Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2020 19:45 - Звукът
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 5365 Коментари: 14 Гласове:
23

Последна промяна: 23.06.2020 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Звукът Ъ е една от големите разлики между българския и славянските езици. В действителност в нито един славянски език няма такъв звук и буква. В руската азбука има буква Ъ (твьордый знак), но тя всъщност не представлява звук и реално не се чете. В старобългарския език обаче еровете Ъ и Ь са означавали съвсем други звуци. С буквата Ъ (Ер голям) се е записвала кратката гласна между О и У, а с Ь (Ер малък) означавали кратката гласна между Е и И. Съществувала е буквата ЪI, която е предавала звук ЬI (на руски: еры), който присъства и днес в някои славянски езици, но този звук реално стои по-близо до И. При стария ни правопис в Царство България звукът Ъ се е предавал с две букви: Ъ и Ѫ (Голям Юс). Всъщност в много български говори и диалекти неудареното А също се произнася като Ъ. За съжаление при правописната реформа от 1946 буквите Ѫ (Голям Юс) и Ѣ (Двойно Е) са били премахнати от нашата азбука. Пак за съжаление при създаването на новата македонска азбука през 1944 буквата Ъ е била преценена като прекалено българска и не е била включена в правописа. По този въпрос е имало обаче голям спор. Въпреки това и днес в Македония звукът Ъ продължава да се произнася от повечето хора. В старобългарския език буквата Ѫ (Голям Юс) предавала носовката Он. Такъв звук днес има само в полски, френски и португалски език. С развитието на българския език този звук се е изяснил в звука Ъ. Преди са наричали буквата Ѫ още Широко Ъ. При стария ни правопис е имало правила за това кои думи са се пишели с Ъ и кои с Ѫ. Звуци, подобни на Ъ, имат някои европейски езици, например английски, румънски, албански, португалски, турски и някои италиански диалекти, но те не съвпадат напълно с ясното българско Ъ. Букви, предаващи звуци, близки до Ъ, в Европа имат само румънски, албански и турски. Звукът Ъ очевидно има явен древнобългарски произход, защото той никога не е съществувал в славянската реч. Самото начертание на буквата Ъ също е дошло от древната българска писменост. Така буквата и звукът Ъ представляват един ярък символ на българската традиция и националната ни идентичност, с който можем само да се гордеем. Затова никак не е случайно, че звукът Ъ присъства в името на нашата държава БЪЛГАРИЯ и на народа ни БЪЛГАРИ.


