Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2020 22:32 - Енодий
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4453 Коментари: 23 Гласове:
27

Последна промяна: 04.10.2020 11:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Енодий с рождено име Магн Феликс Енодий (на латински: Magnus Felix Ennodius) бил роден в 473 в Арл, Франция и починал на 17 юли 521 в Павия, Италия. В 494 станал християнин, а скоро след това и духовник. В 513 станал епископ на Павия. През живота си написал 500 християнски произведения на латински. За нас като българи най-важно от тях е панегирика Похвално слово за Крал Теодорих” (Panegyricus Theoderico regi dictus), в което дал ценни сведения за българите с описание на битката през 505 между остготите на Теодорих и българите на Сабин. Произведението обаче не е било написано в 486, както обикновено се твърди, защото тогава той е била едва на 13 години и още не е бил покръстен. А битката е била в 505. Ето какво точно е написал в това Похвално слово Енодий за българите: 

 Пред очите ми е вождът на българите, повален от десницата ти, която защитава свободата. Той не бе убит, за да не изчезне от историята, но той не остана и  непокътнат, за да не проявява по-нататък дързост и за да остане там в своето  непобедимо племе, жив свидетел на твоята сила. Ако той беше получил смъртоносна  рана, ти щеше да победиш човека, а като остана жив той си унизи потеклото. Това е  народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал: народ, като този е  придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, който в бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден  оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение; те са народ, комуто преди  битката с тебе не се е случвало да срещне противник, който да му устои, и народ, който  дълго време е извършвал войните си само с набези. Тях не са поставяли в  затруднение, както трябва да се очаква, нито планински масиви, нито изпречилите се  реки, нито липсата на храна, понеже смятат, че е достатъчно удоволствие да пият  кобилешко мляко. Кой би устоял срещу противник, който се носи и храни от своето  бързо животно? По рано вярваха, че светът е открит за тях, сега смятат, че за тях е затворена само тази част от земята, която ти пазиш.” ... "Сблъскваха се два народа, на които бягството никога  не беше помагало във време на сражение. И готите и българите са учудени, че се  намират люде, подобни на тях, и че виждат всред човешкият род противник, равен на  себе си."

Сабин (Флавий Сабиниан, 481 – 508) бил български военачалник, федерат на Източната Римска Империя (Романия, Византия). Бил военен управител на провинции Македония и Илирия, като резиденцията му била в град Воден (Едеса) в днешна Гърция. В 505 войската му от 10000 души, основно българи, претърпяла поражение от съюзните войски на гепиди, водени от Мундо и на остготи, предвождани от Питций край Маргус в днешна Сърбия. В тази битка Сабин бил ранен. Независимо от загубата, от панегирика ние научаваме какви са били древните българи. Трудно може да се намери подобно описание с възхищение към качествата на противника. Българите в началото на VІ век сме били народ, който е внушавал респект и уважение дори на враговете. Специално за привържениците на автохтонната теория за произхода на българите бих искал да обърна внимание: ако българите са се сражавали с остготите (готи), а според тази теория готи и гети са едно и също нещо – българи, то тогава с кого точно са се сражавали тогава българите, със себе си ли?

