Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2020 11:20 - Онгъл
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2525 Коментари: 8 Гласове:
19

Последна промяна: 18.07.2020 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Онгъл (на старобългарски: ѪГЪЛЬ; на гръцки: ογγλος) е мястото, посочено от Патриарх Никифор и Теофан Изповедник през ІХ век, където се били заселили българите на Канас Юбиги Аспарух, след като преминали Дунава. В Арменската география на Анания Ширакаци обаче това място е било посочено като остров Пюки (Певки) в делтата на Дунав. Аспарух бил назован Аспар-хрук, син на Худбаат (Кубрат). Според Патриарх Никифор така наричали българите тази местност на техния си език. Всъщност Онгъл очевидно е древнобългарска дума заради наличието на звук Ъ. На новобългарски означава просто ЪГЪЛ. Явно думата била заета във видоизменен вид в някои славянски езици, в които няма звук Ъ, например в руски е угол, в чешки: uhel, в словашки: uhol, в сръбски: угао. Къде точно се е намирал Онгъла обаче не е известно и до днес. Съществуват няколко хипотези, от които съм най-склонен да приема тази за укреплението при село Никулицел, близо до Тулча в Северна Добруджа в Румъния. Според ромейските хронисти точно при Онгъла се е състояла решителната битка в 680 между войската на Канас Юбиги Аспарух и елитната ромейска армия на василевса Константин ІV Погонат, разбила скоро преди това арабите край Константинопол. Тази битка е ключова за българската история, защото след нея българите са заели цяла Мизия и са я присъединили към Аспарухова България. Според комунистическата история, която и аз съм учил в училище, така в 681 било поставено началото на българската държава. Даже тази година беше поставена и на герба на НРБ. Истината, естествено е по-различна: това е било поредното териториално разширение на България, в случая южно от Дунав. Историята за битката е добре позната и няма да се спирам на нея. Според мен обаче в сведенията на хронистите има някои неточности, защото колкото и да е голямо едно укрепление, то не би могло да побере народа на българите, воден от Аспарух, който скоро след това се разселил и заел цяла Мизия. Лагерът край село Никулицел бил с голяма площ: около 48 km2. Въпреки това той не би могъл да поеме толкова народ. Според мен след преминаването на река Дунав Аспарух е завладял цяла Малка Скития (Добруджа). Известно е от историята, че още в 453 – 454 имало заселване на българи и хуни в Малка Скития. Със сигурност Аспарух заварил местно българско население в Добруджа, от което той попълнил редовете на войската си. Византийските хронисти са се опитали да дадат някакво обяснение за тежкото поражение, което Аспарух е нанесъл на Романия (Византия). Важно е да се знае, че това въобще не е било плод на случайност. Канас Юбиги Аспарух не само е имал по-голяма войска, отколкото са ни учили, но и тя наистина е била значителна военна сила, способна да победи всеки враг като ромеи, хазари, авари и дори араби. Независимо от всичко това, намирам за много важно за българската история да се установи къде точно се е намирал Онгъла, за да бъде докрай изяснено каква е била истината за началото на Дунавска България.

image

image

image

image




Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
18.07.2020 13:17
Наименовението удивително съвпада с ъгъл, както и на Англия земя на ъгъла-между хазарския и аварския каганат/ англ- ъгъл/
Поздравления за постинга!

Хубав ден!
цитирай
2. laval - Действително
18.07.2020 17:23
ЪГЪЛ на английски е ANGLE. То обаче произлиза от латинското ANGULUS. А Англия на английски си е ENGLAND, на повечето европейски езици е INGLATERRA, INGHILTERRA, ENGELAND, ENGLAND, само на френски е ANGLETERRE. Така че надали означава ъгъл.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
18.07.2020 23:00
Точно френският е показателен !Не забравяй ,че една четвърт от лексиката на английския е Френска А неговата идва от латинския И нашият има много общо От онГЪЛ -ЪГЪЛ! Или анг/ ъ/л
Англьотер- земя на ъгъла, така се чете и това означава на френски Англия Както и Пеи Бас- Ниска земя- Нидерландия!
Така , че на френски със сигурност е ъглова земя!
А англичаните си го пишат различно или произнасят различно Както всички думи на Тион, завърщващи на френски ,четящи се сион и до една в английския са френски!
Дори девизът на Англия е на френски- Дьо е мон дроа- Господ и моето право!

Хубава вечер!
цитирай
4. laval - Здравей, Иване!
19.07.2020 09:47
Добре, съгласих се. :)
цитирай
5. shtaparov - На 48 кв. км могат да се поберат и 2 ...
19.07.2020 13:07
На 48 кв.км могат да се поберат и 2 млн. души,но хората там определено сач били по-малко и не всички са били въоръжени,зарад което се наложило първоначално да се скрият зад стените на лагера и да изчакат основните сили на Аспарух,които почнали да пристигат на третия ден и императорската армия побягнала,виждайки обръча на обкръжението около себе си.
цитирай
6. shtaparov - Казионни измамници обявиха думата ...
21.07.2020 03:41
Казионни измамници обявиха думата ОНГЪЛ за "славянска",понеже отричаха древните извори и пишеха Българска история не според тях,а според своите фантазии. В летописите на епохата обаче изрично е казано,че названието ОНГЪЛ идва от езика на Българите- не от езика на "славяните",от които и следа не е имало в тогавашните земи на днешна Добруджа!
цитирай
7. laval - Здравей, Щапаров!
21.07.2020 11:55
Мисля, че си абсолютно прав!
цитирай
8. shtaparov - Мисля, че си абсолютно прав! Б...
22.07.2020 07:43
laval написа:
Мисля, че си абсолютно прав!

Благодаря приятелю- жив и здрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4140436
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22160