Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2017 22:05 - Литографията Съединена България
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3546 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 06.09.2017 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес е Празникът на Съединението. Това е най-великото дело на българския народ в новата ни история. Този величествен акт на българския дух естествено намира отражение и в родното ни изобразително изкуство. Според мен най-добрата художествена творба, посветена на нашето Съединение, е една литография на Николай Павлович. Нейното оригинално заглавие, дадено от автора ѝ, е “Съединението на Северна и Южна България в 1885”. Тя е известна с краткото си име Съединена България. Тя е създадена през 1886, година след самото Съединение. На нея са изобразени двете български области – Княжество България и Източна Румелия като жени. Те са безстрашни и горди българки, облечени в пищни военни доспехи. Малката сестра Южна България стои плътно до голямата си сестра Северна България. И двете здраво държат в десниците си мечове. На главите и на двете са изобразени венци и корони. Отляво на голямата сестра гордо стои изправен лъвът, символ на България. Под краката им се виждат скъсано знаме със счупена дръжка, на което се виждат крило и крак на орел, а също и строшени топ и пушка, които символизират отминалата Сръбско – българска война. Малката сестра се е подпряла с лявата си ръка на щит, върху който стои герба на Източна Румелия. Голямата сестра пък държи високо в лявата си ръка знаме с лъв, на което е поставен венец. В задния фон се вижда прегърбена старица, над която се вее знаме с полумесец. Високо в картината има ленти с надписи:  Съединение 6 септемврий 1885”, “Пиротъ 15 ноемврий 1885, както и с имената на българските градове Сливница, Драгоман, Горгулята, Брезник, Цариброд и Видин, които сочат към спечелените битки от българската войска, водена от капитани, срещу сръбските генерали.

Авторът на литографията Николай Христакиев Павлович е роден в Свищов през 1835. Баща му е възрожденеца Христаки Павлович, преводач от гръцки на български и виден просветен деец, за когото вече съм писал в блога си в постинга "Царственик или история българска". На 13 години остава сирак и отива да живее при роднините си Братя Цанкови в Румъния. В 1852 те го изпращат във Виена, за да се обучава в ателието на литографа Анастас Йованович. Същата година той постъпва в Художествената академия във Виена. През 1856 продължава обучението си в Баварската художествена академия в Мюнхен, където е издържан от известния учен Доктор Петър Берон. През 1858 той прави цветните илюстрации към атласите на Доктор Берон. През 1860 той създава илюстрации и за Георги Сава Раковски в Белград. Имал е тесни контакти с българските революционери и затова всички исторически събития намират своето отражение в неговите творби. Бил е доброволец в Сръбско – българската война. След Освобождението той е преподавател в Софийската художествена академия. Николай Павлович е не само български художник – живописец и график, но също и сценограф, художествен критик и театрален деец, а неговата литография е най-яркото художествено произведение, възвеличаващо Съединението.

image

image

 image




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Честит празник!
06.09.2017 22:23
Да живее България!
цитирай
2. laval - Благодаря!
06.09.2017 22:55
Честит да е и на Вас!
цитирай
3. barin - Здравей, laval. Аз считам Съеди...
07.09.2017 11:44
Здравей, laval. Аз считам Съединението за"Най-българския" празник, защото е постигнат без чужда помощ или договорка. Сигурно си чел темата ми за националния празник: barin.blog/history/2016/09/12/koga-da-byde-nacionalniia-praznik-na-bylgariia.1476077
Тук съм написал доводите си.
Поздрави!
цитирай
4. laval - Здравей, barin!
08.09.2017 23:47
Чел съм го и напълно приемам доводите ти. Все пак аз клоня към 22 септември, тъй като преди това нямаме независима държава.
цитирай
5. laval - Благодаря!
08.09.2017 23:48
анонимен написа:
"В задния фон се вижда прегърбена старица, над която се вее знаме с полумесец." - тази скърбяща жена изобразява третата сестра на България, Македония, която продължава да страда под игото на полумесеца.

russofil


Много благодаря за това уточнение! Не бях се сетил за Македония.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4133580
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22118