Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 21:15 - Платежната система TIPS
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2198 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 29.05.2022 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Само след 2 дни, на 21 ноември 2017, започва да функционира новата европейска система за незабавни плащания, която е наречена TIPS. TIPS (Target Instant Payment System) ще обхване 28 страни – членки на Европейския съюз, както и Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Тя ще се въведе цялостно до ноември 2018. Системата за незабавни плащания TIPS ще предизвика истинска банкова революция в почти цяла Европа.

Досега ние живеехме в свят, в който новините и съобщенията достигаха до нас на мига, но пък извършването на електронно плащане в евро можеше да отнеме цял ден. В рамките на Европа се използваше системата SEPA (Single Euro Payment Area) или Единна зона за плащания в евро. Тя даваше възможност за извършване на безналично плащане към което и да е лице в рамките на Европа чрез кредитен превод, директен дебит или дебитна карта, но тази система отнемаше известно време за извършване на конкретното плащане. Европейските незабавни плащания ще се основават също на SEPA кредитен превод. Това означава въвеждане на незабавни плащания по хармонизиран начин в цяла Европа вместо разнообразни национални схеми за всяка страна, което би оскъпило плащанията. Това засяга всички европейски доставчици на платежни услуги. Нещо повече, банките ще трябва да намалят и таксите за тази нова услуга, които няма да могат да надвишават определен лимит, определен в директивата на Европейската Централна Банка. Така ЕЦБ ще уеднакви вътрешните банкови парични операции в тези 34 страни.

Сега, когато правим плащане, трябва да имаме предвид и времето, за което парите ще стигнат до получателя. При TIPS плащането ще се извършва за не повече от 10 секунди в реално време. Освен това, досега знаехме, че плащане, извършено в края на седмицата, ще постъпи в сметка на получателя най-рано в понеделник. Чрез новата система TIPS няма да има значение кога се извършва плащането, защото тя ще функционира целогодишно по 24 часа в денонощието. Така ние ще можем да извършваме и да получаваме кредитни преводи в евро за секунди, дори със  смартфон, ползвайки банковата сметка или друг доставчик на платежни услуги. Единственото ограничение е в размера на плащанията. Те ще бъдат само за суми до 15000 €. Другото важно нещо е, че така направените незабавни плащания няма да могат да се анулират.

Незабавните плащания ще подобрят електронната търговия и ще помогнат на всички фирми и институции да оптимизират процесите си, свързани с електронно фактуриране и счетоводство. Те ще улеснят извънредно много всички, които ползват платежни услуги, били те физически или юридически лица. Това се доказва от данните от държави, които вече са въвели незабавни плащания като Великобритания и Дания. Съгласно директивата на ЕС от 2014 всеки гражданин на Евросъюза има право да си открие основна разплащателна сметка, независимо от неговото финансово състояние и местоживеене. Въвеждането на незабавните плащания може да бъде и мощно средство за засилване на финансовото включване на европейските граждани, дори и на тези, които досега са разчитали само на плащания в брой. Незабавните електронни плащания се превръщат в много удобна алтернатива на парите в брой. Възможността да получават пари и да плащат лесно и бързо чрез смартфон ще накара много хора да ползват финансовите услуги. 

image

image

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zax - На затвора първо поставят оград...
19.11.2017 21:24
На затвора първо поставят оградата.
А за магарето първо правят хамута.

:)
цитирай
2. laval - Все пак
19.11.2017 21:38
ще бъде едно голямо улеснение за всички, а и по ниските такси също са от значение. Така поне мисля аз.
цитирай
3. zax - Това никой не оспорва! Но е част от ...
19.11.2017 21:46
Това никой не оспорва!
Но е част от механизъм за насърчаване на глобалната корупция от която нищо не печелят Пенчо, Генчо, Атанас и Спас.
цитирай
4. laval - Може
19.11.2017 22:30
и така да се приеме. Зависи от гледната точка ... :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4089140
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21904