Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2020 10:56 - Заселването
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2319 Коментари: 12 Гласове:
20

Последна промяна: 07.09.2020 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Писмено документирани са следните български миграции на Балканите: 

В 378 380 г. – заселване на българи и хуни в Мизия и в Загоре (Северна Тракия).

В 380 г. – на карта на св. Йероним с оглед на настъпилите етнополитически промени на Балканите е означено “Mesia hec & Vulgaria” (“Мизия, тук и България”). Цялата останала топонимия е антична и не може да са говори за добавка, направена през 1150 г.

В 453 / 454 г. – ново заселване на хуни и българи, водени от Ернах/Ирник, Емнетзур и Ултзиндур в Крайбрежна Дакия (Dacia Ripensis) и Малка Скития (Scythia Minor).

В 475 г. – българско нашествие в Илирик. Начало на заселването на българи на територията на Македония.

В 514 г. – Йоан от Никиу споменава за “провинция България” в Малка Скития. В същата година съгласно споразумение между император Анастасий І и началника на федератите Виталиан (Vitalianus) на част от неговите българи е дадена земя за заселване в Тракия (Thracia).

В 545 г. – император Юстиниян І издава новела за създаването на епископията Прима Юстинияна (Prima Justiniana), чиято основна цел е масовото покръстване на заселилите се в Македония между 475 и 518 г. българи.

В 586 588 г. – заселване на българи и авари около Охрид, Дирахиум (Dyrrachium), Девол, Корча и Епир (Epirus) на територията на днешните Македония, Албания и Гърция.

В 587 / 588 г. – заселване като федерати в Горна и Долна Мизия (Moesia Superior, Moesia Inferior) и Дакия (Dacia) на 70 000 – 80 000 българи, водени от Булгариос.

В 681 г. – мирен договор между кан Аспарух и император Константин ІV. Аспарух заселва народа си между Карпатите и Хемус. Положени са основите на Дунавска България. Западната българската граница е прекарана около Белград и по Карпатите.

В 685 г. – заселване на Куберовите българи между Охрид, Тесалоника (Thessalonica), Серес (Serres) и в Западните Родопи.

Краят на VІІ век – “Анонимният космограф” от Равена споменава, че между Адрианопол (Adrianople) и Хемус “живеят само българи”. 

Източник:

Петър Голийски - Заселването на българите на Балканския полуостров IV – VII век 

https://nauka.bg/2015/75/Zaselvaneto-na-bulgarite-na-balkanskiq-poluostrov-2015.pdf

image

image

image




Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D0%B0%D0%BD_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8
07.09.2020 12:44
"Йоа̀н Никиу̀ски е египетски коптски епископ на Никиу (Пашати) – град в делтата на Нил, назначен през 696 г. за главен управник на манастирите из Горен Египет. Той е автор на летопис, обхващаща периода от Адам и Ева до края на арабското завоюване на Египет. Той пише и за нападението на Аспаруховите прабългари над Византия от 680 – 681 г., на което е съвременник, за Кубрат и други български владетели."
/.../
"Хрониката на Йоан Никиуски е написана почти изцяло на гръцки език, освен някои от главите, касаещи Египет, които, съдейки по имената, вероятно са написани на коптски. Творбата е оцеляла благодарение на етиопския превод на арабски от 1602 г."
цитирай
2. mt46 - https://novosianie.com/?p=40117
07.09.2020 12:56
Св. Йероним е живял през IV век, но не бива да се премълчава факта, че познатата карта, с която разполагаме, не е оригинала на Св. Йероним, а е един много по-късен препис от ХII в. Текстовете в нея са написани на т.нар. „варваризиран латински“ – “Mesia”, вм. “Moesia”; “hec” вм. “haec”; “Bulgaria” вм. “Vulgaria” (в единственото споменаване на българите от IV в. в Анонимния латински хронограф от 354 г. те са наречени “vulgares” а не “bulgares”), който не е характерен за IV в.

