Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2017 22:49 - За имената на българските градове
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1718 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 06.10.2017 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В 2017 България е член на Европейския съюз и НАТО. Поне формално сме част от общността на демократичните държави. Освен това от 5 май 2000 имаме обнародван Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Повече от очевидно е, че у нас този закон не се изпълнява в достатъчна степен. Не се изпълнява, защото все още през 2017 има български градове като Димитровград, Благоевград, Велинград, Септември, Априлци с имена или на видни комунистически функционери или на важни за комунистите събития. Това само по себе не е най-големия проблем на днешна България, разбира се. Намирам обаче самият факт за наличие на подобни имена на български градове за срамен и позорен.

Благоевград носи името на Димитър Благоев, наречен Дядото. Той е основател на БРСДП и не е комунист. Бил е тесен социалист и депутат в Българския парламент. Той има и едно изказване за русофилството в България като грубо политическо суеверие, което естествено е много вярно разбиране. Има обаче един друг немаловажен факт: от парламентарната трибуна Благоев ясно е заявил, че не се чувства българин, а македонец. На практика той е сред първите македонисти в България. Преименуването на Горна Джумая в Благоевград е извършено по време на едно от най-големите предателства на БКП спрямо българския народ, а именно обявяването на хората от Пиринска Македония за македонци. Затова факта, че най-големият град в нашия Пирински край носи името на един изявен македонист е меко казано смущаващ и напълно неприемлив. В този смисъл именуването на Благоевград по този начин е ярка проява на македонизъм от страна на БКП. Запазването на това име означава на практика, че България като държава няма нищо против теорията и практиката на македонизма, който си е една антибългарска доктрина. Затова смятам, че е наложително това име да се смени, или като се върне старото име на града Горна Джумая, което макар и турско, е по-добро от днешното, или като му се даде ново име. Аз например бих предложил като такова име град Пирин, макар да има гара Пирин.

Димитровград е кръстен на Георги Димитров, който за комунистите е героя от Лайпциг, но за повечето хора е просто Гошо Тарабата. Бил известен като отявлен алкохолик. Бил е и Генерален секретар на Коминтерна и дясна ръка на кръволока Сталин. Като такъв е отговорен за смъртта на хиляди българи, макар и комунисти, които са били политемигранти в СССР и са загинали по време на Сталинските чистки, в това число с подписа на Георги Димитров. Лично аз смятам, че Димитров е един от най-големите национални предатели в хилядолетната българска история. Знам, че това мнение се споделя и от много други демократично мислещи българи. Абсолютно недопустимо е български град да носи неговото име. Още повече, че и в Сърбия Димитровград се нарича населения с българи Цариброд. Градът е образуван на 2 септември 1947 с указ на самия министър – председател Георги Димитров чрез сливане на селата Раковски, Мариино и Черноконево. Град Раковски вече има, така че бих предложил като ново име град Тракия. Едва след това може да се иска от Сърбия също да върне старото българско име Цариброд.

Велинград е кръстен на партизанката Вела (Величка) Пеева. Той също е образуван от сливането на три села: Чепино, Лъджене и Каменица, които днес са негови квартали. Шумкарите, както са ги наричали, нямат особено добра слава, поне в България. Най-малкото е неуместно този град, балнеоложка столица на Балканите, да носи името на една шумкарка. Този край е известен като Чепинския. Затова най-разумно би било на града да бъде върнато старото име Чепино.

Името на Септември е свързано с 9 септември, а вероятно и със Септемврийското въстание и с поемата на Гео Милев. Изобщо комунистите смятат септември за култов месец в идеологията им. 9 септември обаче е най-черната дата в новата история на България. Всякакви асоциации с тази зловеща дата са категорично недопустими. Старото име Саранбей също е неподходящо като турско. Ето защо е нужно ново име. На мен например ми допада името град Марица.

