Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2017 20:47 - Накратко за кюрдите
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1400 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 26.09.2017 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Обикновено избягвам да вземам отношение по теми от външната политика. Сега обаче реших да го направя с няколко думи. Поводът е: Днес в Иракски Кюрдистан се проведе един забранен референдум. Независимо от забраната на иракските власти, резултатите от този референдум са показателни. Току-що разбрах от новините, че 90% от кюрдите в Ирак са гласували за своята независимост. Това впрочем се очакваше. Повече от естествено е, че държавите, в които живее компактно кюрдско население: Турция, Иран и Сирия бяха срещу провеждане на референдума. Няма да разказвам историята на кюрдите, защото за тях е писано достатъчно много. Безспорен факт е обаче, че това е най-големия народ на земята, който днес няма собствена държава. Има един голям проблем в Близкия изток и това е кюрдския проблем. Над 40 милиона души нямат държава и това просто няма как да е справедливо. Моето лично мнение, с което не искам да ангажирам никого, е, че мир в този район на света няма да има, докато не се реши проблема с кюрдите. Решението е повече от просто и заедно с това прекалено сложно: да бъде създадена независима държава на кюрдския народ, живеещ разпръснато в Турция, Иран, Ирак, Сирия и малка част в Армения. Сложността идва от обстоятелството, че за да стане това възможно, то би било необходимо поне 4 от тези държави да се разделят доброволно с част от територията си, а точно това те не искат да правят. Още повече, че в тези земи има и петролни кладенци.

Смята се, че кюрдите произхождат от древните мидийци и страната Мидия, предшестваща Персийската империя. Подобно на древните българи, те са от иранския клон на индоевропейските народи. Исторически кюрдите са били зороастрийци, но в І век от н. е. сред тях прониква християнството. След VІІ век, когато в Персия нахлуват арабите, те се оказват под властта на Арабския халифат и повечето кюрди приемат исляма. В религиозно отношение днес сред кюрдите има сунити, шиити, алевити, християни, а дори и зороастрийци. Според приложената по-долу карта към 1835 съществуват 6 независими и 7 васални кюрдски княжества. Кюрдите обаче така и не успяват да се обединят, а и никой не им го позволява. След Първата световна война и разпадането на Османската империя, започва борба за независимост на кюрдите. Проблемът се задълбочава след Втората световна война, когато Великите сили не образуват държава на кюрдите така, както създават държавата Израел за народа на евреите. Аз, разбира се, съм категорично против терористични организации като PKK, марксистката Кюрдска работническа партия в Турция. Самият факт обаче, че днес кюрдите в Ирак и Сирия се сражават срещу Ислямска държава, би трябвало да подскаже на света, че този народ заслужава да бъде намерено решение на неговия национален въпрос. Естествено, това би могло да стане само със съдействие на страните, в които живеят кюрди, в едни евентуални бъдещи мирни преговори под егидата на ООН. Като е известно обаче, какви са режимите в тези 4 страни и колко слаба като организация е ООН, това в момента ми се вижда направо утопия. Особено като се има предвид и позицията на Америка, която засега е срещу даването на независимост на кюрдите. Мисля обаче, че този народ също има право на своя държава и рано или късно ще успее да я получи. Въпросът е на каква цена.

image

image

image

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. koko51 - На наивник ли се правите или наистина сте такъв?
07.11.2018 22:51
Кюрдите няма как да са мидийци, както турците не са хети, нито българите траки, нито руснаците - етруски!!! Спорад вашите наивистични представи щом някакъв етнос няма своя събствена държава, то това е някаква голяма несправедливост и непременно трябва да им даде някой някакво там парче земя. Ами, циганите също нямат своя държава, а най-много от тях са в България - дайте да им дадете нещичко там, а? Армения и осталите държави, които живеели кюрди трябвало доброволно да се разделят с територия. Във Варна всяка година идват британци и често населението на града е под броя на пристигналите туристи. Ако те проведат рефенрендум могатда поискат града за тях си, нали така излиза?! Всъщност не сте запознат с проблемите на кюрдския етнос и няма защо да провокирате с тези наивни представи. Дайте да поговорим за македонците в България, а?
цитирай
2. laval - Този
08.08.2023 17:09
арменец, както винаги, пак се опитва да ме провокира и пак няма да успее. Стоя зад всяка една моя дума в този постинг. Кюрдите също имат право на своя държава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4134565
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120