Тези наблюдения дават обяснение на надписа “Mesia hec Bulgaria”, той явно е прибавен в късния препис, като отражение на реалността след VІІ век,и очевидно е отсъствал от оригинала на Св. Йероним, съставен през IV в.
цитирай
3. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
07.09.2020 14:00
В 479 г.[2] византийският император Зенон се принудил да се съюзи за пръв път с "тъй наричаните българи”, които живеели между Цариград и Адриатическото крайбрежие пише Йоан Антиохийски.[3] Теофан Изповедник (Theophanes, p. 143) отбелязва в летописа си за годината 494: „В тази година (494) и тъй наричаните българи, които живееха в Илирия и Тракия, нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек“, а Марцелин Комес съвременник на тези събития, пише в своята хроника загодина 499: „Арист, военачалникът на илирийските войски, с петдесетхилядна въоръжена войска и 250 коли, натоварени с нужното за бой снаряжение, тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при р. Цурта (Чорлу), където бяха унищожени повече от четири хиляди наши (римляни), било като бягаха, било като падаха от брега в реката“.[4] По-късно Йоан Зонара[5] и Теофан Изповедник[6] съобщават, че през 501 г. племето на българите, нахлуло в Илирик и Тракия. Това са едни от първите сведения за българските племена по тези земи.
цитирай
4. dobrodan - Виждам, че започва правилно четене на историческите извори :)
07.09.2020 19:05
и това ми доставя истинска радост.
Благодаря за което и поздрави и на двамата!
цитирай
5. bulgares - Тоя Петър Голийски
08.09.2020 00:26
добре е описал под какъв терор е била българската историческа наука от Русия и СССР, че даже и от чехи и преди 1878г, но кога нашите историци ще се научат да дават оригиналите или поне връзки към тях?

Няма никакви надеждни източници за българи преди 480г та Голийски макар и цял доцент по „Арменистика и кавказология“ се е отнесъл повече от безотговорно към цитатите. А преписа на Йоан от Никиу с “провинция България” е също крайно ненадежден и не е ясно дори дали е от него. Такава провинция е нямало по времето на Виталиан.
цитирай
6. dobrodan - Да, bulgares, ти си най-надеждният
08.09.2020 10:33
исторически извор за българите. На теб какъвто и източник да ти посочат, не е ли Марцелин Комес - забрави.
"Тоя Петър Голийски".........не ли те е малко срам така, Повелителю на Историята, да пишеш с ирония за доц. д-р Петър Голийски, преподавател в специалност „Арменистика и кавказология“ в СУ „Свети Климент Охридски“...........
Ти, предполагам, си му учител по история от началното училище?
цитирай
7. bulgares - Изобщо не ме интересува
08.09.2020 12:52
кой е Петър Голийски. Може и свещена крава да е за някой си. Има си начин как се представя история, да погледнат западните историци. Дават се изворите и разсъжденията се правят пред читателя. Тоя Голийски ако се занимаваше с точна наука, по този начин и диплома за висше нямаше да може да вземе.

Какво е това, били сме тюрки защото "през 1938 г. Петър Миятев" го бил казал. Ще дискутираме история от 5-ти век по това какво казал някой си 1938г. Изтърсва се "В 378 – 380 г. – заселване на българи и хуни в Мизия и в Загоре" без всякакви връзки, когато всички знаем, че по това време никой и никъде по света не е споменал за "българи".
цитирай
8. dobrodan - Аз ти посочих източник. Това, че не си го чувал, дали го прави
08.09.2020 13:31
недостоверен?
В най-близко бъдеще ще трябва да обясняваш на мен и не само защо индианците са наречени от испанската конкиста.....познай как?
Имаш сериозен повод за мислене. Използвай си времето не да разтягаш локуми по блога, а да се подготвиш кои траки и кога ходиха до Америка. Това го смятай като даване на предимство по време.
Да не забравя.....Петър Голийски най-вероятно не е чувал за теб. Докато ти за него - да.
Честно казано....не знам какво знаем всички.....но все повече хора знаят, че на практика ти нищо не знаеш.
Като ти дам латински или гръцки източници в оригинал и те помоля за превод......колко сеир ще трябва да гледам после, как мислиш?
цитирай
9. bulgares - ох
08.09.2020 15:47
Ти го питаш за факти, той ти прави психологически анализ колко си прост, един вид да покаже колко е умен пък той. Хайде, мене да ме остави, ами губи времето на всички форумци и прави форума на буламач.

