Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2010 18:58 - За "българската работа"
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2807 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 26.05.2019 19:35


Хубава работа, ама българска! Такава поговорка няма да срещнете при никой друг народ, не само в Европа. Българската работа у нас е синоним на нещо калпаво. Не можем да се гордеем, че сами се подценяваме и самоунижаваме така. Това е белег на ниско национално самочувствие. Националният нихилизъм у нас достига невиждани при други народи висоти. Повечето хора у нас дори съжаляват, че са се родили българи. Те считат, че ние сме изостанал и незначителен народ. Всички наши съседи преливат от национално самочувствие, стигащо до крайни форми на шовинизъм. Гърците имат Мегали идея. Турците - пантюркизма като ренесанс на Османската империя. Сърбите имат Начертанията на Гарашанин. На север от нас е идеята за Ромъния маре. В ход е реализацията и на Велика Албания. Дори нашите братя по кръв бълнуват за обединена Вардарска, Егейска и Пиринска Македония. Достатъчно е да погледнем някои клипове в YouTube. Българите сме заобиколени отвсякъде от националисти. Самите ние обаче сме върли нихилисти. Ние също си имаме националисти, обаче... те по-скоро са интернационалисти. Така са възпитани. В духа на вечната дружба с Русия. Русофили и панслависти. Не знаят и какво са казали за Русия националните ни герои: Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов. От 1878 до 1944 сме имали за национален идеал Санстефанска България. Не че е бил постижим. В същото време ни тежат думите на Дядо Славейков: не сме народ, а мърша. За съдбата ни са виновни Великите сили. А ние?! Невинни ли сме били?! 45 години ние бяхме 16-та република. Унгария имаше 1956, Чехословакия - 1968, Полша - 1980. Подтиснати от днешната мизерия ние дори не си знаем историята.
Лихачов ни каза, че България е държава на духа. Франсоа Митеран, че сме един от най-древните народи, сред създателите на човешката цивилизация. Рънсиман говори за І и ІІ Българска империя. Никой у нас обаче не знае за това. Малцината, които се опитват да възстановят древната ни история, биват обругавани. Нашите учебници по история още учат децата ни, че българите сме били варварско племе, номади и тюрки, които са имали конска опашка за знаме и са живеели в юрти. Как това изостанало племе е слязло от конете и веднага е изградило с огромни каменни квадри най-големия град в Европа - Плиска, по-голям от самия Константинопол, никой не ни казва. За да имаме самочувствие като народ, все отнякъде трябва да започнем да го градим. Как да стане ли? Народ, който не си знае миналото, няма бъдеще! Време е да научим, че българската работа е била някога символ на висока стойност. Време е да си пренапишем историята!


image



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - Поздравления!Това е по друг повод,но се връзва с ПО ВОДА ХОДИ,А УМИРА ОТ ЖАЖДА
18.04.2010 19:56

"4. ka4ak - boyana -Съгласен съм,че трябва да пазим земята си!За вярата,тя винаги ни е била,по бамбашка,та ние сме си еретиците на Европа и може би за това сме запазили
29.07.2009 10:48
толкова векове името си непроменено!

Говоря за промяна на Държавната политика към историческите ни ценности!
"Дадох за пример Турция,Гърция и Италия,които експлоатират историческите дадености и туристическия поток финансира тези исторически ценности!Мястото на което живеем е по древно и от римската империя и е грехота римляните да са го използвали,а ние да не правим нищо в тази насока и да не станем световна дестинация!"
В тези страни един камънак от древността да намерят и вече се дига шум до небесата,че еди кой си Бог е стъпил или легендарна историческа личност и ние като гламурници отиваме и им плащаме таксата за да пощракаме малко и да си вземем примерно камъче от древноста,независимо че зареждат със самосвали камъчета от близката кариера!Но едно такова камъче обикновенно е минимум 20 евро!Да оставим на страна разходите които сме направили в страната им!
Да приемем че възстановим,червената черква!БПЦ и Светия Синод сигурно няма и свещенници да осигурят да извършват служби в нея!А сигурно от цял свят ще се стекът хора да я видят на живо и да почустват атмосферата и легендите които се носят за нея!И ще си плащат!Но кой да ги каже и направи достояние на светът?!?
Това трябва да променим и ще има пари за всички светини и ще може да си се гордеем,че сме потомци на древен народ!"
Грехота е заради дедите ни и отговорността която носим към нашите потомци!Европа,та Европа!НЕ МОГАТ ДА НИ СТЪПЯТ И НА МАЛКИЯ НИ ПРЪСТ,ЗАЩОТО СМЕ ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ СИ Е СМЕНИЛА ИМЕТО,А С ДЕЙСТВИЯТА СИ СМЕ НА ПЪТ И ТОВА ДА ЛИКВИДИРАМЕ!!!
СРАМ И РЕЗИЛ,А ДЕДИТЕ НИ СИГУРНО СЕ ОБРЪЩАТ В ГРОБОВЕТЕ СИ!!!:(((
цитирай
2. raders - да, но
18.04.2010 21:48
Всичко е вярно, само това, че Плиска е бил по-голям от Константинопол е някак си доста смешно. Ами помислете малко - все пак Константинопол е столица на Римската империя; по време на възход е надхвърлял милион жители; може ли да се пробутват такива наивни версии, дори и на неграмотни хора. А колко мислите, че е била Плиска на една територия от един-два кв. километра? Горе-долу не по-голяма от Каспичан. Разбирам патриотизъм, но трябва и малко разум...
цитирай
3. laval - До "да, но"
19.04.2010 19:50
Искрено съжалявам, че не сте запознат и затова Ви се вижда смешно. Римляните са казали: Ignorantia non est argumentum. Незнанието не е аргумент. Прочетете малко по тази тема и ще се убедите сами, че това си е самата истина. Плиска е била 23 кв.км., Константинопол - само 15 кв.км., а Париж - 4 кв.км. Вижте например тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0
или тук:
http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=5554
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4132738
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22116