Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2020 22:28 - Вананд
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2383 Коментари: 0 Гласове:
23

Последна промяна: 22.07.2020 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вананд (на арменски: Վանանդ) е древно българско княжество в Кавказ. Ето какво е написал в своята История на Армения през 482 бащата на арменската историография Мовсес Хоренаци (Мойсей Хоренски, 410 – 490):  

В неговите [на Аршак] дни имало голямо безредие във веригата на великата Кавказка планина в Страната на булгхарите [българите] и много от тях, като се отделили, дошли в нашата страна и заживели за дълги времена под Кох (Кол), на плодородна земя и изобилно на жито място.

След това, като изпратил и западните жители, самият той [цар Валаршак] слязъл в зелените ливади близо до границата на Шарай, която древните нарекли Безлесен или Горен Баоеан, и [който] по-късно вследствие на преселението на Влъндур на булкара Вунд (vhndur Bulgar Vund), който се установил по тези места, бил наречен по неговото име Вананд. И имената на селата, които били дадени според имената на братята и потомците му, са останали и до днес.

Описаните от Хоренаци събития станали по времето на арменския цар Валаршак (153 – 131 пр. н. е.) в арменската област Карс. Според други изследователи това преселение на българите е станало между 33 – 20 преди н. е. (Цар Арташес ІІ Аршак) и 35 – 41 от н. е. (Цар Аршак). Мовсес Хоренаци нарекъл българите вхндур – булкар. Реално българите преминали Кавказ и се заселили в 2 арменски области: Безлесен или Горен Баоеан (антично име Фасиан), наречена по-късно Вананд по името на предводителя Вунд (Вананд), която е съвпадала с областта Карс в Източна Турция, както и южно от Кох (Кол) или днешната арменска провинция Тайк, северно от Карс. От историята е известно, че българите векове наред са били северни съседи на арменците, които са ни наричали народа булх, Оногхондор Българ, Купи Болгар, Кучи Болкар, Чдар Болкар. Също така арменско название е и Вунд (Вананд) болгар или вхндур – булкар. Всичко това означава, че арменците много добре са познавали своите многовековни съседи българите, а така също и страната на българите, която е съществувала северно от Кавказ поне от ІІ век пр. н. е. Българите на Вунд (Вананд) са били съюзници на арменците във войните им с Персийската империя. Вананд е била още една територия, обитавана в Античността от древните българи, за която си струва да научим повече като част от древнобългарската история.

image

image




Гласувай:
24


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099519
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960