. Така Втората българска столица Велики Преслав става водещ книжовен, административен, духовен и художествен център в Европейския Югоизток и бележи най-високите постижения на Българското Средновековие. След Златния век идва и упадъкът на Велики Преслав. В 969 градът е завладян от киевският княз Светослав, а през 971 византийският император Йоан Цимисхи превзема града и налага византийско владичество над Източна България. Успешното въстание на братята Асен и Петър срещу Византия през 1185 – 1187 за кратко възвръща величието на старата столица. По-големият брат Петър се заселва и заживява в Преслав. Въпреки това столицата на България бива преместена в Царевград Търнов.

image
image
image
image
image



Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - КРАСОТА И ИСТОРИЯ!
13.07.2017 08:40
Била съм там много пъти. Никога не забравям Вашите постинги, но ме нямаше за кратко. Поздравления!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101725
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967