Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2019 19:07 - Куманите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 11431 Коментари: 5 Гласове:
21

Последна промяна: 14.07.2019 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Куманите (на гръцки: Κουμάνοι; на латински: Cumani) са номадски тюркски народ. Формирал се в азиатските степи и нахлул в Европа през Х век. Първоначално се появил в украинските земи. Известни са още с имената половци и кипчаци. Куманите са изиграли важна роля в историята на Втората Българска Империя и Волжка България. Нещо повече, редица изследователи смятат, че трите български династии Асеневци, Тертеровци и Шишмановци били с кумански произход. Куманите са формирали огромна държава, която се простирала от Дунав до езерото Балхаш. Куманите многократно преминавали Дунав и извършвали набези в България, докато била под византийска власт. Те периодично нападали Унгария и Киевска Рус. През 1089 куманите били отблъснати от унгарския Крал Ласло І. Били победени и от Киевска Рус с Велик Княз Владимир Мономах. През 1091 кумани помогнали на византийците при победата им над печенегите при Левунион.

В 1241 куманите били разгромени от монголските орди. Много кумански племена са отстъпили към Унгария и България, където били асимилирани от маджари и българи. Голяма част от куманите се заселили във Волжка България, където постепенно наложили своя тюркски език. Затова днес в Република Татарстан говорят не татарски, а кипчакски език. Куманите, които останали в украински и руски земи, били подчинени от Златната орда. Куманите в Молдова и Влашко през ХІІІ век били покръстени в римокатолическата традиция. Бил формиран Кумански диоцез, който просъществувал до 1523. Куманите, заселили се в България, оставили топоними като град Куманово в днешна Македония и село Куманово край Варна. Куманите имали важна роля и в подема на Втората Българска Империя. Те били постоянни съюзници на българите във войните с Византия и Латинската империя. Например в прочутата битка при Одрин от 1205, в която Цар Калоян пленил латинския Император Балдуин І, куманската конница наброявала 14000 души. Най-ценният писмен паметник на куманите е
“Codex cumanicus”. Това е триезичен речник на кипчакски, латински и персийски езици, създаден в 1303 по време на Златната орда.

image

image

image

image






Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Езерото Балхаш вероятно е днешното ...
14.07.2019 22:27
Езерото Балхаш вероятно е днешното Байкал ?
цитирай
2. shtaparov - Дали кумани са стигали до Балхаш е ...
15.07.2019 01:54
Дали кумани са стигали до Балхаш е недоказуемо и твърде дискусионно но е сигурно едно- лъжливите казиони приписват неБългарски произход на всички наши владетели,които са донесли ползи на България!
цитирай
3. laval - Балхаш
15.07.2019 08:02
и Байкал са две различни езера, и двете са много големи. Виж на картата на Азия. Балхаш се намира в Казахстан, а Байкал е в Сибир, над Монголия.
цитирай
4. laval - Щапаров
19.07.2019 22:33
аз също се съмнявам в куманския произход на нашите владетели, особено на Асеневци. Но дори да е така, това не ги прави по-малко Българи.
цитирай
5. born - и Байкал са две различни езера, и ...
28.07.2019 01:13
laval написа:
и Байкал са две различни езера, и двете са много големи. Виж на картата на Азия. Балхаш се намира в Казахстан, а Байкал е в Сибир, над Монголия.

Благодаря за инфото: при първа възможност ще го видя къде е точно ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100242
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961