image

image

image




Гласувай:
27


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. bulgares - значи българите
04.10.2020 00:23
наречени ясно БЪЛГАРИ от летописците по това време, а не от Теофан 300 години по-късно са водили масивни войни в Панония 504г и в Тракия 499г и аз трябва да повярвам, че те дошли 2 века по късно от Фанагория, наричащи се утигури и котигури, и мязащи на кривокраки азиатци? Как да го повярвам? Нашите историци не четат ли Енодий в оригинал или четат още преразказите на Златарски и Иречек? Не мога да повярвам на случващото се малоумие. Войната на Теодорих сбългарите е най-голямата в света за времето си. Те губят, но не изчезват и пак си възвръщат Панония - защото явно Панония е била фрашкана с тях, а не като във Фанагория - един Кубрат, пет сина и една конница, дето стават само за приказка и нищо повече. А евреите и гърците с писменост там изобщо не били чули, че живеят в Стара Велика България и кой им бил цар тогава.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
04.10.2020 06:16
Поздравления за постинга!
Относно въпросът ти!
Рим е воювал изключителомного със...себе си Дълги години е нямало с кой друг Гражданските войни са били нещо обичайно Като се тръгне от Марий със Сула, после един претендент за властта с друг и се стигне до Константиновите синове- един срещу друг Нима и при нас не е така в размирния период през осми век, когато се сменят за около 70 години около петнадесет владетели? Ами братята Асеневци, наследниците им, Ивайло.... Падането под Османско, до последно воюваме помежду си
Ганчо Ценов твърди ,че Мундо също е Българин! Е? И ве само Ценов!
Интереси изправят брат срещу брата И в тези междуособни войни да се търси произход?Местен или външен Има разлика между германците в Бившето ГДР и ГФР И фамилиите издават- пълно е с германци на ски накрая във фамилиите тези"германци" какви са Местни или....не?
Ами Германия? 30 държавици- воюват една срещу друга? Накрая се намира желязна ръка, подкрепена от Русия и Австро- Унгария и обединението е факт Англия и Франция свиват знамената Иначе- обединение на Куково лято Война до припадък! Ние не сме имали този късмет Зад нас- само Русия и то с колебание- дали не греши?
Е, какви изводи за произход, да се правят при това положение Рим е бил едно село- преди Цезар- 300 хиляди са вече жителите му И е владеел империя от над 50 милиона души! Те римляни ли са били?
Да ,Каракала ги направил римляни?За една нощ!Конституционно!
Произходът по място е относително нещо Едни отиват, други идват
Като дете живях в едно село-на тракийци и македонци! Така се наричаха преселницитев България Не се обичаха и трудно се понасяха Всеки предпочиташе своите хора Говореше с присмех за другите Едните били по- умни-тракийците, другите- по-работни?
Но никой от тях не твърдеше ,че не е Българин!
Е, това е важното! Самоопределението!
Един родител отвън и наследниците са 50% небългари И почват да се държат като такива Даже стават и по- турци от султана, ако другата страна е турска , например само!
А, има крещящи подобни примери тук ! Коя страна е по- велика и коя- по- нищожна?! Въпрос на себеуважение, възпитание и така нататък!

Може би темата трябва да се развие в постинг?

Хубав ден, Лазаре!
цитирай
3. laval - Здравей, Булгарес!
04.10.2020 09:46
Както на няколко пъти вече писах българите са се заселили на Балканите южно от Дунав на няколко големи вълни от ІV до VІІ век. Не може да се отрича идването на българите на Аспарух, тъй като то също е добре документирано от Теофан Изповедник, Никифор и един арменски източник. Естествено, българи е имало и в Панония. За Фанагория вече отговорих, че никога не е била българска столица, а еврейски град. Въпреки това Стара Велика България си е съществувала и е била добре описана.
цитирай
4. laval - Здравей, Иване!
04.10.2020 09:49
Интересни въпроси повдигаш. Аз не приемам на доверие Ганчо Ценов и мисля, че щом Мундо бил воювал с българи, надали той самият е бил българин. Важното е, че Магнус Феликс Енодий отлично е знаел кои са били българите и какво са представлявали. Ето на такива източници аз се доверявам напълно.
цитирай
5. dobrodan - Поздравления за постинга, laval!
04.10.2020 10:13
Най-трудното нещо на този свят за много хора е да кажат - сбърках, не знаех, подвел съм се. Защото някой ще им извади очите, предполагам.
Работиш добре, а статията е чудесна.
цитирай
6. laval - Благодаря!
04.10.2020 10:33
dobrodan написа:
Най-трудното нещо на този свят за много хора е да кажат - сбърках, не знаех, подвел съм се. Защото някой ще им извади очите, предполагам.
Работиш добре, а статията е чудесна.


Благодаря за добрите думи, Красимире! Как върви книгата? Успех!
цитирай
7. bulgares - Здравей laval
04.10.2020 13:28
laval написа:
Както на няколко пъти вече писах българите са се заселили на Балканите южно от Дунав на няколко големи вълни от ІV до VІІ век. Не може да се отрича идването на българите на Аспарух, тъй като то също е добре документирано от Теофан Изповедник, Никифор и един арменски източник. Естествено, българи е имало и в Панония. За Фанагория вече отговорих, че никога не е била българска столица, а еврейски град. Въпреки това Стара Велика България си е съществувала и е била добре описана.


Идването на Аспарух е разказано във вид на приказка само от Теофан (Никифор му е бил съсед в константинопол и не може да се счита за втори източник) и до ден днешен за това явление не може да се намери и един артефакт, ако се изклщчи фалшификата "гроба на Кубрат" в чиито съдове вече някои са датирани от 8-ми век.

