Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2018 14:00 - Крепостта Овеч
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2670 Коментари: 5 Гласове:
14

Последна промяна: 26.03.2018 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Крепостта Овеч е каменна твърдина, разположена на платото Калето източно над Провадия. Калето е обградено от стръмни скали и пропасти. Това е едно от малкото сравнително добре запазени средновековни укрепления в България. Крепостта е издигната в късноантичната епоха. Позната е с няколко имена в историческите анали. Ромеите ѝ казват Проватон (Проват). Това на гръцки означава Овча крепост. Българите я наричат Овеч, а турците ѝ дават името Таш хисар (Каменна крепост). Била е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи и турци. Тя е стратегическа крепост по пътя от Варна към Плиска, Преслав и Търново. Крепостта има три входа. При източния са запазени в оригиналния си вид изсечените в скалата стълби. Към западния води вита стълба със 111 стъпала. Северният вход е главният с мост, дълъг 150 m, който свързва крепостта със съседното плато Табиите. Археологическите проучвания сочат, че укреплението отначало е ползвано от ІІІ до VІІ век. През VІІ век спира да изпълнява функциите си на крепост за няколко века до Х – ХІ век. Най-големият разцвет на крепостта е през периода ХІІ – ХІV век, когато Овеч е военен, религиозен, стопански и административен център на региона. От крепост Овеч се превърнал в голямо селище с постоянно население. Свързват името на Овеч с управлението на Цар Ивайло, с походите на Граф Амедей VІ Савойски през 1366, чиито рицари били заловени и затворени в крепостта, и на кръстоносците на полско – унгарския Крал Владислав ІІІ Ягело през 1444, чиито войски опожаряват укреплението. През 1388 пада под османска власт, завладяна от 30-хилядна турска армия, предвождана от Лала Шахин. Крепостта е поддържана от турците още стотина години, но после е била изоставена. Българското население на Овеч създало днешния град Провадия, заселвайки се по двата бряга на река Провадийска. При посещение на крепостта освен главния вход, могат да се видят още говорещия кладенец с дълбочина 79 m, митрополитската църква, мраморните колони на Омуртаг, рицарския затвор, останки от стражевите кули, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки. 

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Пак благодарим за виртуалното посещения на Крепостта Овеч.
23.02.2018 14:32
   Докато седим пред телевизора не предполагаме колко история и красоти може да видим в България.
   Дано поне се научим да ги възстановяваме правилно, а не с тухли и хоросан :-)
Даже и римляните са имали уникални и херметични знания за боравенето с камък.    Даже нашите хайдути са краднали и опростили една от техниките за да си крият иманетата, т.нар. Лят камък. Опростена до рецептата: стрит камък, восък и негасена вар. Казвали са му Люкцин (ако не бъркам).
   А старите легендарно-вечни римски пътища не срещаме често защото са минавали по билата на планините, за безопасност. Аз съм виждал римско паве. 3 пъти по-дълго е и заострено и положено върху поне 1-2 метра подложка от чакъл до пясък…
цитирай
2. laval - Да, наистина.
23.02.2018 16:59
Римските пътища са били уникални като направа. Римският бетон - също.
цитирай
3. rosiela - Митично място!
24.02.2018 00:41
Какви хубави разходки правим с теб, Лазаре. По знайни и незнайни места.
цитирай
4. barin - Здравей, Лазаре. Тук ще водя кол...
27.02.2018 06:23
Здравей, Лазаре. Тук ще водя колегите си на 14-ти март и аз ще им изнасям беседа, както често се случва. Ще чета материалите, свързани с крепостта Овеч. Аз не вярвам цар Ивайло да е селянин, зелка свинепас, Лахана, както го наричат византийците. Те имат основание да го мразят- победил е две техни армии, водени от Михаил Глава. Освен това се е справил с една татарска и царската българска войска на цар Константин Тих. Мисля, че Ивайло трябва да е бил управител на област.
Поздрави!
цитирай
5. laval - Здравей, Барин.
27.02.2018 10:10
И аз не вярвам в селския произход на Ивайло. Бил е болярин при всички случаи, според мен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100615
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962