Някой тук чувал ли е къде е описано, че "В 378 – 380 г. има заселване на българи и хуни в Мизия и в Загоре"? Този така важен факт изглежда е известен само на няколко човека у нас, избрани от Бога, според тях. Или трябва поне да си купите книгата на Голийски за да разберете нещо за което светът още не е чул.
цитирай
10. dobrodan - Аз, например. Не съм чувал, а съм чел и съм го превел.
08.09.2020 18:15
За да може да четат войводи като теб. Не предвидих обаче едно - такива като теб не обичат да четат неща, които не харесват и не разбират.
Няма нужда да купуваш непременно каквото и да е, освен ако не искаш.
Дал съм линкове абсолютно безплатно. Подканих всички любопитни да четат и да мислят. Теб това, разбира се, абсолютно не те касае, как така ще четеш........
Младежо? Знакът върху шлемовете на турските войници - IYI - съвпада с този върху монета на Александър Македонски, барелеф в Индия, шумерски плочки, скални стени в земите на днешен Иран, мозайка на римска вила и розетата от Плиска.
Поясни, моля, на широката публика, какво пише в гръцките и латинските източници по въпроса?
Как така бабите пекат и днес хлябове със същия знак върху тях?
Имай предвид, че книгите, които преведох и продължавам да превеждам - "тарихите" - са добре познати на д-р Голийски. Така че....преди да си прочел поне "Болгар тарих"....не тръгвай да си мериш историческия........хоризонт с неговия.
В едни близки месеци групата ти тракофили ще се чуди кой път да хваща. Знаеш го, казал съм ти.
Забавлявай ни, не спирай, моля те. После ще е още по-сладко да ви гледа човек.
цитирай
11. bulgares - някой разбра ли
09.09.2020 00:38
защо "В 378 – 380 г. има заселване на българи и хуни в Мизия и в Загоре"?

Аз разбрах само, че скоро ще се случи нещо невероятно, ще излезе една книга, световните медии ще тръбят за нея по цял ден, земята ще трепери, а аз ще потъна в нея от срам.
цитирай
12. dobrodan - Тая книга е излязла преди десет години. Световните медии
09.09.2020 10:15
мълчат за нея (освен такива, които ти не познаваш), земята ще трепери яко (в Таракия - не е правописна грешка, ще разбереш по-късничко), а ти можеш отсега да потъваш където си поискаш от срам, но видимо си като комунистите - срама нямаш.
Питай дяда си Паисия (който не е роднина на Марцелин Комес) кога българите се зваха гмери и кимери - може и Раковски, (който пък изобщо не е споменат от Марцелин Комес), а после намини да ти подшушна що е това кимери и кимври.
Не съм обещавал да ти хареса.
Заселването на българи на Балканите се е състояло по много причини. На челно място - лакомията на хазарите/българи за единна световна държава. Второ. Желание за завладяване на ЕДНА ВЕЧЕ ГОТОВА империя на европейска територия, създадена от същия тюркоезичен народ, каквито са и българите - Рим.
Трето. Отлични земи за обработване.......пустеещи на практика. Това от двете страни на Дунава.
Четвърто. ИРИ вече е управлявана от........ василевсите........ Ще рече - близки династични родове. Което Кубарев на практика го е доказал.
Списъкът с причини за заселване на българи не е изчерпателен. Писах вече тук-там: преди да стане държавност, българлъкът е религия. Държава без религия преди хиляди години няма как да направиш.
Коя е книгата ли?
Тюркоезичният период в европейската история.
Тъкмо като за теб. С цитати от автори, които си чувал (едва ли си чел), както и от такива, които публиката у нас не познава (между тях гръко- и латиноезични). Сигурен съм, че няма да я прочетеш. Това, разбира се, няма да промени нищо. Няма да стане по-малко вярна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101678
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967