Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2017 22:36 - Бенелюкс
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1213 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.09.2017 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бенелюкс е популярно име на три съседни западноевропейски страни – Белгия, Нидерландия и Люксембург. Всъщност това е митнически съюз, създаден с договора от 5 септември 1944, който влиза в сила на 1 януари 1948. Предполага се, че наименованието Бенелюкс е въведено в употреба през 1946. То идва от първите букви в имената на трите държави: BENELUX = BElgique + NEderland + LUXembourg. Всъщност още в 1921 било подписано Белгийско – Люксембургското икономическо обединение. Договорът за икономически съюз е подписан на 3 февруари 1958. Съгласно договора са създадени редица общи институции на Бенелюкс като общ Парламент и Комитет на министрите. Договорът е подновен на 17 юни 2008. Белгия, Нидерландия и Люксембург от векове са свързани с обща история и култура. Днес трите държави са тясно интегрирани помежду си в икономическо и политическо отношение.

Името на Белгия (на френски: Belgique; на фламандски: Belgie; на немски: Belgien) идва от келтското племе белги, което е обитавало тези земи при завоюването им от Древния Рим. През 57 белгите са покорени от Гай Юлий Цезар. Създадена е провинцията Галия Белгика. В края на ІІІ век тук навлизат франките. В 406 границата при Рейн е премината от вандали, свеви, бургунди и алемани. В VІ век белгийските земи са част от Франкското кралство на Меровингите. При Карл Велики Белгия е част от Свещената Римска Империя. Владенията на франките се разделят в ІХ век. Откъсната е Фландрия, която става част от Западно-франкското кралство (бъдещата Франция). В ХІ век феодални владения са Лиежкото княжество, графствата Фландрия, Люксембург, Ено и Намюр и херцогствата Брабант и Лимбург. През ХІV – ХV век тук се формира Бургундска Нидерландия, държава, създадена от херцозите на Бургундия, които са потомци на френската династия Валоа. В 1482 бургундските владения преминават в ръцете на Хабсбургите, а през 1555 територията на Белгия става част от Испанска Нидерландия, понеже преминава към испанския клон на Хабсбургите. В 1581 северните провинции се обособяват в републиката Съединени провинции, а южната част остава испанско владение. Така се оформя границата между Белгия и Нидерландия. С Ращатския договор от 1714 Испанска Нидерландия преминава към австрийския клон на Хабсбургите и тя става Австрийска Нидерландия. През 1790 е обявена независимост на Съединените белгийски щати. Още в 1795 обаче Белгия е анексирана от Франция. След разгрома на Наполеон при Ватерло в 1815 Белгия става част от Обединеното Кралство Нидерландия. Белгийската революция от 1830 довежда до отделянето на южните провинции в независима белгийска държава. Днес Белгия се говорят 3 езика: фламандски в северните 5 провинция на Фландрия (на нидерландски: Vlaanderen; на френски: Flandre), френски в южните 5 провинции на Валония (на нидерландски: Wallonie; на френски: Wallonie) и немски в източната ѝ част. Всъщност фламандският (Vlaams) е диалект на нидерландския език. В столицата Брюксел се говорят френски и фламандски.

Нидерландия (на нидерландски: Nederland) в България обикновено се нарича Холандия. Това е напълно погрешно, тъй като Холандия всъщност е само една част от тази държава. През 1840 тя е разделена на 2 провинции: Северна (Noord Holland) и Южна Холандия (Zuid Holland). В превод Nederland означава Ниска земя. Голяма част от днешната територия трудолюбивият народ на тази земя е отвоювал от морето с изграждане на диги. В античността и ранното Средновековие земите на Нидерландия са населени от германски племена. В Свещената Римска Империя този регион е част от Седемнадесетте провинции на Нидерландия, обхващащи също територията на Белгия, Люксембург и част от Франция и Германия. В 1568 започва Осемдесетгодишната война. В 1579 северните провинции обявяват независимост и се обединяват в Утрехтската уния, която се смята за начало на днешната Нидерландия. Образуваните в 1581 Съединени провинция са признати за независими от испанския крал Филип ІV едва в 1648. Тази република съществува от 1581 до 1795. През това време тя постепенно става икономическа и морска сила, като създава своя колониална империя. През Нидерландския златен век републиката е финансов център на Европа. Това приключва с войната за испанското наследство. От 1815 Обединеното Кралство Нидерландия включва земите на Белгия и Люксембург. То е прототип на Бенелюкс. В 1830 Белгия получава независимост, а през 1867 се отделя и Великото Херцогство Люксембург след смъртта на Крал Вилхелм (Вилем) ІІІ. В Нидерландия официален език е нидерландският, един от германските езици. Негови диалекти са говорения в Белгия фламандски, както и африкаанс (бурски), езикът на бурите – нидерландски заселници в Южна Африка. В северната провинция Фризия (на нидерландски: Friesland; на фризийски: Fryslan) се говори фризийски (Frysk). В тази страна има две столици: Амстердам е официална, а Хага е административна.

Люксембург (на френски: Luxembourg; на немски: Luxemburg; на люксембургски: Letzebuerg) е самостоятелно феодално владение още от 963. В 1060 става графство. От 1354 е херцогство. От 1477 до 1684 е владение на Хабсбургите, от 1684 до 1697 е френско, от 1697 до 1714 е испанско и от 1714 до 1794 е австрийско владение. От 1795 до 1814 Люксембург е анексиран от Франция. През 1815 на Виенския конгрес Люксембург е провъзгласен за Велико херцогство под покровителството и в персонална уния с Нидерландия. Нидерландският крал е и велик херцог на Люксембург до 1890. От 1867 Великото Херцогство Люксембург е независима държава. Днес в нея се говори на френски, немски и непознатия у нас люксембургски (Letzebuergesch). Това е един източнофранконски немски диалект, който се смята за белег на национална идентичност. Докато в ежедневието населението разговаря на люксембургски, то по правило в началното училище се учи на немски, а в средното училище се учи на френски. В официалните документи се използва повече френски. Жителите на страната са двуезични и триезични.

Белгия, Нидерландия и Люксембург са конституционни монархии. Първите две са кралства, а Люксембург е единственото в света Велико херцогство и до днес. Тези страни са основателки и на Европейския съюз. Макар и неголеми, те са сред най-богатите и развити европейски страни. Белгия е прочута с шоколада и бирата си, Нидерландия с дигите, каналите, сабото, вятърните мелници, лалетата и велосипедите си, а Люксембург със своите замъци и банки. Трите държави от Бенелюкс могат да се похвалят с функционираща демокрация и много силно развита пазарна икономика, с които те са ярък пример за следване от държави като България.

image

image

image

image



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100106
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961