Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2019 21:47 - Романия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1620 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 10.07.2020 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Романия (на гръцки: Ῥωμανία; на латински: Romania) всъщност е истинското име на Източната Римска Империя, известна с популярното име Византия. Така са я знаели и съвременниците на империята. Наименованието ѝ идва от латинското Roma (Рим). Както е известно, жителите на империята са се наричали ромеи (на гръцки: Рωμαίοι; на латински: romani), което означавало римляни. Пълното име било Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία /Ромаики Автократория/, Римска империя или Βασιλεία τῶν Ρωμαίων /Василия тон ромеон/, Царство на римляните. Името Византия като синоним на Романия или Източната Римска Империя било измислено чак през 1553 от немския историк Йероним Волф (Hieronymus Wolf, 1516 – 1580). Това станало точно 100 години, след като Романия престанала да съществува като държава. Византия произлиза от старото име на Константинопол, което било Византион (на гръцки: Βυζάντιον; на латински: Byzantium). Романия е просъществувала от 330 до 1453 с изключение на периода от 1204 до 1261, когато е била завладяна от кръстоносците и на нейно място била създадена Латинската Империя, която обаче се нарекла със същото име Романия. Като начало на Романия често се избира 330, когато Константинопол бил обявен за нова столица на Римската империя, макар нейното разделяне на Западна и Източна между синовете на Теодосий да е станало в 395. През по-голямата част от своята история Романия била главния неприятел на Първата и Втората Български Империи. От 1018 до 1185 тя владяла българските земи.

Както е известно от доста исторически източници българите многократно са нападали земите на Романия и са се заселвали на юг от Дунав в периода от ІV до VІІ век. От 679 – 681 българите трайно са заели земите на Мизия и Македония. Канас Юбиги Аспарух разширил териториално Стара Велика България с Мизия. Канас Юбиги Кубер се заселил в Керамисийското (Битолското) поле в днешна Македония. Двете български държави на Балканите били обединени в 836 при Канас Юбиги Пресиян. Така България отнела хегемонията на Романия на Балканите. Историята на отношенията между България и Романия е история на войни, прекъсвани от мирни периоди. При тези войни българите са постигнали много впечатляващи победи над ромейските армии, за които всички сме учили в училище.

Романия била много богата държава. Дворците в Константинопол били символ на разкоша. В своя апогей и най-голямо териториално разширение е обхващала територии на трите континента Европа, Азия и Африка по цялото Източно Средиземноморие, включително почти цяла Италия. Противно на всеобщото мнение, Романия не е била гръцка, а многонационална християнска държава. Дори през първите векове след разделянето на Римската империя на две официален език е бил латинския. Нейното балканско население се състояло предимно от латинизирани и елинизирани траки и илири и по-малко потомци на елините. Едва по-късно средногръцкият език, познат като ромаики (Ρωμαϊκή γλώσσα), римски език или византийски гръцки станал официален за Империята. След приемането на християнството в България така наречената византийска (ромейска) култура оказала доста голямо влияние върху българската култура. С покръстването и създаването на новата българска писменост кирилицата България на свой ред станала покръстител и цивилизатор на голяма част от Източна Европа. През хилядолетното си съществуване Романия е водила безброй войни освен с българите, и с перси и араби на изток. На 15 август 718 Романия и цяла Европа били спасени от Канас Юбиги Тервел, за когото съм писал в блога, разбил арабите край Константинопол. Спасителят на Европа бил канонизиран от католическата и православната църкви като Св. Тривелий за делото си. Тогава българи и ромеи се били обединили срещу общия враг. За съжаление това не се е случило при нашествието на новия завоевател – османските турци. Така през 1453 паднал Константинопол и Романия изчезнала завинаги от картата на света.

След обединението на княжествата Влашко и Молдова през 1861, новата държава откраднала името Романия и започнала да се нарича Румъния (на румънски: Romania).

image

image

image
image
image

image

image

image

image






Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4102109
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967