Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2017 19:59 - Келтските езици
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1950 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 02.10.2017 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едни от най-загадъчните индоевропейски племена в античността са келтите. Напоследък е популярна келтската митология и най-вече тайнствените им жреци друидите. Всъщност келти е гръцкото им име, а римляните ги наричат гали. Келтите заемат обширни територии в Западна и Средна Европа, Британските острови, като достигат дори Балканите и Мала Азия. Те имат много имена. По-известните от тях са галите във Франция, иберите в Испания, бритите и скотите на остров Британия. Боите в днешна Чехия дават името Бохемия. Хелветите пък дават латинското име Хелвеция (Helvetia) на Швейцария. Белгите на Белгия. Келтското племе паризи дори дава името на Париж. В 390 пр. н. е. келтите успяват да превземат и Рим. През ІІІ век пр. н. е. на Балканите също нахлуват келти, които са образували своя държава със столица Туле (днешното Тулово), която просъществувала около 70 години. През ІІ век пр. н. е. създават държава Галатия в Мала Азия. Като цяло обаче келтите не успяват да създадат трайни държавни образувания. Затова постепенно всички земи, обитавани от келтите, биват завладяни от Римската империя, което е поставило начало на тяхната романизация и асимилация. Днес в Европа келтски народи живеят само на Британските острови и полуостров Бретан във Франция. По произход такива са ирландци, шотландци, уелсци и бретонци. Единственият келтски език, който е официален в Европейския съюз, е ирландският келтски език, който обаче не всички ирландци говорят, тъй като в Ирландия (Eire) английският език е доминиращ. Келтските езици се разделят на 4 групи: вече отмрелите галски и келтиберийски езици (говорени във Франция и на Пиренеите), както и живите гойделски и британски езици. Към гойделските езици спадат ирландски (Gaeilge) в Ейре и гаелски или шотландски келтски (Gаidhlig) в Шотландия, както и манкски, който се говори само на остров Ман между Ирландия и Британия. Към британските езици се числят уелски (Cymraeg) в Уелс и бретонски (Brezhoneg) в Бретан, Франция. Към тях трябва да се добави и корнуолският (Kernowek), който се говори от много малко хора (3500) на полуостров Корнуол в Англия и сега се прави опит да бъде отново възроден. Всички останали келтски езици отдавна са изчезнали.
image
image
image
image



Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - На Екатерина Велика и направило ...
13.08.2017 00:17
На Екатерина Велика и направило силно впечатление, че много от келтските думи се припокриватсъс славянските!? Така стигнала до извода ,че еврпейските езици произхождат от един праезик
И започнала работа по сравнителните-компаративните речници....
цитирай
2. barin - Здравей, laval. Като четох за ке...
14.08.2017 06:54
Здравей, laval. Като четох за келтските езици се сещам, че преди седмица ходих до връх Карнак, близо до Богородичната стъпка, която е до Старозагорските минерални бани. Карнак е известен мегалитен комплекс в провинция Бретан, свързана с келтите. Името мисля, че е пренесено по време на келтското присъствие по българските земи, цар Кавар. Върхът не зная точно колко е висок, но като познавам района- 400-500 м.н.в. Заради обиколката отсъствах и сега наваксвам с четенето, като чета около 200 потребители.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101321
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967