Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2018 20:34 - Боспор
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4651 Коментари: 18 Гласове:
20

Последна промяна: 06.08.2018 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Боспорското царство (на гръцки: Βασίλειον τοῦ Κιμμερικοῦ Βοσπόρου) е антично елинистично царство. То се е намирало от двете страни на Керченския пролив между Черно и Азовско море, наричан в миналото Кимерийски Босфор. Точно така се превежда гръцкото му име: Царство Кимерийски Боспор. Гърците го нарекли така, защото първите обитатели на областта били кимерийците. Съществувало е от 480 пр. н. е. до 370 от н. е. Разположено е било върху земи на Полуостров Крим и Таманския полуостров, впоследствие станали част от територията на Стара Велика България. През VІІ и VІ век пр. н. е. на северния черноморски бряг колонисти от древногръцкия полис Милет основали няколко колонии на елините, между които Пантикапей, Фанагория, Теодосия и Херсон. Тези полиси били обединени в една държава от династията на Археанактидите (480 – 438 пр. н. е.), която е представена от царете Археанакт, Перисад, Левкон и Сагавър. Територията била населена от сармати и скити, прочути със златните си изделия. Столица бил Пантикапей (на гръцки: Παντικάπαιον), днес Керч в Крим.

Била наследена от династията на Спартокидите (438 – 108 пр. н. е.), която е с тракийски произход. Основател бил Спарток І (Σπάρτοκος), управлявал от 438 до 433 пр. н. е. Нейните царе носят тракийски и гръцки имена като Сатир, Селевк, Горгип, Евмел, Аполоний, Левкон и Перисад. През ІV век пр. н. е. Боспорското царство достигнало своето най-голямо териториално разширение, заемайки почти целия Крим и източното крайбрежие на Азовско море. Както наскоро писах в постинга си за Царство Понт, през 108 пр. н. е. последният Боспорски Цар Перисад V бил принуден да се откаже от престола и да предаде властта на Понтийския Цар Митридат VІ Евпатор срещу обещанието му да пази царството от скитите. Боспорското царство станало част от Понтийското царство до смъртта на Цар Митридат VІ през 63 пр. н. е., когато той загинал в Понтикапей, а Понт бил завладян от Рим.

Така Боспор станал протекторат на Рим, като се ползвал с относителна автономия. На власт дошла династията на Аспургидите по името на владетеля Аспург (Ἀσποῦργoς), управлявал от 14 до 38 от н. е. Царете от тази династия, клиенти на Рим, носят тракийски имена (в съчетание с латински) като Котис, Рескупор и Реметалк. Боспорските васални царе били съюзници на Рим във войните с даки и сармати, а Боспорската флота успешно се справяла с пиратите в Черно море. През ІІІ век започнали готските нашествия и това довело до упадъка на Боспорското царство. Около 250 готите завладели почти целия полуостров Крим без крайбрежните градове. Въпреки това Боспорското царство оцеляло чак до 370. Последният Боспорски цар, за който се знае, че сякъл свои монети, бил Тиберий Юлий Рескупор V (Ῥησκούπορις), управлявал от 314 до 343. Владетелите след него не са известни. В 376 Боспор е окончателно завладян от хуните и става част от тяхната империя. Не е известно точно кога земите на Боспорското царство са били завладяни от древните българи, но със сигурност в 632 те са част от Стара Велика България. Българите сме наследници и на Боспорското царство.

