Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2017 19:19 - Мизия, Тракия и Македония
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 9143 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 10.06.2022 17:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мизия, Тракия и Македония са трите български исторически области. Имената и границите им съвпадат с тези на римските привинции след завладяване от Рим на Балканския полуостров. С течение на времето в Рим са провеждани някои административни реформи, които променят границите и имената на различните провинции. Това засяга и балканските провинции на Рим.

Мизия е покорена от римляните от 29 до 15 пр. н. е. След 44 от н. е. е самостоятелна сенатска провинция. Кръстена е на тракийското племе мизи. Обхваща земите на север от Стара планина, включително Източна Сърбия. В 85 от н. е. римските легиони побеждават даките на Децебал на север от Дунава. Император Домициан разделя Мизия на две: Moesia Superior (Горна Мизия) със столица Viminacium (Виминациум), до Пожаревац в Източна Сърбия и Moesia Inferior (Долна Мизия), чиято столица е Novae (Нове) на 4 km от Свищов, като целта му е по-добро управление. През 106 – 107 Рим по времето на Император Траян покорява и Дакия (Dacia) в Днешна Румъния. През 271 – 272 Рим при Император Аврелиан се оттегля от провинция Дакия и по-голямата част от населението се преселва в Мизия. Така Дунав става северна граница на Римската империя или така наречения Дунавски лимес. При Император Диоклециан, управлявал от 284 до 305, в 294 Мизия е разделена на 4 провинции: Мизия І със столица Виминациум, Дардания (Dardania) със столица Naissus (Ниш), Мизия ІІ със столица Нове и Малка Скития (Scythia Minor) или Добруджа, за която вече съм писал в блога си, със столица Durostorum (Силистра). От 395 Мизия е тема в Източната Римска Империя (Византия).

Тракия (Thracia) е образувана като римска провинция през 46 от н. е. по времето на Император Клавдий след покоряването на тракийските племена, живеещи в земите на бившата държава на одрисите. Името Тракия е заето от гърците, които наричали траки своите северни съседи. Тя се простира южно от Балкана и заема Тракийската равнина и планините Родопи, Рила, Пирин и Витоша, както и Беломорието чак до Босфора. Столица е Перинт (Perinthos) на Мраморно море, впоследствие известен като Хераклея (Heraclea), но най-големият град е Филипопол (Пловдив). През 107 Тракия също става сенатска провинция. По време на административните реформи на Диоклециан в 294 Тракия била разделена на четири: Тракия със столица Филипопол – Пловдив (Phillipopolis), Хемимонт (Haemimontus) със столица Адрианопол Одрин (Adrianopolis), Родопа (Rhodope) със столица Траянопол (Thraianopolis) и Европа (Europa) със столица Хераклея. Доста интересен факт е, че във Византия Провинция Тракия се нарича Тема Македония.

Македония (Macedonia) е завладяна от римляните още в 148 пр. н. е. Образувана е Римската прокураторска провинция Македония, откъдето започва римската експанзия на Балканите. Тя не съвпада напълно като граници с днешната географска област Македония. Главен град е бил Солун (Θεσσαλονίκη). През 45 от н. е. Македония става сенатска провинция. В нея влизат също Тесалия, Северен Епир с Адриатическото крайбрежие и част от Беломорието, западно от Места. През V – VІ век населението на Македония се изселва от тези земи по посока на Тракия. Повече от 2 века тази земя е обезлюдена. Чак през VІІ век тук идват българите на Кубер. През Средновековието във Византия Тема Македония се нарича Одринска Тракия.

В трите днешни български области Мизия, Тракия и Македония българите започват да се заселват като федерати още през ІV и V век. През VІ век те са вече доминиращо население по тези земи. Тук идват и племена на склавините, но повечето от тях слизат на юг към Пелопонес. Тези, които са заварени при идването на българите на Аспарух, седемте Склавинии, са били изселени северно от Дунав да пазят границата ни с аварите. Така още от VІ – VІІ век тези три исторически области са изконни български земи, върху които се развива българската държавност поне от 15 века насам.

image

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Самата
23.09.2017 21:36
истина!
цитирай
2. barin - Здравей, laval. Като прибавим Д...
24.09.2017 12:15
Здравей, laval. Като прибавим Добруджа( за нея наскоро написах две теми) се получава къде е България. Тези области трябва да са неделима част от нашата държава. В темата има полезна историческа информация за миналото на областите. На всички трябва да им е ясно, че областта Македония не се припокрива с измислената изкуствена държава Македония.
Поздрави1
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4132912
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22117