Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 10:40 - Къщи от Стара Варна
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2860 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 04.02.2018 10:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако се разхождате в историческия център на Варна, ще се потопите в атмосферата на старинна архитектура. На места тя е отлично съхранена. Другаде е попаднала в ръцете на не чак толкова добри стопани. След Освобождението Варна изживява период на подем и бързо започва да променя своя облик. От типичен ориенталски град с тесни криволичещи улици тя постепенно се превръща в модерен европейски град, пристанище, летовище и културен център. Антуражът на властта, множество предприемачи, индустриалци, военни и политици трайно се установяват във Варна. На варненски архитекти като Дабко Дабков, Стефан Венедикт Попов, Георги Костов и Антон Франгя е възложено проектиране на частни домове, летни вили и обществени сгради. Краят на ХІХ век е белязан от влиянието на еклектика от стиловете неокласицизъм и необарок, чиито разкошни примери са разпръснати из целия град. В началото на ХХ век във Варна навлиза новия модерен стил сецесион, който завладява градското пространство. Архитекти, инженери и предприемачи се надпреварват в проектирането на елегантни и кокетни фасади. Много често по тези сгради могат да се видят скулптури и пластични детайли, създадени от бележития варненски скулптор Кирил Шиваров. В това недалечно време варненци с придобито академично образование от европейските университети успяват с творчески ентусиасъм да изградят стилен и чаровен крайморски дом. Днес опазването на това значимо архитектурно наследство и национално културно богатство е отговорност не само на Общината, но и на цялото общество.

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Много добре ремонтирани, Лазаре.
04.02.2018 18:16
Преди години ходих там, във Варна, издаваха ми книга, някъде 1998-99 година, доста бяха позападнали, а сега чудесни ремонти. Дали с европейски пари, дали общински - не знам, но гледката е много по - добра.
цитирай
2. laval - Наистина немалко къщи
04.02.2018 18:22
бяха реновирани. Но има и още някои други, които направо са оставени да се рушат.
цитирай
3. shtaparov - Това са богатски къщи от "к...
05.02.2018 14:56
Това са богатски къщи от "класическото" време на България- никоя днешна мутра не може да се доближи и на 1% до тяхната красота,колко и пари да хвърля.
цитирай
4. laval - Да, така си е.
05.02.2018 15:27
Барокът няма нищо общо с мутробарока.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4131983
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22111