Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2017 23:57 - Средиземноморският архипелаг Малта
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.10.2017 00:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Малта е архипелаг в средата на Средимно море. Състои се от 6 острова, 3 от които необитаеми: Коминото, Филфла и Св. Павел и 3 обитаеми: Малта, Гозо и Комино. Столица е Валета (Valetta), но най-голям град е Биркиркара (Birkirkara). Разположена е на 93 km южно от Сицилия, източно от Тунис и северно от Либия, на 250 km от африканския бряг. Островите имат дълга и пребогата история. Първите заселници идват още през неолита 5200 години пр. н. е. От 3600 до 2500 пр. н. е. продължава известния Храмов период. Построените през тази епоха храмове се смятат за едни от най-старите на Земята. Около 1200 пр. н. е. Малта е колонизирана от финикийците от град Тир. В края на VІІІ век пр. н. е. е основана гръцката колония Мелите. Към 400 пр. н. е. тези острови попадат под властта на Картаген. В 218 пр. н. е. те са завладяни от Рим. В 60 от н. е. Св. Павел посещава островите. Смята се, че той е претърпял корабокрушение в залива, който днес носи неговото име. През 440 Малта е превзета от вандалите. От 535 архипелагът е в пределите на Източната Римска Империя (Византия). Населението приема християнството. През 870 обаче Малта е покорена от арабите, които налагат своя отпечатък върху културата и езика. От 1091 е установено владичеството на норманите от Сицилия. През следващите 300 години Малта често преминава от едни ръце в други, като последователно е продавана на феодалните владетели на Швабия, Аквитания, Арагон и Кастилия. В 1479, след обединението на Арагон и Кастилия, тя става част от Испанската империя. В 1530 Крал Карлос V предава на Ордена на хоспиталиерите (Малтийският орден) островите, за да ги предпази от мюсюлманска инвазия. В 1565 рицарите успешно защитават Малта от османското нашествие. Малтийският орден предава правата над островите на Наполеон в 1798. Още в 1800 обаче те вече са под британски контрол, а от 1814 са част от Британската империя. Чак в 1921 Малта получава самоуправление. 21 септември 1964 е датата, на която Малта става независима държава, но с държавен глава английската кралица. В 1974 е провъзгласена за република. Член е на Европейския съюз от 1 май 2004.

Всъщност Малта е най-малката страна по територия и население в ЕС. Тя разполага с площ 316 km2 и има население от 434403 жители (2016). Малтийците са около 96.8% от тях, има 1.3% англичани, 0.8% италианци и 1.1% други етноси. Официалните езици в страната са малтийски и английски, а повечето жители са двуезични. Малтийският е особен език, единствен от семитското езиково семейство, в който се използва латиница. Близък е до арабски, като произлиза от сицилийския арабски диалект, който вече не съществува. Значителна част от лексиката в малтийския обаче идва от италианския и сицилианския. Голямо влияние е оказал и английския език. Независимо от езика обаче малтийците са преобладаващо католици (96%). Въпреки малката си площ Малта предлага доста забележителности: впечатляващите крепостни стени на Валета (на италиански: La
Valetta), дворецът на парламента, дворецът на Малтийския орден, катедралата Св. Йоан, подземният храм Хипогеум, цитаделата на Виктория (Рабат) на остров Гозо, крепостта Мдина и нейната катедрала, Синята лагуна, остров Комино, храмовете Мнайдра и Аджар Им, рибарското градче Марсашлок, селото на Попай, курортът Слиема, много музеи. За съжаление известната природна забележителност – скалната арка Лазурният прозорец (Azure Window), показана на последната снимка, е разрушена от силната буря на 8 март 2017. Малта е туристическа страна с хубави хотели. Ежегодно я посещават 1 милион чуждестранни туристи. Освен това Малта развива отраслите електроника, кораборемонт, корабоплаване, земеделие и хранително – вкусова промишленост и особено търговия. Малта е известна шопинг дестинация. В Слиема има шопинг центрове, в които доста маркови стоки могат да се закупят на атрактивни цени. Транспортът е добре уреден, а между островите Малта и Гозо има фериботи на всеки 40 минути.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4144689
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22174