image
image






Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Точно този звук ни отличава, Лаз...
17.06.2020 22:12
Точно този звук ни отличава, Лазаре. Малко народи го изговарят и имат в езика си.
цитирай
2. elizabethborislavova - много хубаво
17.06.2020 22:37
не знаех това за тази буква
цитирай
3. blackpredator - :)
18.06.2020 15:44
туй ми хареса!
цитирай
4. laval - Радвам се
18.06.2020 16:04
Надявам се добре да съм го обяснил.
цитирай
5. shtaparov - Е, приятелю, налага се малко да те ...
19.06.2020 08:14
Е,приятелю,налага се малко да те поправя. "Ъ" като буква вече го няма извън Българския,но като добре произносим звук си го има във всички "славянски" езици,та даже във френски,английски,немски и пр. Ето примери: в руския "език" (Бълг. диалект!) и днес има думички МЪЙ,ВЪЙ,ТЪЙ и пр.,където "Ъ"-то е под ударение така,както са им го дали дедите ни. Същото се отнася за етнонима СЪРБИ в Сърбия-ако днес те се стараят да избягват "Ъ"-то,не така е било в миналото,понеже до преди 180 години все още са си го изписвали. В думи като ХЪРВАТСКА и ПЕТЪР в хърватския език "Ъ"-то се чува съвсем ясно, ПРСКАВЕЦ и ГРДИНА в Чехия, ПШЕМИСЪЛ в Полша и т.н.
цитирай
6. laval - Здравей, Щапаров!
19.06.2020 11:07
В сърбохърватски, чешки, словашки няма Ъ. За сметка на това има сричкообразуващи звукове Р и Л. Затова имат думи без гласни, като ВЛК например. Това се опитват да правят и в Македония, но там повечето хора ясно произнасят Ъ. В руския ы е съвсем различен звук, близък до И. Само ние го произнасяме като ЪЙ, защото го нямаме в езика си. Имало го е в старобългарския - ЪI. Така че нека аз да те поправя в случая. А звуците в немски, френски, английски са доста различни от българското Ъ. Виж статията ми за международната фонетична азбука. Тези звуци се обозначават със съвсем други символи.
цитирай
7. shtaparov - "Ъ"-то е ясно произн...
20.06.2020 09:09
"Ъ"-то е ясно произносим звук в повечето "славянски" езици и гактът,че някои искат да си крият главите като щрауси от този факт не означава,че той не съществува. Голямото струпване на съгласни води до неизбежната поява именно на този звук- не на "И", "О" или "А". "Сърбохърватски" език няма- има сръбски и хърватски,и в 2-та езика "Ъ"-то се среща ясно произносимо в отделни диалекти при хърватите- и в литературната им норма! Бил съм преди години в Русия и общувах известно време с руснаци- никой не казва "ТИ", "МИ" или "ЧАТИРИ",всички си казват ТЪЙ, МЪЙ и ЧАТЪЙРИ. Слушал съм лично французи как говорят във филмите на Луи дьо Фюнес: "Ъ"-то се чува съвършено ясно в много думи,от които си спомням само случая с МОСЮ МАРЕШАЛЬЪ,както буквално я произнасят там!
цитирай
8. shtaparov - Често съм слушал хърватския говор ...
20.06.2020 09:15
Често съм слушал хърватския говор (хърватски диалект на Българския!) във филма "Хърватските крале". От него научих нещо,което до тогава изобщо не знаех: хърватите произнасят по-чисто и по-ясно "Ъ" дори от сърбите! Много пъти с удивление забелязвах,че те не казват ХАРВАТСКА или ПЕТАР като тях,а си казват направо ХЪРВАТСКА и ПЕТЪР,а това страшно много ме впечатли и ми стана ясно,че скриването на звука "Ъ" от езика им се прави от чуждестранни научни спекуланти,които целят да ги разделят от нас!
цитирай
9. shtaparov - Начинът, по който се обозначава ...
20.06.2020 09:21
Начинът,по който се обозначава (изписва) "Ъ"-то в английския и френския не е съществен- важно е дали народът го произнася в говоримия си език или не го произнася! Всекиму е ясно,че сакати азбуки като гръцката и латинската не стават за неговото изписване- за такова нещо става само Българската а в Русия има диалектни области,в които "Ъ"-то ежедневно се употребява от тамошните "славяни" (т.е. Българи)!
цитирай
10. laval - Добре
20.06.2020 10:29
няма да споря повече за звуците, защото наистина е много субективно кой как ги чува. Аз съм се опитал да се придържам към фонетиката като наука и фонетичната таблица.
цитирай
11. shtaparov - няма да споря повече за звуците, ...
20.06.2020 11:02
laval написа:
няма да споря повече за звуците, защото наистина е много субективно как как ги чува. Аз съм се опитал да се придържам към фонетиката като наука и фонетичната таблица.

Благодаря за конструктивното мнение приятелю,с мислещ човек като теб е винаги приятно да се общува!
цитирай
12. sekirata - Похвално за поста!
20.06.2020 19:23
Явно мислите с голямата си глава - на раменете , не сте от онези празноглавите.
Благодаря!
цитирай
13. laval - Благодаря!
20.06.2020 21:07
Надявам се да е така.
цитирай
14. laval - Благодаря за конструктивното м...
21.06.2020 18:39
shtaparov написа:
Благодаря за конструктивното мнение приятелю,с мислещ човек като теб е винаги приятно да се общува!


И на мен ми е приятно да общувам с интелигентни хора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4139377
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22152