Априлци определено е кръстен на прословутия Априлски пленум на БКП. Има и по-приемливо обяснение, че е свързано с Априлското въстание. Асоциацията обаче с Байтошовия Априлски пленум се налага и е крайно неприятна. Беше ни втръснало да ни надуват главите с Априлската линия на партията, както и да гледаме години наред противната физиономия на селския хитрец. Априлци също е образуван в резултат на сливане на четири села: Ново село, Зла река, Видима и Острец. По моему е по-добре все пак Априлци да бъде преименуван на град Видима.

В България вече има немалко прецеденти по преименуването на градове. Това дори започва още по комунистическо време. Знае се, че дори родната ми Варна известно време е била град Сталин, а пък Шумен е бил Коларовград. На Михайловград бе дадено странното американско или латинско име Монтана, макар на мен повече да ми харесва старинното име Кутловица. Имахме и град, който бе кръстен на съветски маршал. Слава Богу, че на Толбухин му върнаха името Добрич, което произлиза от името на средновековния български владетел Добротица. Вероятно има и други примери на български градове с крайно неподходящи имена. През 2017 е напълно неприемливо български градове да бъдат с комунистически имена. Като знам обаче кой е президента в момента, който има правото да издава укази за промяна на имената на тези градове, не виждам как през този мандат това би могло да се случи. Ами ще чакам тогава. Когато дойдат достойни политици, ще дойде и време да се сменят тези имена.

PS. От коментара на barin допълвам списъка с Първомай, за който не бях се сетил. Изобщо що за идея да кръстиш град на дата?! Такава може да дойде в главата само на един комунист. Би трябвало да му се върне старото име Борисовград, още повече, че този град е бил кръстен на Св. Цар Борис І Михаил, а не на Цар Борис ІІІ Обединител, когото другарите недолюбват.
image



Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. За някои градове ...
06.10.2017 06:40
Здравей, laval. За някои градове имам виждане как да се сменят имената: Благоевград е бил Скаптопара, после Горна Джумая. Не звучат по български, но може да се измисли друго име. Димитровград е нов град и може да бъде Тракия, няма град с такова име, а Тракия е една от съставните области в България. Първомай е бил Борисовград, цар Борис III e достоен, за да има град на негово име. Раковски е признат борец за свобода, писател и историк( последното не искат да се споменава). Септември е свързан със Септемврийското въстание и с 9-ти септември. Старото му име Саранбей не подхожда, но може да се измисли ново. Велинград е свързан с Вела Пеева, която на сегашното поколение нищо не говори, а дори и като бях малък много се чудеха защо има град на нейно име. Подхожда да бъде преименуван на едно от селата: Чепино, Лъджане и Каменица. Априлци е съставен град от няколко села и махали. Скоро ще ходя там. Може да бъде например Видима. По този начин ще се менят имената на градове, които се свързват със социалистическото управление. Категорично за напред не трябва да се дават имена на градове на политически фигури.
Поздрави!
цитирай
2. laval - Здравей, barin!
06.10.2017 08:39
Благодаря за подкрепата! Виж за Първомай не бях се сетил. Що за идея да кръщаваш град на дата?! Въпросът е, че не виждам скоро кой би ги преименувал. А Борисовград е бил кръстен на Цар Борис І.
цитирай
3. laval - Ти добре я зачекна тази тема, но ако ...
06.10.2017 17:45
анонимен написа:
Ти добре я зачекна тази тема, но ако съдим по това, че броя на съветските паметници/бюстове/табелки/имена на улици започна да нараства, а уж сме в ЕС и НАТО, то няма да ме изненада ако започнат да се появяват Живково, Станишево, Луканово и др. селища в страната.

russofil


То и аз няма да се учудя. Колкото до паметниците, наскоро им посветих отделен постинг. Смятам, че всички съветски паметници у нас трябва скоропостижно да изчезнат. Ама като гледам днешните управляващи, няма Кой да го направи това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099360
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960