Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2017 19:33 - Часовниците
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 02.12.2017 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От древността човекът е търсил начин за измерване на времето. Първоначално се ориентирал според местоположението на слънцето. Денят се делял на четири части: сутрин, обед, вечер и нощ. Вавилонските жреци разделили денонощието на 12 равни части, докато в Древен Египет е на 24 равни части, които днес наричаме часове. В Древна Елада възприемат делението на деня от Египет, но разделят египетския час на 60 равни части по вавилонската шестдесетична бройна система или това са минутите. Това измерване на времето е останало и до днес.

Първите устройства, които използвали в античността, били естествено слънчевите часовници. С тях времето се измерва със сянката, която хвърля даден предмет. Такова устройство, датирано 1600 пр. н. е. от времето на фараона Тутмос ІІІ е открито в Египет. Сянката се хвърля от прост уред, наречен гномон. Обикновено той е във формата на стълб. Недостатъкът му е, че не може да показва времето през нощта или пък при облачно време.

Най-прецизно са измервали времето в древността с водните часовници, наречени клепсидра. Такъв е намерен в гроба на фараон Аменхотеп І (1525 – 1504 пр. н. е.). Те измерват времето и през нощта, но имат недостатъка, че е необходима намеса на човек за регулиране изтичането на водата. През средновековието арабските инженери направили някои подобрения на водния часовник. Той обаче не може да се използва в студено време, когато водата замръзва.

Пясъчният часовник пък се използвал за измерването само на определени интервали от време. Това е времето, за което пясъкът изтичал през тесен отвор в средата на часовника. Неизвестно е кога точно са се появили пясъчните часовници. Предполага се, че в Азия те се използват още преди новата ера, докато в Европа се появяват чак през Средновековието. Недостатъкът му е сравнително малкия интервал от време, който може да се измерва с него.

Революцията в хронометрията настъпва с изобретяването на механичните часовници. Първите механични часовници са с огромни размери. Техните колела имат по 1000 зъба с диаметър от около 1 m и тежали няколкостотин kg. През ХV век е измислена пружината на часовника, обаче тя поражда проблем пред часовникарите: как точно да се осигури равномерното задвижване на механизмите при развиването на пружината. През 1656 този проблем е решен с махалото. Тази идея е на Галилео Галилей, но за изобретател на часовника с махало се смята холандският учен Кристиан Хюйгенс (Christiaan Huygens). През 1670 той изобретява анкерната вилка. В 1674 Хюйгенс изобретява също и спиралната часовникова пружина, която заменя махалото и дава възможност за тяхната миниатюризация. Това позволява на френския майстор Тюре през 1675 да изработи и патентова първия джобен часовник. Балансовият механизъм на всеки часовник съдържа балансово колело, спирална пружина, вилка, градусник и храповик. Той се използва преди всичко в преносимите джобни и ръчни часовници, докато с махало се правят стенните и настолните часовници, както и часовниковите кули. Швейцарецът Абрахам – Луи  Бреге (Abraham – Louis Breguet) изобретява в 1780 механичния часовник. С годините се правят редица нови изобретения, които превръщат часовниците в масов и високонадежден продукт. Особено бурно развитие получават часовниците в течение на ХХ век. Появяват се първите електрически и кварцови часовници. България също дава своя принос: Петър Петров, български инженер и американски изобретател, създава първия електронен ръчен часовник. Те бяха доста години на мода. Най-прецизни от всички пък са атомните часовници. В света днес се произвежда огромно разнообразие от всякакви часовници: от евтини електронни модели до скъпи швейцарски марки. Те присъстват навсякъде около нас в бита и градската среда. Отдавна няма мобилен телефон без приложение часовник. Часовниците вече не са това, което бяха. Затова марковите часовници в днешно време са повече предмети на лукса.

Джобен часовник

image

Варненският слънчев часовник

image

Пясъчен часовник

image

Часовниковата кула Биг Бен – Лондон

image

Настолен часовник

image

Стенен часовник

image

Електронен часовник

image

Часовник Rolex


image




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101565
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967