Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2020 22:15 - Бурджан
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1886 Коментари: 5 Гласове:
22

Последна промяна: 25.07.2020 18:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Бурджан (на арабски и персийски: بورجان) е името, с което арабските и персийските историци са наричали България. Около 836 – 847 хорезмийският географ Мохамед ибн Муса ал Хорезми положил основите на арабската география. Той разтълкувал редица основни географски топоними от Птолемеевата география от ІІ век от н. е. Той пръв употребил названието Бурджан за земите на Сарматия, както по времето на Птолемей се е наричала територията от Карпатите до Кавказ. Отъждествяването обаче на българите на Балканите с термина Бурджан извършил за пръв път персийският историк Муслим ибн Абу Муслим ал Хурами през ІХ век, който в 845 бил откупен от плен от Византия. Авторитетният арабски историк Мохамед ибн Джарир ат Табари в труда си История на пророците и царете употребявал като синоними за България Бурджан и Бунджар. С името Бунджар били наречени българите и в поемата Искандер наме на персийския поет Низами Ганджеви в началото на ХІІІ век. Средновековните арабски хронисти като Ибн ал Факих, Ибн Руста, Ибн Хордадбех, Ал Масуди, Якут, Захария Ал Газвини също употребявали термина Бурджан предимно за Дунавските българи, а също и за българите, живеещи на север от Кавказ и само понякога за Волжка България. В Книгата на пътищата и страните в 855 Абул Касим ибн Хордадбех посочил Бурджан шах като владетел на българите. Както знаем обаче от арабския пътешественик и писател от Х век Ибн Фадлан, посетил в 922 Волжка България, нарекъл Булгар страната, а владетеля Алмуш – Цар на сакалибите. Според Ибн Руста (Х век) във Волжка България живели 3 народа: Булгар, Берсула и Есегел. С името сакалиби нарекъл волжките българи още Ал Масуди. Очевидно арабите и персите са правили разлика между Дунавска България, наричана Бурджан (Burjan) и Волжка България, която наричали Булгар (Bulghar). Арабските и персийските извори не са достатъчно добре проучени от българските историци, но от тях бихме могли да получим още много ценни сведения за историята на двете средновековни български държави - нашата Дунавска България и Волжка България.

image

image




Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Точно така е.
21.07.2020 22:25
Благодаря!
цитирай
2. zaw12929 - Бурджан (на арабски и персийски: ...
22.07.2020 21:09
Бурджан (на арабски и персийски: بورجان) е името, с което арабските и персийските историци са наричали България.
цитирай
3. atil - Бурджани означава - Вълча душа. ...
27.07.2020 22:43
Бурджани означава - Вълча душа. Синоним на Булгар. Така са наричани българите от Предкавказието. Арабите, които пътували през Кавказ за Източна Европа Най-напред чували това име.
Точно българите на Аспарух в мнозинството си били бурджани. 7
цитирай
4. atil - Булгар, Берсула и Есегел не са три ...
28.07.2020 00:51
Булгар, Берсула и Есегел не са три народа а три части на един народ. И това е обяснено по-късно от други автори.
Сарматия не е била такава само по времето на Птоломей, но и през 8 век арменските автори наричат Сарматия, страната Булкарк, т. е. България.
Цар на сакалибите не е само на славяните, Саклан се е наричала цялата Евразийски степ, а жителите и саклани. Накрая това се закрепил за славяните. За последно днешна Украйна я наричали Кара Саклан - Западен Саклан.
цитирай
5. atil - Общо взето най-добре е да се цитират ...
28.07.2020 00:54
Общо взето най-добре е да се цитират повече извори, изворите рядко си противоречат. Проблемите за публиката идват от коментаторите и тълкувателите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4131369
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22108