Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2017 22:57 - Академията
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 13.12.2017 23:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Варненци наричаме тази прекрасна сграда в непосредствена близост до един от входовете на Морската градина просто Академията. Икономическият университет е второто най-старо висше учебно заведение в България и първото българско висше икономическо училище. Основният камък е поставен тържествено на 13 ноември 1911. Решението за построяването ѝ е взето от Варненската Търговско – Индустриална Камара. Историческата сграда е завършена до втория етаж през 1914. Проектът е на видния архитект Никола Лазаров. Самото строителство е с технически надзорник архитект Дабко Дабков. Негово дело е дострояването на третия етаж през 1920. Сградата има формата на буквата П и е ориентирана на изток към Морската градина и морето. Официалното откриване на Висшето търговско училище, каквото е първоначалното му име, е на 14 май 1920 с благословията на Варненско – Преславския митрополит Симеон и в присъствието на Цар Борис ІІІ, който лично поднася приветствие.

Архитектурният стил на академичната сграда е Френски ренесанс с елементи на класическия барок. Особено ефектно е оформена атиката над централния вход. Скулптурната композиция е дело на известния варненски скулптор Кирил Шиваров. Тя представлява две фигури на антични богове: древногръцкият бог на търговията Хермес (съответстващ на римския Меркурий), който държи в лявата си ръка жезъла на търговците и богинята на мъдростта Атина, поставила лявата си ръка върху разтворена книга. Те са приседнали отстрани на голяма земна сфера, а между тях е лавровата клонка на мира. Идеята е да се покаже единството на науката и търговията. А зад тях, на най-високото място е издигната кула – фар, която символизира светлината на научното познание.

От създаването си досега висшето учебно заведение неколкократно е било преименувано. Така например от 1920 до 1938 се казва Висше търговско училище, накратко Търговска академия. От 1938 е Висше училище за стопански и социални науки. От 1945 се нарича Варненски държавен университет Св. Кирил Славянобългарски. През 1953 другарите му дават името Висш институт за народно стопанство (ВИНС), към което през 1963 е добавено и името на Димитър Благоев. В 1990 получава днешното си име Икономически университет – Варна. Когато аз бях студент, ние се шегувахме, дали абревиатурата ВИНС означава: Влизаш, Излизаш, Началник Ставаш или пък Влизаш, Излизаш, Нищо не Ставаш.

За своите 97 години от откриването си Икономическият университет във Варна е подготвил над 120000 икономисти, в това число и чуждестранни студенти от над 60 страни. Днес тук следват близо 12700 български и чужди студенти, които се подготвят от 300 преподаватели. Един от петте университета във Варна с факултети: Икономика, Туризъм, Администрация и управление, Информатика и компютърни науки. Към него има и Колеж по туризъм.

Когато минавам покрай тази сграда, тя винаги ми напомня за моята младост и за прекрасните студентски години, които съм преживял тук. Но за жалост те няма как да се върнат.

image

image

image

image



Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135251
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22125