Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2019 13:17 - Радио
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4560 Коментари: 5 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Моето поколение порасна с радиото. През ранното ми детство, когато все още нямаше масово телевизори, всички семейства слушаха радио. Това си беше типично соц развлечение. Особено популярни бяха радиопиесите в неделния ден. Нашето семейно радио беше старо още тогава и хващаше само няколко станции. Слушаха се най-вече програмите Христо Ботев и Хоризонт на Националното радио и Радио Варна. Когато вече бях юноша, нашите ми купиха транзистор ВЕФ. VEF се произвеждаха в Рига, Латвия, тогава в СССР. Вефовете бяха добри за времето си. Тяхното най-голямо предимство беше, че хващаха много повече станции само със стайна антена. Често с моите приятели сме се събирали да слушаме тайничко BBC и Свободна Европа на български. Няма да забравя и предаването Метроном по Radio Europa Libera на румънски, което пускаше любимите ни западни рок групи като Deep Purple, Uriah Heep, Sweet, Led Zeppelin, Black Sabbath и много други. Тези предавания, разбира се, се заглушаваха от другарите, но въпреки това се слушаха от доста младежи. Това си беше опасно в онези времена. Въпреки това радиото изигра своята немалка роля за падането на тоталитарните режими в цяла Източна Европа. През последните тридесетина години радиото преживя революция. По време на демокрацията се нароиха огромен брой радиостанции. Те се специализираха и сега всеки може да си избере радио по свой вкус. Самите радиоапарати също се усъвършенстваха. Сега вече радиосигналът е съвсем чист. Радио продължават да слушат почти всички и навсякъде: на работа, в таксито, на улицата със слушалки от смартфона, у дома. Аз също слушам радио всеки ден в офиса най-вече като музикален фон. Това, което не слушам, са радиостанциите, излъчващи чалга.

image

image
image
image



Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - laval,
26.06.2019 14:17
ВЕФ-ът е мноо яка машина.
цитирай
2. rosiela - Самата истина,
27.06.2019 07:30
тези, дето си ги снимал още работят у нас. Оставиш ли зимата телевизор - повреден го намираш от студа. Обаче две стари радиа нищо им няма, издържат на всякакви условия.И у дома в София имам, и те работят на макс.
цитирай
3. pompadurgender - Пак те напомпих.
27.06.2019 07:53
Пак те напомпих.
цитирай
4. laval - И от това
27.06.2019 08:13
стана ли по-умен? Май не ...
цитирай
5. laval - Нямам
27.06.2019 10:28
никакви амбиции да бъда на първа. За мен това не е чест. Питах го този станал ли е по-умен, след като е напомпил постинга ми. Не знам и не разбирам защо го правят, но ми е определено неприятно. Предпочитам да знам реалните си читатели.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4136176
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22127