Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2016 19:17 - Милано
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2019 19:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Италия е красива страна. Bella Italia. Да, Рим е прочут със старините си, Венеция с гондолите, Неапол със залива и Везувий, Флоренция с чара си, Пиза с кулата си, Верона с Ромео и Жулиета. Моят любим град обаче е Милано. По много причини той е и най-важния град в Италия.

Милано е 1.3 милиона жители, но с предградията достига 4 милиона. Столица на Ломбардия. Той е един от най-развитите региони в Европа, индустриален и финансов център на страната. Тук се намира италианската борса и едно от най-големите панаирни градчета в света.

Символ на града безспорно е внушителната неоготическа катедрала Duomo, строена от 1386 до 1820. На Piazza Duomo се намира и известната Galleria Vittorio Emanuele с 4 входа на кръст с луксозни магазини и заведения. Оттам започва пешеходната Corso Vittorio Emanuele със скъпи магазини и универсалния магазин La Rinascente. Тя завършва на познатия от едноименния филм площад San Babila с църквата от 1095. Една от най-старите църкви в света е Sant’Ambrogio, още от 379. Друга известна църква е Santa Maria delle Grazie, до която е залата с шедьовъра – стенопис на Леонардо да Винчи Тайната вечеря (Cenacolo). Там се влиза само със запазен час. Замъкът от ХІV век (Castello Sforzesco) е приютил няколко музея, галерии и библиотека. В парка Sempione е Арката на мира (Arco della Pace). Картинната галерия Pinacoteca Brera има една от най-богатите колекции картини в света. Teatro alla Scala е най-значимата оперна сцена в света. Тук поставят най-добрите опери и са пели всички световни знаменитости, включително и българските оперни певци, с които основателно се гордеем.

Милано е световна столица на модата. В Златния триъгълник, заключен между улиците Via della Spiga, Via Manzoni, Via Sant’Andrea, Via Montenapoleone, е кварталът на висшата мода (haute couture). Тук са безумно скъпите бутици на световноизвестните италиански модни дизайнери.

До огромната гара в Милано се извисява кулата Pirelli. Широк булевард води до най-големия и модерен площад Piazza della Repubblica. Най-високият небостъргач там е Torre Breda.

Милано е град и на калчото и тифозите. Дом на грандовете Милан и Интер е прочутия стадион San Siro (Giuseppe Meazza). Когато се играе дербито, градът се разделя на росонери и нерадзури.

Милано не е само град за бизнес, опера, мода и футбол. Тук идват тълпи туристи от цял свят. В него има още много неща да се видят. Най-добре обаче е да изберете какво сами.

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101985
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967