Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 13:36 - За мерките - 2
Автор: laval Категория: Бизнес   
Прочетен: 961 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.07.2016 20:43


Продължение:

4. За всички категории юридически и физически лица данъкът върху доходите да е 10%. Редно е обаче да има минимален необлагаем минимум както за доходите от заплати, така и от печалбата на фирмите, примерно колкото е минималната работна заплата. Същевременно това би било справедливо и би третирало еднакво всички.
5. Вместо минимална работна заплата е редно най-после да се въведе минимално почасово заплащане. Това означава и изцяло нов Кодекс на труда. Заплащането на час ще направи гъвкав пазара на труда, като даде възможност на работодател и работник да се договарят индивидуално за абсолютно всички параметри на трудовия договор. Това би спомогнало съществено и за намаление на безработицата.
6. Най-сериозният проблем за бизнеса в България са осигуровките. От една страна нито работодателите, нито работниците са заинтересовани да декларират реалните заплати. От друга страна очевидно много фирми, особено в кризата, имат проблем с изплащането им. Това води до ниска събираемост и до дефицит в НОИ и в Здравната каса. Ясно е, че логиката е напълно сбъркана и затова следва да се преобърне така, че работодателят да има нужда да показва реалния размер на заплатите, които плаща, така че те да му се признават изцяло като разход. От трета страна, работникът също трябва да е заинтересован да има сключен трудов договор за реалния доход, който получава. Изплащането на всички осигуровки от работодателя ще продължи да води до същите проблеми. Това може коренно да се промени само ако осигуровките станат индивидуално задължение на всеки, който работи или има бизнес. Наистина отговорността за това каква пенсия и какви здравни услуги искаме да получаваме би трябвало да е строго индивидуална, а не да зависи от финансовото състояние на всеки един работодател. В този смисъл всеки работещ трябва да има право сам да си избере върху какъв доход да се осигурява, съответно каква пенсия в бъдеще ще иска да получава и какви здравни услуги днес ще иска да ползва. Всеки трябва да си плаща сам дължимите, но избрани от самия него осигуровки, както е в много страни. Заплатите следва да се начисляват чисто, без осигуровките, от работодателя. Затова би следвало еднократно всички заплати да бъдат повишени с размера на плащаните осигуровки, а оттам нататък всеки сам да си плаща всички видове осигуровки. Това не е трудно да се направи и би довело до реална картина на трудовия пазар у нас, както и до пълна промяна на логиката на функциониране на осигурителната система.
За съжаление нямам изходните данни, за да направя разчети за предложенията си, но съм сигурен, че те биха довели до много силен позитивен ефект за всички, както за бизнеса, така и за работещите във всички сфери. И в допълнение, със същата цел би следвало така да се промени законодателството, че да е максимално лесно не само започването на нов бизнес, но и излизането от бизнеса. Това е, което аз предлагам. 


Тагове:   мерките,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100633
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962