Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2017 21:35 - Принципът на Питър
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1298 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През 1969 канадският педагог Доктор Лорънс Джонстън Питър (Dr. Laurence Johnston Peter) и съавторът му Реймънд Хъл (Raymond Hull) издават книгата “Принципът на Питър”. Пълното ѝ заглавие е: Принципът на Питър или защо работите вървят винаги лошо (The Peter Principle: Why Things Always Go Wrong). Книгата е написана с много хумор и много бързо става известна в цял свят. На български е издадена през 1981. Формулиран само в едно изречение, Принципът на Питър гласи: В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност (на английски: In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence). Принципът на Питър има две следствия, които са:

·  работата се върши от хората, които още не са достигнали своето ниво на некомпетентност;

·  след известно време всяка позиция в дадена йерархия се заема от сътрудник, който е неспособен да си върши работата.

На резонния въпрос: Кой тогава върши работата в една такава йерархия? Лорънс Питър дава следния отговор: Не всички достигат едновременно своето ниво на некомпетентност и работата се върши от тези, които не са достигнали още своето ниво на некомпетентност. Той привежда множество примери за действието на този принцип, например в образованието или в армията. Единственото ограничение на принципа е, че йерархията трябва да има достатъчно нива или степени, за да може да се прояви видимо действието му. Толкова за самата книга и за теорията.

Практиката показва, че това наистина е един универсален принцип, макар неговата формулировка да изглежда хумористична. Няма нужда да ходим далече, за да се убедим. Тук в България на всяка крачка можем да видим проявленията на Принципа на Питър. В българската администрация (държавна, общинска, частна) мнозинство са хората, които вече са достигнали своето ниво на некомпетентност. Известен е израза, че в България всеки работи не това, което е учил. Това, разбира се, само по себе си е огромен проблем за страната. Резултатът е продукти и услуги с лошо качество, ниска производителност на труда, ниски заплати. Този принцип се проявява дори и в управлението на държавата. Като прибавим и неефективната и корумпирана администрация, от която повечето хора у нас са си патили, можем спокойно да кажем, че в България действието на Принципа на Питър е една от главните причини да сме на незавидното последно място по стандарт на живота в Европейския Съюз. Аз нямам рецепта как да се излезе от това положение. Мога само да препоръчам на всички управляващи, политици, мениджъри и прочие да прочетат великолепната книга на Лорънс Питър и да си направят изводите.

image

image

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Благодаря че припомни
13.09.2017 22:36
Тази книга я четох преди ~35 години по комунистическо време и понякога цитирам, но никой не вярва :-))) изгубих я и никой не я преиздаде или май я покриха защото се усетиха че не е удобна...
А този принцип е толкова очеваден и все по-актуален... но май пак не е удобен :-)
Дай сайт, ако я има в електронен вариант...
Благодаря предварително!
цитирай
2. laval - Благодаря!
13.09.2017 22:48
За съжаление не съм я срещал online.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4142002
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22165