Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2018 20:15 - Лидия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3639 Коментари: 3 Гласове:
21

Последна промяна: 28.07.2018 07:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Лидия (на гръцки: Λυδία; на асирийски: Luddu; на латински: Lydia; на турски: Lidya) е антична държава в Западна Мала Азия. Наричана била също Меония (на гръцки: Μαιονία; на латински: Maeonia). Възникнала след разпадането на Хетската империя. Царство Лидия е съществувало от 1200 до 546 пр. н. е., когато е завладяно от Персия. Столица бил град Сарди (Σάρδεις), основан в 687 пр. н. е. от Цар Гиг (680 – 644 пр. н. е.). Граничи на север с Мизия (в Мала Азия), на изток с Фригия и на юг с Кария. Лидия е държавата, в която са изобретени парите. Тя първа започва да сече монети през VІІ век пр. н. е., за което вече съм писал в блога си. Лидийците са индоевропейски народ със самоназвание швард. Лидийският език е от подгрупата на анатолийските езици заедно с хетски, лувийски, карийски и ликийски и е използвал своя собствена азбука с 26 букви. Писането на текстовете е било отдясно наляво.

Според гръцката митология първи цар на Меония е бил Манес. Известни са трите управляващи династии: Атиади (Танталиди), Хераклиди и Мермнади. Най-известен от лидийските царе е бил последния, прочутия със своето богатство Крез, царувал от 560 до 546 пр. н. е. Царство Лидия е било в своя възход по време на династията на Мермнадите, чийто основател бил Цар Гиг l в 710 пр. н. е., управлявал до 672 пр. н. е. (Датите са според Херодот). Той присъединил към Лидия земи на съседните Фригия, Кария, Троада и Мизия и започнал дълга война с Йония (Гръцките малоазийски полиси). Нашествието на кимерийците принудило Гиг да се обърне за помощ към асирийския Цар Ашурбанипал, който помогнал, но поискал плащане на ежегоден данък. Когато Цар Гиг спрял да плаща данъка, в Лидия отново нахлули кимерийците. Столицата Сарди била завзета, Лидия 
 опустошена, а Цар Гиг  убит.

От Мермнадите управлявали 5 поколения. Цар Ардис ІІ бил син на Гиг и царувал от 671 до 624 пр. н. е. Възвърнал голяма част от загубените територии и разширил Лидия за сметка на гръцките полиси. Започнал война с Милет и прекъснал връзката му с останалите градове от Йонийския съюз. Цар Садиат ІІ, син на Ардис ІІ, бил на трона от 623 до 613 пр. н. е. Той на два пъти разбил пехотата на град Милет. Неговият син Цар Алиат ІІ (613 – 560 пр. н. е.) се смята за откривател на сеченето на монети. Той опитал да превземе Милет, но безуспешно и накрая сключил мир с този полис. Завзел Смирна (Измир), но се сблъскал с Мидийския Цар Киаксар. Войната продължила 6 години с променлив успех и завършила с мир, повлиян от слънчевото затъмнение на 28 май 585 пр. н. е., което било предсказано от древногръцкия философ Талес от Милет. Алиат успял също така да прогони от Мала Азия войнствените кимерийци. Наследен бил от сина си Крез. Цар Крез покорил гръцките полиси в Мала Азия и ги заставил да му плащат данък. Самият той бил неимоверно богат. Оттук идва израза Богат като Крез”. На всичко това обаче сложил край персийският Шахиншах Кир ІІ Велики в 546 пр. н. е., когато той покорил Лидия и я направил сатрапия на Ахеменидската си империя под името Спарда. Така 650-годишната държава Лидия изчезнала от картата на света.

Столицата Сарди обаче просъществувала до началото на ХV век. Той станал център на сатрапия в Персия. През 334 пр. н. е. бил завладян от Александър ІІ Велики (Македонски). След неговата смърт бил включен в състава на елинистичната Селевкидска империя. През 133 пр. н. е. той бил завзет от римляните. В Римската империя бил един от главните градове в Провинция Азия. От 295 станал седалище на християнски митрополит. Продължил да е голям град и в Източната Римска Империя (Византия). Император Константин Порфирогенет го споменал през Х век като третия град в Тема Тракезион след Ефес и Смирна. Сарди и неговите околности били обект на нападения на селджукските тюрки огузи още в края на ХІ век, но останал под византийска власт до 1306. През 1402 Сарди бил превзет от войските на Тимур (Тамерлан), когато се предполага, че е бил окончателно разрушен. Между 1910 и 1914 били проведени първите археологически разкопки от Американския Университет Принстън, които Първата Световна война прекъснала. Разкопките в Сарди били подновени в 1958 с ежегодни експедиции на университетите Харвард и Корнел. Повечето открити предмети се намират в Археологическия музей в Маниса, Турция.

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Интересна стара държава, Лазаре. ...
27.07.2018 22:20
Интересна стара държава, Лазаре. Свързвам я с цар Гигес- първият, който сече монети. Били са от електрон- сплав от злато и сребро, някъде около 660 г.пр.Хр. С него е свързана легенда, че е намерил от някакъв войн пръстен, с който можел да става невидим. Иначе богатият цар Крез е най-известен. Останал е изразът"Богат като Крез". В справката водих, че между Гигес и Крез има няколко владетеля. Имах преди спор с няколко души, колекционери и любители историци, че Крез е бил внук на Гигес, но разликата в годините е голяма и няма как да се случи. Имали са си неприятности с кимерийците, на които преписват българска нишка.
Поздрави!
цитирай
2. kvg55 - laval,
27.07.2018 23:20
Какви красоти са разрушени и погребани от времето.
цитирай
3. laval - Иване
28.07.2018 07:44
аз имам отделен постинг за монетите /Финикийските знаци/. Първи ги сече Алиат, а не Гиг. Описал съм тук пет поколения царе от тази династия. Легендата за Гиг я знам, но нарочно я пропуснах. Крез не е внук, а пра-правнук на Гиг. Според мен кимерийците не са българи. Знам тази теория на Кирил Милчев, който доста усилено я пропагандира навсякъде, но няма доказателства. Произходът на българите трябва да се търси между скитите и сарматите. Стара Велика България е създадена на тяхната територия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4102210
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967