Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2017 00:17 - Измамата Фанагория
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1809 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 23.07.2020 16:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ето до какво води грубото изопачаване на българската история:

В квартал Аспарухово на Варна, в Аспаруховия парк има изградено едно, меко казано, истинско недоразумение. Нарича се Прабългарско селище Фанагория. Макар че съм кореняк варненец пето поколение, аз никога не съм го посещавал и разбира се, никога няма и да го посетя. Имам си много сериозна причина за това. А тя е, че не понасям лъжите в историята, а най-малко пък в българската. Ето и едно кратко описание на тази туристическа атракция:

Историко-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория е единствения по рода си действащ музей на открито в страната. Комплексът е копие на прабългарски боен стан от VІ - VІІІ век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти, стрелбище и трибуна за зрителите. Предстои изграждането на II етап от комплекса, който ще пресъздаде максимално автентично обстановката в първата българска столица от VIII век. На посетителите се предлагат екскурзоводска беседа, посещение на юртите и занятчийския център, стрелба с лък, информационна дипляна и множество сувенири – копия на старинни предмети.

Не знам кой е измислил това чудо на скудоумието, но то с гордост се показва на чужденците, посещаващи Варна и курортите. При което те получават една абсолютно грешна представа за нашите предци – древните българи. А за нас като техни наследници всичко това е просто много обидно. Едно по едно. Първо: няма прабългари, а древни българи. Второ: древните българи не са живели в юрти, защото не са монголци или някакво друго номадско племе, а носители на високоразвита цивилизация. Те са живели в каменни, а не в дървени градове. Трето, българите са нямали и шамани. Няма древнобългарски бог Тангра и никога не е съществувал такъв бог. Религията на древните българи е разновидност на зороастризма. И конските опашки никога не са били знаме на българите. Пето и най-важно: Фанагория е била град на Боспорското царство. Основан е в 543 пр. н. е. от гръцки колонисти. През ІV век градът е разрушен от хуните. В VІІ век е бил много слабо населен, и то от евреи или вероятно от хазари юдеи. Няма археологически данни Фанагория да е била населена от древните българи, а още по-малко пък да е била столица на Стара Велика България. Освен това при направените разкопки във Фанагория няма открит въобще никакъв български културен пласт. Голяма вина за изопачаването на историята в този случай носи писателката Вера Мутафчиева с нейния роман Предречено от Пагане и особено много с неговата екранизация в трилогията - суперпродукция. От цялата тази история единственото вярно нещо е, че древните българи са стреляли с лък. Моето скромно мнение е, че тази туристическа атракция трябва да бъде напълно премахната, затова защото унижава националното достойнство на българите и ни прави за смях пред света. Сериозно мисля, че историческата истина е много по-важна от смешните пари, които евентуално носи това чудо.

image



Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. Може да е вярно за ...
12.07.2017 09:27
Здравей, laval. Може да е вярно за Фанагория. Като малък гледах филма за хан Аспарух и е останало в съзнанието ми Фанагория, която не се споменава в историческите книги. Другите имена са Пагане и Ахинора( на втората има дори кръстена хижа в Лудогорието). За съпругите на кановете преди Борис I не знаем нищо. Не съм срещал в историческите документални книги имена. В художествената литература може, авторите трябва да дадат имена на героите.
Поздрави!
цитирай
2. laval - Здравей, barin.
12.07.2017 10:12
Филмът за Аспарух е екранизация на романа на Вера Мутафчиева, който е пълен с глупости от историческа гледна точка. Имало е град Фанагория, който се споменава в някои източници, но никога като столица на Стара Велика България. Освен това този град още през IV век е бил разрушен от хуните и към времето на Канас Юбиги Кубрат е бил съвсем малко селище, населено от евреи или хазари с еврейска вяра.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4141740
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22165