image

image

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
20


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. doktora757 - "Елинистично" дрън...
06.08.2018 09:29
"Елинистично" дрън-дрън! Това си е 100% тракийско царство по всички показатели! Връзката с българите е очевидна. Ако в района някога е имало гръцки колонии, то тези колонии представяни от фалшификаторите на историята се експонират като едва ли не напълно самостоятелни гръцки полиси, т.е. нямат нищо общо с околното коренно население, представяно от фалшификаторите като "туземци" и "варвари". Отвратителна лъжа и манипулации. Това по същество не са никакви колонии, а са само гръцки търговски квартали в съответните градове на царските скити или трако-кимерийци. Гръцките търговци са плащали данъци на местните владетели и са зависели изцяло от тяхното благоволение да съществуват като търговски квартали. Никакви гръцки колонии в Черно море не е имало, никога!
цитирай
2. laval - Реших да допусна
06.08.2018 09:52
това мнение просто защото е различно като твърдение. Официално това царство се води като елинистично в източниците, затова и аз съм го записал така. Виждам, че коментиращият очевидно е привърженик на автохтонната теория. Всеки има право на мнение. Не приемам обаче термини като "дрън-дрън". Пак ще призова за спазване на бон тон в моя блог.
цитирай
3. kvg55 - laval,
06.08.2018 21:46
Знаели са гърците, кое място е стратегическо.
цитирай
4. laval - Безспорно е
07.08.2018 11:33
че местата, където са се заселвали елини, са били очевидно добре подбирани. Сега, дали това са били точно колонии или не, е отделен, и то твърде дискусионен въпрос.
цитирай
5. doktora757 - Истината преди всичко, а не сляпо цитиране на фалшифицирани неща, залегнали в учебниците!
07.08.2018 23:01
laval написа:
това мнение просто защото е различно като твърдение. Официално това царство се води като елинистично в източниците, затова и аз съм го записал така. Виждам, че коментиращият очевидно е привърженик на автохтонната теория. Всеки има право на мнение. Не приемам обаче термини като "дрън-дрън". Пак ще призова за спазване на бон тон в моя блог.


Не е нужно непременно да се съгласявате с моето мнение, но е пък добре да се видят историческите атласи на Колин Макивиди (излизали са и на български език). Там изрично е посочено, че на дискутираната територия както на Балканите, така и в Северното Причерноморие във 2-ро хил. пр. Хр. се намират трако-кимерийците, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОБЩА ЕТНО-КУЛТУРНА ОБЩНОСТ СЪС ОБЩ ЕЗИК И КУЛТУРА! Той не е единствения автор, който твърди подобни неща за нашата древна история. Стари хроника като "Зографската история" (от Атон, открита от Георги С. Раковски) примерно твърдят, че древните българи произлизат от Черно море (Причерноморието, т.е., че са местно население от време оно) и в старо време са се наричали гамери и кимери (кимерийци)! Дали стана по-ясно?!?....... Не го твърдя аз, а старите хроники и документи! Мимоходом отбелязвам, че "Зографската история" е препис на още по-древни документи, идващи вероятно още от Първото българско царство или царства. Историята на йеросхимонах Спиридон Габровски също дава ценни сведения в тази насока, както и историята на поп Йовчо Попниколов от Трявна, съставена по архивни документи от Търновския църковен архив и патриаршията, някои в последствие загубени или унищожени от турците и гръцките фанариоти! Тези сведения в никой случай не бива да се пренебрегват. Босфорското царство не е "елинистично", а тракийско; доказват го и тракийските имена на владетелите, както и много други неща и артефакти!
цитирай
6. doktora757 - Този златен дискос по-горе или &...
07.08.2018 23:12
Този златен дискос по-горе или "омфалос" е идентичен с този от Панагюрското златно съкровище! При скитите има и много други подобни артефакти, които са идентични с тракийските, но не и с гръцките такива! Трябва да се разбие и една друга идеологема възхваляваща гърците като едва ли не единствените мореплаватели в Черно море, Егейско море, Йонийско море и в Средиземноморието. Във Варненския халколитен некропол например има открита голяма керамична чиния с изображения на 4 платнохода/кораба стилизирани като свастика. Т.е. още преди 6000 години, когато не е имало в района никави гърци или елини или финикийци, в Черно море е имало кораби и мореплаване! Е какви да са тия морепалаватели, след като знаем, че траките и пеласгите са автохтонното население на Балканите и на островите в Егейско море и земите на днешна Гърция до Пелопонес и Крит включително. Минойците и Критско-Микенската цивилизация не са "гръцки"; гърците са късни пришълци на Балканите, но се опитват да го вменяват това на нас, което е опашата лъжа!
цитирай
7. laval - Знам за
08.08.2018 07:45
кимерийската теория на Кирил Милчев, както и за автохтонната на проф. Ганчо Ценов, но двете доста трудно се съчетават. Съгласен съм, че гърците са откраднали доста от съседните народи (траки, пеласги, микенци, минойци и др.) като история, култура и митология, но пък пропагандата им е била силна.
цитирай
8. doktora757 - кимерийската теория на Кирил Ми...
08.08.2018 22:15
laval написа:
кимерийската теория на Кирил Милчев, както и за автохтонната на проф. Ганчо Ценов, но двете доста трудно се съчетават. Съгласен съм, че гърците са откраднали доста от съседните народи (траки, пеласги, микенци, минойци и др.) като история, култура и митология, но пък пропагандата им е била силна.


