Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2017 20:22 - Музеят на румънското село
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3115 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 27.10.2018 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Националният музей на селото (Muzeul National al Satului) в Букурещ е най-големия музей на открито в Европа. Намира се на брега на езерото Херъстръу в едноименния парк и се простира на площ от 30 акра. Той е дело на фолклориста и социолога Димитрие Густи. Музеят е открит официално на 10 май 1936 в присъствието на Крал Карол ІІ. Днес е една от най-големите забележителности на румънската столица. Този невероятен музей притежава колекция от 300 автентични селски къщи, колиби, хамбари, църкви, работилници, вятърни мелници от всички краища на Румъния. Те били докарани цели или внимателно разглобени и сглобени отново в етнографския парк. Те показват историята на архитектурата по селата в Румъния и бита на румънския селянин. Входът на музея е недалеч от Триумфалната арка на Букурещ. Музеят пресъздава духа на румънското село от края на ХІХ и началото на ХХ век. Това е наистина живописно и очарователно място със старинни къщички, улички, църкви и атмосфера. Видни са огромни различия в архитектурата на отделните румънски области. Уникални са покривите на къщите и колибите. Повечето от тях са стръмни, дървени или сламени. Всяка къщичка си има дворче или градинка, а вътре е обзаведена. Много интересни са дъбовите къщи от Марамуреш с техните дърворезби и красивата дървена църква от село Драгомирещи. Акценти са сламените къщи от Алба, вкопаните къщи от Олтения, колоритно обзаведените жилища от Молдова, вятърните мелници от Тулча и хамбарите от Харгита, които са по-високи от къщите. Кирпичени домове от равнината се редуват с жилища от дърво и камък от планинските части на Карпатите. Ако скоро планирате пътуване до Букурещ, си заслужава да отделите от ценното си време, за да посетите този чудесен, оригинален и интересен музей.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Много интересно място, Лазаре,
23.12.2017 20:45
близо ли е до Букурещ? Питам, защото преди доста години бяхме там на екскурзия с родителите ми, три дни обикаляхме Букурещ, после Синая - двореца, Арад, а никой не отвори дума за наличието на такова място - Музей на румънското село. Има и указателни табели от коя част на страната е къщата, очевидно.
Помня, бяха доста зле облечени, особено тези, преди да навлезем в Букурещ. Спря рейса за почивка и като ме наобиколиха като напаст за едни мои красиви тъмни очила, екскурзоводката се видя в чудо. Посъветва ме да вляза в автобуса, така и направих, а те как не го обърнаха, не знам. Чукат по прозорците, викат нещо на румънски. Простотия нечувана, мамалигари отвсякъде. Тука, гледам, бой не е станал за вещи на туристите, явно е по- отскоро клипа.
цитирай
2. laval - Това е в самия град.
23.12.2017 21:23
В Букурещ има също Триумфална арка, по-малка е от Парижката. Намира се на едни големи булеварди в северната част на града. Точно до арката е парка Херъстръу. А в него се намира музея на селото. Входът беше 10 леи - към 4-5 лева. Не е много ...
цитирай
3. rosiela - Триумфалната арка я помня и дотам.
23.12.2017 21:34
Никой не ни е казвал за парка, а то е било съвсем близо. Жалко. Но...ще се отиде пак един ден. Благодаря ти.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099635
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960