Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2019 09:48 - Операта
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2084 Коментари: 4 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Виенската държавна опера (на немски: Wiener Staatsoper) е една от престижните оперни сцени в света. Намира се на Operngasse (Виенският ринг) в центъра на града. В далечната вече 1984 по време на екскурзията с кораб до Виена съм имал щастието да гледам Симоне Боканегра на Джузепе Верди в тази прекрасна опера. Била открита на 25 май 1869 с премиера на Дон Жуан от Моцарт. Сградата на операта била проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. Строежът започнал през 1861 и бил завършен в 1869. Изпълнител бил чешкия архитект Йозеф Хлавка. Самата сграда на операта е много внушителна, но още по-впечатляващ е нейния интериор. Отвътре тя е богато украсена с много колонади, изящни скулптури и стенописи. Трудно е да се опише красотата и великолепието на интериора на сградата. Тя просто трябва да бъде разгледана, за да бъде оценена. На сцената на операта са гастролирали всички световни звезди на оперното изкуство, включително и българските. Тук са поставяни и всички по-известни опери. Това е причината Виена да бъде смятана за световна оперна столица. През 1945 по време на бомбардировка сградата била частично разрушена. Била възстановена до 1955 и на 5 ноември 1955 била тържествено открита с Фиделио на Бетовен. В операта има 1709 седящи и 567 правостоящи места. Годишно се посещава от около 600000 зрители. Програмата на Виенската опера включва постановки на опера, оперета, балет, както и концерти. Календарът и репертоарът на операта са изключително богати, като годишно се изнасят около 350 представления, в това число 8 премиери. Има и Интернет канал, който излъчва постановките онлайн. Ежегодно се провежда и прочутия Виенски оперен бал. 

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Здравей,
08.04.2019 10:19
била съм два пъти във Виенската опера, първият път в последния момент и на правостоящ гледахме "Жизел" на Адам. Балетът беше много хубав, но гледането на крак изобщо не си е работа. Тогава се заклех, че ако ида втори път непременно ще купя билети предварително. Така и стана - гледахме "Арабела " на Рихард Щраус.
Тогава бяха сложили и едни големи екрани прд операта и хората със столчета седяха и си гледаха отвън без пари. Също във Виена гледах също и "Манон" с Ана Нетребко на запис, прожектираха го пред Кметството.
Операта е доста пищна отвън, обаче не е нищо забележително като интериор, даже е доста постна в сравнение с други оперни театри. Примерно Ла Скала отвън е много смотана, но вътре е красива.
Както и да е, това не е толкова важно, това са храмове на музиката и наслада за ценителите, това е по-важното.

цитирай
2. rosiela - Ей за тук
08.04.2019 12:39
отдавна съм се размечтала!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
08.04.2019 14:23
Знам една легенда за Операта Водещият архитект, при откриването на операта очаквал похвала от Франц Йосиф! Но вместо нея, последвали критики и неодобрение на построеното!
Авторът на проектът,до такава степен се отчаял от казаното, че се самоубил! По съвпадение, чух я през съшата 1984 г. от екскурзоводката, която беше съпруга на едно от аташетата ни в посолството!

Хубав ден!
цитирай
4. barin - Здравей, Лазаре. Като се сетяв за ...
09.04.2019 09:39
Здравей, Лазаре. Като се сетяв за опера или симфоничен концерт веднага правя асоциация с Виенската филхармония. Новогодишният концерт на 1 януари почти винаги съм го слушал с удовоклствие.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4140904
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22161