Кирил Милчев е много ниска топка, мен ако питаш, а интелектуалното му ниво е под всякаква критика; въобще не става за обективен изследовател. А пък ти му приписа цяла "теория" дето бил създал; преписва неща оттук-оттам, но анализът му въобще не е академичен и задълбочен. Обича да представя желаното за действително - порочни практики от близкото тоталитарно минало. Като цитираш д-р Ганчо Ценов, добре е също да цитираш и автори като Никола Йонков Владикин, проф. Георги Сотиров (от Канада), проф. Асен Чилингиров (Германия), Цани Гинчев, Юлия Хаджи Димитрова (Швейцария), д-р Пламен Пасков, Пламен Цонев, Боно Шкодров и цяла плеяда такива изследователи, които са привърженици на "автохтонната теория", тесните ни кръвни връзки с траките и не само това. В своите изследвания тези автори доказват с примери и факти от стари хроники своито твърдения, както и изобличават натрупаните фалшификации на древната българска история, както и историята на траките (онези прочути 90 племена), които са неотменна част от българския народ. Един от ключовите моменти е подмяната на името на траките гети с готи - доказана фалфификация, което обяснява доста неща от нашата история. За гетите специално препоръчвам трудовете на проф. Диана Гергова и тези на молдовския историк и археолог Иван Никулице - уникална информация, особено в трудовете на последния. Именно траките гети и то северният им клон са владеели и Босфорското царство при Кимерийския Босфор. Курганите на Крим по нищо не се отличават от тракийските могили и храмове по нашите земи; артефактите от там също.
цитирай
9. doktora757 - През последните години поне 5 не...
08.08.2018 22:19
През последните години поне 5 независими изследвания на българите с ДНК маркери доказват, че над 60% (а може би и повече, тъй като изследванията на са пълни) от съвременния български етнос носи гените на автохтонното население на Балканите - траките, които доказано са тук от поне 8 000 - 10 000 години! По-силно доказателство от това здраве му кажи!...... Няма и как да се обори, защото медицинската антропология е точна наука, като математиката, а не е разстягане на локуми както правят поръчковите историци!
цитирай
10. laval - Добре е
09.08.2018 10:48
че не сте включили в списъка и "известния учен" Павел Серафимов (Спароток) ... :)
цитирай
11. doktora757 - че не сте включили в списъка и &qu...
09.08.2018 19:41
laval написа:
че не сте включили в списъка и "известния учен" Павел Серафимов (Спароток) ... :)


С удоволствие бих чул твоите аргументи против него и неговите изследвания, с които съм запознат донякъде, че на всичкото отгоре ми е и приятел. Той е независим изследовател и работи доста задълбочено, макар, че не е по професия историк. Понякога допуска и грешки, но това е нормално - който нищо не прави той не греши. Кирил Милчев особено злобее по негов адрес и му прикачва разни долни етикети от рода на "тракедонист" и прочие, но не съм прочел нито един сериозен аргумент от него срещу материалите, кото пуска Павел Серафимов. Аз лично съм член на историческо дружество "Българска Орда-1938" и в нашите среди (историци, лингвисти, етнолози, лекари, антрополози, архитекти, археолози, инженери и др.) се застъпва тезата за интердисциплинарното българознание, което е по-широко понятие от обикновената история. Историците и археолозите знаят нещо, но повторят някои наложени клишета (също манипулации и фалшификации), а и много неща не знаят, защото са тясно специализирани само в една определена област или исторически период! Само интердисциплинарния подход към древната ни история може да даде пълна картина за нещата и да разчупи вкостенялото мислене и шаблони. Дълбоко съм убеден в това, което казвам. Моите познания в историята и културата на древните българи са скромни, защото с това се занимавам едва от 30 години, макар че имам други професии; след още толкова време може би е ще е по-добре нататък, ако доживея до 90 години........ Бъди здрав!
цитирай
12. andorey - http://andorey. blog/history...
10.08.2018 16:06
http://andorey.blog/history/2016/01/31/aspurgite-i-asparuh.1426488
цитирай
13. laval - Благодаря
10.08.2018 18:06
за интересното четиво на Андорей, ценно допълнение на статията ми за Боспорското царство!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099953
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961