Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2018 20:14 - Храмът Св. Саркис
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1972 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 11.01.2018 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Арменската Апостолическа църква “Св. Саркис” (на арменски: Սուրբ Սարգիսը, Сурт Саркис) е една от десетте арменски църкви в България. Намира се в Гръцката махала на Варна, близо до Шишковата градинка. Арменската църква се нарича Апостолическа, защото е създадена през І век от апостолите Фадей и Вартоломей. Още в 301 Армения става първата държава в света, която приема християнството като официална религия. Арменците идват във Варна преди 1000 години. Надгробни плочи от 1677, 1695 и 1775, които стоят днес на олтара, свидетелстват, че през ХVІІ век във Варна вече е имало арменска църква, която била малка полуподземна църква, изградена от дърво и кирпич. Тя обаче е унищожена от пожар в 1843. По инициатива на Хаджи Саркис Хайрабедян като народен първенец на Варненската арменска общност и на отец Хаджи Харутюн само за година е изградена новата каменна църква. Ктиторският надпис гласи, че строител е бил известния майстор Апраам калфа. Църквата е осветена на 25 януари 1844. Тя е построена дълбоко под земята и оградена с висока ограда съгласно тогавашните изисквания за строеж на християнски църкви. По това време дворът на църквата бил около 5000 m2. През 1910 е извършен първия основен ремонт и била достроена камбанарията. Тогава е съборена и високата ограда. Построени са още предверието и пангара, което е помещение за продажба на свещи. Стените на храма са изписани във византийски стил, а иконите са художествени платна в рамки. Интересно е, че олтарът е открит без иконостас подобно на католически храм и синагога. От двете страни на стълбите за олтара има два параклиса. В левия се извършват кръщенета, а десният е Ризницата, място, в което свещениците съхраняват одеждите си и се преобличат. Отвисоко храмът има формата на кръст с многостенно кубе – пирамида на камбанарията в стил, характерен само за грузинските и арменските храмове. През 2002 църквата Св. Саркис посреща изцяло обновена Католикоса на всички арменци Карекин ІІ, който е на първото по рода си официално посещение в България. С този постинг поздравявам моите приятели арменци.

image

image




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Красива е!
10.01.2018 21:21
Слава на Бога!
цитирай
2. nkf - Наистина красива черква. Явно Б...
11.01.2018 15:03
Наистина красива черква. Явно Бургас и Варна не само имат железопътни гари близнаци, но и арменски черкви близнаци. Бургаската "сурп хач" е наистина двойник на "Сурп Саркис" и също е строена през 17-ти век /средата, ако не се лъжа/, но разбира се, днешния си вид придобива по-късно. Само една корекция, ако позволиш: арменската църква не е православна и съответно членовете й - не са православни. Поинтересувай се и ще видиш, че арменците НЕ СА православни. Виж, грузинската патриаршия Е православна. Другото, което е важно да се каже е това, че апостолската традиция е именно олтарът да е открит - това е трапезата, на която са поканени миряните. Така или иначе православието е опорочило и тази традиция, поставяйки олтара зад иконостас, уж заради голямата святост... нейсе. Освен това, евреите нямат олтари в синагогите, просто защото, строго погледнато синагогата НЕ Е ХРАМ, а е просто общ дом на еврейската община, който има преди всичко светски характер и по съвместителство се извършват някои малки религиозни церемонии, плюс четенето на пасажи от Библията в събота, който се явява свят ден за евреите. Еврейският храм е един и единствен и това е йерусалимският храм, само там може да има олтар. Поздрави
цитирай
3. laval - Знам само
11.01.2018 15:27
че е апостолическа. Не знам защо в източника ми беше описана като православна. Благодаря за уточнението и допълнението! Не знаех, че в Бургас има същата църква.
цитирай
4. nkf - Да, апостолическа е, защото нач...
11.01.2018 15:44
Да, апостолическа е, защото началото й е дадено от Апостол /както правилно отбелязваш/. Апостол Петър установява Римската катедра, Апостол Марко александрийската и т.н.. Обаче цариградската православна патриаршия е съборна - тя не е установена от Апостол. Без значение, че арменската патриаршия е създадена от Апостол и е апостолическа, то тя се различава в догмата и по-конкретно в отношението/разбирането на природата на Исус. Арменците смятат, че Исус е имал само една природа - божествена, която е унищожила човешката му същност. Това арменско разбиране за ЕДНА единствена природа на ИСУС се нарича "монофизитство" - и е ерес, тъй като не отразява действително нещата и е вън от Евангелието. Това е основната разлика между арменската църква и католическата, православната и повечето протестанти. Арменците са монофизити, а не православни. Сега, вярно е, че доста навъдили се ултра-арменофили у нас /особено от средите на "патриотичната" ДС - русофил-пета колона/ от невежество и простотия винаги говорят за "православни-те арменци", а медиите разпространяват тази тъпота.
цитирай
5. koko51 - точно обратното други-драга nkf
07.11.2018 22:34
Ние - арменците, сме нарекли нашата църква през IV в. с официалното название "Арменска Апостолска Православна църква". Не искам да влизам в обяснителен режим кой, кога и как е заимствал, за да не кажа гепил, крал от нас! В Конституциата на България, която трябва да изписвам с малка буква заради дискриминационните текстове против в нея против нас, е записан по точния термин на вашата вероизповедалност - източнопрлавославна. Необяснимо остава за мен защо комунистите не го премахнаха от езика това определение, след като са атеисти. Извинявам се, но не ние, а вие сте НЕПРАВОСЛАВНИ! Да не говорим, че нито един апостол не е осветил нито вашата църква, нито тази в Константинопол! Така че не приказвай за апостолски традиции - няма откъде да ги знаеш! Между другото Грузинската църква е създадена от арменците, наречена Иверийска и създадена иза други кавказки народи Дълго време те са били като нас православни - миазфизити, сега вече не са! Но най-смешни сами вярващите в двуутробието...ха-ха-ха!
цитирай
6. koko51 - Еретиците сте вие!
07.11.2018 22:38
Чак сега прочетох и втория му пост на лицето nkf! Много съжалявам за неграмотността му, но нашата конфесия не е монофизитска, а миафизитска. Ако не си теолог - не ни занимавай с невежеството си!!! Тъкмо българските медии разпространяват просторечието и тъпотата, че българите били православни!!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099469
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960