Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2017 21:40 - Проектът Бъняса
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1968 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 22.12.2017 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато говорим за икономическото развитие на България, често се сравняваме с нашата северна съседка Румъния. Каквито и показатели да използваме обаче, през последните години ясно се вижда, че Румъния е напред от нас в много отношения. Разбира се, тя е доста по-голяма от България по територия и население. Независимо от това, Румъния има по-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението и съответно по-висок стандарт на живота и привлича много повече от нас чуждестранни инвестиции, особено на зелено.

Северно от Букурещ се намират двете летища на румънската столица: Бъняса (Аурел Влайку) и Отопени (Анри Коанда). Бъняса всъщност е квартал на Букурещ. Покрай него и летище Бъняса в северна посока минава пътя за международното летище Отопени и за Плоещ. Вдясно от него се намира Бъняса сити (Baneasa City). Това е един от най-големите проекти за градско развитие в Европа. На практика той представлява един цял нов град, разположен на площ от 221 хектара. Разделен е на три големи обособени зони: открит и просторен жилищен район, един модерен бизнес и технологичен парк и може би най-голямата търговска зона в Европа. Жилищният район Baneasa Residential Park е един мини град с всички съвременни удобства. Той съчетава над 3000 жилища в блокове с апартаменти, както и в индувидуални семейни къщи с градинки. Предвиден е пазар и магазини заедно с училища, църква, паркове, детски площадки и спортни съоръжения. Кварталът е изграден изцяло на зелено и заема около 60% от цялата площ по проекта. Бизнес паркът Baneasa Business & Technology Park се състои от 11 модерни просторни офис сгради с всички технологични удобства, осигуряващи висококачествена работна среда. Те са изградени на площ от 160000 m2. В него има също така бизнес хотел, ресторанти, кафенета, клуб и магазини, както и 8000 места за паркиране. Най-впечатляваща обаче е търговската зона, която е разположена на площ от 170000 m2. Тя включва един от големите молове в Румъния на име Baneasa Shopping City с 220 магазина, голям хипермаркет Carrefour заедно с Galeria Feeria, огромни магазини за електроника Sony Center и Media Galaxy, хипермаркет Metro, грамаден магазин на IKEA, най-големия мебелен магазин Mobexpert, киносалони Grand Cinema Digiplex, строителен хипермаркет Brico Depot, градински център La maison des Jardins, от другата страна на пътя магазин за спортни стоки Decathlon, както и открит паркинг с 5000 места. Тази огромна търговска зона с разгъната застроена площ около 450000 m2 е напълно завършена. Независимо от факта, че от 6 години не съм ходил в Букурещ и не съм запознат на какъв етап са бизнес парка и жилищния комплекс, то целия проект Бъняса си остава наистина впечатляващ. Можем само да си пожелаем след години да имаме нещо подобно и в България.

Търговската зона Бъняса

image

image

image

image

image

image

Бизнес и технологичен парк Бъняса

image

Жилищен район Бъняса

image




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
21.12.2017 21:57
Имаше една приказка за Румъния едно време
Че като сътворил света Тоспод, минал , на всеки народ да остави нещо като дар !Но над Румъния по нвнимание изсипал от всичко Ами наистина си има всичко от древността-сол, гори, плодородни земи, нефт по- късно!
И да не забравяме, че стотици години земите и да били Български, че до преди 100 години се е говорило ва Български там!
А за напредъка-"виновни" са управниците
Търсете тях!

Хубава вечер, Лазаре!
цитирай
2. laval - Здравей, Леон!
21.12.2017 22:09
Единственото ни утешение е, че в повечето румънци тече българска кръв.
цитирай
3. rosiela - Не го знаех.
22.12.2017 09:24
Красиво и подредено място.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4139872
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22155