Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2017 21:51 - Швейцарските джобни ножчета
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2652 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 05.12.2017 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Те са практични, удобни, полезни и многофункционални. Те са симпатични малки предмети с изчистен и елегантен дизайн. Те носят швейцарския герб с бял кръст на червен фон. Те са на въоръжение в швейцарската армия от 1891. Те са обект на колекциониране. Те са прочутите в цял свят швейцарски джобни ножчета.  Французите знаят малкото червено швейцарско ножче като Couteau suisse, немците като Schweizer Offiziersmesser, италианците като Coltellino svizzero, а английското му наименование е Swiss Army Knife. То всъщност представлява джобно ножче с няколко остриета и различни допълнителни инструменти, които се намират в дръжката на ножчето в затворено положение и се отварят около ос. При отварянето им те се застопоряват от гръбна пружина. По традиция чирените на ножчето са червени, но често се правят в черно и в други цветове. Обикновено дръжката на ножчето е направена от пластмаса целидор (celidor), но има и модели от алуминий (alox), гумирани или дървени. Макар че се нарича армейски нож, швейцарското джобно ножче не е оръжие, а помощен инструмент, който се полага по право на всички военнослужещи (войници и офицери) в швейцарската армия. Освен за армията, тези ножчета се произвеждат за продажба на цивилни граждани в магазини на оторизирани дилъри по цял свят. Освен това те имат определена колекционерска стойност, която за старите модели е доста висока. За над 130 години история са произведени над 500 различни модела.

Ето каква е накратко тяхната история:

През 1884 Карл Елзенер създава своята компания Victorinox. По договор с армията през 1890 е разработен ножа Soldier 1890, който трябвало да замени германските ножове, използвани до този момент. Victorinox започват да доставят ножчето още в 1891. През 1908 в доставките се включва и фирма Wenger, създадена през 1893. В 1897 Карл Елзенер патентовал своето ножче. Първоначално ножчето се използвало само за почистване на пушката и за отваряне на кутиите консерви от дневната дажба. Това първо ножче е с дължина 100 mm и чиренът му е дървен. Чак през 1951 е създаден новия модел Soldier 1951. Неговата дължина е намалена до 93 mm, а дръжката е направена от текстолит, което редуцира теглото му. Доставката е разделена между Victorinox и Wenger. С модела Soldier 1961 е направена първата голяма промяна. Ножчето е 93 mm, но дървените чирени са заменени с алуминиеви. Доставките отново се поделят между двете фирми. В 2008 е пуснат модела Soldier 2008. Чирените са релефни зелено-черни отново с герба на Швейцария, но всички доставки поемат Victorinox. Особеното е, че инструментите са с нов дизайн. През 2005 Victorinox купува своя конкурент Wenger и остава единствен лицензиран производител на швейцарски ножчета. През 2015 те окончателно спират производството на всички ножчета с марка Wenger. В края на 2015 обаче още една швейцарска фирма се включва в производството на джобни ножчета за армията. Това е Swiza, която до този момент има 111 години опит в областта на производството на часовници. Така Victorinox отново се сдобиват с конкурент.

През годините швейцарските ножчета са изработвани в най-разнообразни модели с различен брой допълнителни инструменти. Техният брой варира от няколко броя до десетки. Ето някои инструменти, които се срещат в различните модели: тирбушон, отвертка, отварачка за бутилки, отварачка за консерви, ножичка, шило, клещи, трионче, ножовка, пила за нокти, пила за метал, гаечен ключ, пинцета, универсална кука, клечка за зъби, лупа, компас, дори аналогов часовник. В по-новите модели швейцарски ножчета се срещат още USB флаш памет, електронен часовник или барометър, светодиодно фенерче, лазерна показалка и MP3 player.

Ако желаете да си закупите оригинално швейцарско джобно ножче, то задължително трябва да го направите в магазин на оторизиран дилър на марката Victorinox. На българския пазар има и доста евтини китайски имитации и ментета на тези ножчета, но независимо от ниската си цена те винаги са с многократно по-лошо качество и съответно доста по-нетрайни.

image

image

image

image





Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100863
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962