Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 21:32 - Царският манастир
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2048 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 26.03.2018 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В началото на ХХ век основоположникът на българската археология Карел Шкорпил открива руините на манастир в местността Караач теке (Хълма на черните брястове) във вилната зона Пчелина над квартал Възраждане във Варна. Това става благодарение на факта, че на 100 m от днешните разкопки в лозе е открит оловен печат на Св. Цар Борис – Михаил І Покръстител с текст на гръцки Михаил архон на България”. Сериозни разкопки и проучвания обаче започват едва в 1995 и с малки прекъсвания продължават до 2014. Това се оказва един от най-големите манастирски комплекси на Балканите, разположен на площ от 10 декара, от които до днес са разчистени и частично проучени едва половината или около 5 декара. Комплексът е уникален като размери и архитектура, които нямат паралели нито в българската, нито във византийската строителна традиция. Предполага се, че манастирът е изграден от Цар Борис І в края на ІХ век. Смятат още, че е бил посветен на Пресвета Богородица. Затова го наричат Царският манастир Св. Богородица. В него са открити следи от живот чак до ХVІІІ век. Досега археолозите са открили  голяма манастирска църква и кула с параклис, огромен скрипториум на площ от 400 m2, библиотека, училище, монашески общежития, олтарна маса, ковашка работилница и много български, сръбски, византийски, турски и венециански монети. В центъра на голям двор била разположена катедралната църква, която е от атонски тип. Храмът е имал обемисти полукръгли ниши от север и юг, където при молитва се е събирала монашеското братство. Украсен бил със стенописи и монументална каменна пластика. Манастирът е запазен до 3 m във височина само в северозападната си част, защото е на скат. Особено внимание заслужава скрипториума, в който са били превеждани от гръцки на български и преписвани много християнски книги. Всъщност той е с размерите на дворците в Плиска и Преслав и представлява една от най-големите средновековни сгради в България. Царският манастир очевидно е бил един от големите духовни центрове на Първата Българска Империя освен известните книжовни школи на Преслав и Охрид. Освен печата на Св. Цар Борис І в района на манастира са намерени и два печата на царете Петър и Симеон Велики. На 23 декември 2015 в манастира е издигнат 8 m дървен кръст, осветен на 3 април 2016 от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. За съжаление сега в манастира не се провеждат разкопки. Той все още не е консервиран, нито пригоден и достъпен за разглеждане от туристи.

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Ако бяха гърците,
01.03.2018 12:56
досега да са го проучили целия, направили достъп и сложили такса 10 евро на човек. Но е български, така че ... има време.
цитирай
2. laval - Ами
01.03.2018 13:45
за съжаление е точно така ... А може би е най-големия средновековен манастир у нас.
цитирай
3. barin - Здравей, Лазаре. Само да поясня, че ...
02.03.2018 06:02
Здравей, Лазаре. Само да поясня, че царски или княжески манастири в България има 4: в Плиска, Патлейна до Велики Преслав( 2 км. от Омуртаговия мост), провадийския, който е между с. Равна и с. Венчан. Последният е най-слабо проучен и незапазен. От Провадия ме разубедиха да не ходя, защото няма какво да видя. Във всеки твърдят, че княз Борис I е прекарал последните си години и починал. От св. Наум край Охрид -също. Затова написах тема по случая и им я изпратих: barin.blog/history/2017/05/30/poslednite-godini-na-kniaz-boris-i.1549314
Нямаше никакви отрицателни коментари и големи несъгласия с написаното.
Поздрави!
цитирай
4. laval - Не знаех това
02.03.2018 09:08
В един от източниците, които ползвах, пишеше, че е "царски манастир" и се доверих.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4098830
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960