Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2019 08:21 - English
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2613 Коментари: 3 Гласове:
19

Последна промяна: 11.07.2019 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Английският (на английски: English /ɪŋɡlɪʃ/) е най-широко разпространения език в света и втория най-говорен след мандарин. Това е езика, който съм изучавал сам като юноша с цел да мога да водя филателна кореспонденция и да превеждам баладите на любимите си групи. Английският принадлежи към германската група от индоевропейското езиково семейство. Има доста дълга и интересна история, която е тясно свързана с историята на Британия.

Около 600 пр. н. е. на Британските острови се заселват голям брой келтски племена, от които са по-известни бритите, скотите и белгите. Макар че келтите доминирали островите векове наред, то келтските езици имали слабо влияние при формирането на староанглийския език.

През 55 – 54 пр. н. е. в Британия нахлул Гай Юлий Цезар. От 43 до 410 южната част на острова е била Римска провинция. По време на почти 400 години римско владичество използването на латински от местните било ограничено само до членовете на висшата класа. Латинският език оказал влияние върху английския едва с приемането и разпространението на християнството в Британия. Така в езика навлезли редица преки заемки от латински. След 600 възприели и латинската азбука, към която били добавени букви за липсващи звуци.

През V век островът е обект на инвазия от германски племена: англи, сакси, юти и фризи, които говорели на различни диалекти. Именно от тях се формирал староанглийския език, познат още като англофризийски или англосаксонски. Тези племена донесли със себе си англосаксонската руническа писменост Futhark, за която вече съм писал и която била използвана от 400 до 1100. С времето западносаксонският диалект станал преобладаващ. На него била написана прочутата поема Беоулф. Към 600 били образувани седем англосаксонски кралства (хептархия).

В края на VІІІ век пристигнали нови колонизатори. Викингите завладели всички англосаксонски кралства без Уесекс (Wessex). Те говорели старонорвежки (Old Norse), северногермански език, от който били заети значителен брой думи с викингски произход.

В 1066 Британия била завладяна от норманите на Уилиам Завоевателя (William the Conqueror). По произход норманите (северни хора) също били викинги. Те обаче идвали от Франция и вече са говорили на романски нормански, който бил старофренски език. Норманската аристокрация говорела на френски, а обикновеният народ продължавал да използва англосаксонски. По този начин двата езика постепенно се смесили. След норманското нашествие староанглийският се развил в средноанглийски език, като е възприел значителен обем френсконорманска лексика. Заедно с приема на скандинавски и нормански думи това довело до опростяване на граматиката. На средноанглийски били написани Кентърбърийски разкази на Джефри Чосър.

Съвременният английски език възникнал в средата на ХVІ век. На него били написани драмите на Уилиам Шекспир и Библията на Крал Джеймс. Те могат да бъдат четени в оригинал, защото английският език е запазил своя традиционен правопис досега.

Макар в 1154 Норманската династия да била заменена, френското влияние върху английския език продължило с векове и били заемани нови френски думи. Така се създал един парадокс. Макар английският език да е запазил напълно своята германска граматика, то в речниковия му фонд близо половината от думите имат френски и латински произход. Според някои лингвисти френските думи съставляват до 60% от лексиката. Независимо от това, на никой не му минава през ума да причислява днешния английски език към романските езици.

С превръщането на Великобритания в световна колониална сила, английският език станал един от световните езици и се говори на абсолютно всички континенти на Земята. Днес го говорят повече от 1 милиард души като роден или като втори език. Do you speak English?

image

image

image

image

image

image





Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!Около 30% е ф...
11.07.2019 13:31
Здравей, Лазаре!
Около 30% е френската лексика Убедих се ,че е така ,защото благодарение на нея винаги покривах теста за познаването й-30% от думите!
Парадоксът е , че дори девизът на кралството е написан на френски- Льо дьо е мон дроа-Господ и моето право! Консервативни са, няма и да го променят!
Голям проблем на историците е било разчитането на писмото на хетите -множество плочки, теракотни, запазени от него, но няма база за сравнение! На един англичанин чу хрумнало да опита с английския И го разчел?
Но вероятно и с Български е можело
Вода на хетски, запомнил съм, е уотър Уотър- вотър- вода!

Ти правиш географски пътеществия Има един ребус при мен Сигурен съм, поне 99%, че ще го решиш!
Ако опиташ!

Хубав ден!
цитирай
2. laval - Здравей, Иване!
11.07.2019 21:15
Мисля, че разреших твоя ребус. Градовете са Монако и Мюнхен. Означават МОНАХ/СИ.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
12.07.2019 00:14
Така е, оправда предвижданията ми!

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135892
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22127