Какво означава "Естествено, българи е имало и в Панония."? Летописите като този горе и войните там сочат, че Панония е била ФРАШКАНА с българи след смъртта на Атила и няма летопис който да сочи, че те са отивали там "навълни". Това "на вълни" е въведено само от примитивни теории като тази на Златарски за да ги съшива.

След като Тракия и Панония са били фрашкани с българи от края на 5-ти век, какви са тия българи дошли от севр на Черно море 200 години по-късно? Това е безмислица.
цитирай
8. laval - Ами
04.10.2020 18:03
какво да кажа в отговор? Само това, че българите наистина са били многоброен народ.
цитирай
9. dobrodan - Благодаря, малко над средата съм. В момента напускам
04.10.2020 19:40
Италия :):):). Сицилия е наречена така заради дребните натискащи или мачкащи гроздето хора в нея - сиканите и секулите. На Секулови и Секулица - честито :).
Булгарес? Дошъл е царят/кан на Дунавска България да прави отделна от ИРИ държава, кой да е дошъл? Производителят на казанлъшки понички ли да дойде?
Човече..... разбери, че на този свят български народи е имало и преди Дунавска България....и преди Атила.....и преди Хазария да стане империя. Управляват български царски родове в Евразия преди изобщо някой да напише в европейските източници нещо за тях. Ще видиш откъде е започнало разселването на народи от Волго-Камието и кога. Имало е вълни и на изток, и на запад. Почакай до около Нова година.
цитирай
10. laval - Здравей отново Булгарес!
04.10.2020 20:54
Идването на Канас Юбиги Аспарух и войната с Романия (Византия) е документирана освен от Теофан Изповедник и Патриарх Никифор, още от протоколите на Шестия вселенски събор в Константинопол, Скилица - Кедрин, Йоан от Никиу, Лъв Граматик, Манасиевата хроника, арменската география Ашхарацуйц, Георги Монах, западноевропейският хронист Зигиберт. Още трябват ли ти, за да го приемеш?
цитирай
11. bulgares - Здраве пак
05.10.2020 17:33
laval написа:
Идването на Канас Юбиги Аспарух и войната с Романия (Византия) е документирана освен от Теофан Изповедник и Патриарх Никифор, още от протоколите на Шестия вселенски събор в Константинопол, Скилица - Кедрин, Йоан от Никиу, Лъв Граматик, Манасиевата хроника, арменската география Ашхарацуйц, Георги Монах, западноевропейският хронист Зигиберт. Още трябват ли ти, за да го приемеш?


Да не си помисли някой, че отричам Аспарух. Аспарух просто си е бил тук, не е син на Кубрат и е водил поредната война с Византия. Първата война на българите с Византия е била през 499г, 200 години преди Аспарховата.

Така не става - ще водим куп ненадеждни свидетели за да докажем нещо, което е невъзможно физически. Ако цяла циганска махала твърди, че Асан не е бил вчера в съседния град, а ДНК-то му е там, ти на кое ще вярваш? А на "гроба на Кубрат" ли да вярвам или на това, че вече с новото техническо датиране там са установени съдове от 8-и век? От изброените ти свидетели, супер надеждни са записките Шестия вселенски събор в Константинопол. Би ли ми посочил точно къде е записано там, че Аспарух е дошъл с конница от севрероизток? Другите "документатори" са карйно ненадеждни.
цитирай
12. laval - Тогава
05.10.2020 17:53
кой е Курт (Кубрат) от Именника?
цитирай
13. dobrodan - Добре, а нещо като експертен анализ на състава на метала,
05.10.2020 20:27
откъде е добит, къде е обработван, кой реши, че съдовете са от осми век освен изказването на госпожата, чието име нещо не мога да открия?
Това не е погребение. Най-обикновено съкровище си е. Така че и от двайсет и осми век да е, без анализ на метала никой не може да е сигурен откъде е взето златото, среброто и къде приблизително са обработвани.
Един от десет източника го призна за верен? Ехааа :).
Ти сигурен ли си, че твоят ЕГН е твой ЕГН? Къде пише?
Лична карта се подправя, акт за раждане се преиздава, кръвна проба се подменя. Ти сигурен ли си, че си ти самият? :):):):):)
И къде е живял Аспарух, преди да освободи траките от самите тях?
Чакай да позная... В Пловдив? Ямбол? Направи ми вечерта, мерси боку :):):)!
цитирай
14. starforlife - ~
05.10.2020 20:47
laval написа:
Енодий с рождено име Магн Феликс Енодий... през живота си написал 500 християнски произведения на латински.
Като ценител с доооста богата Библиотека - имам ги всичките. Ха ха ха

Шегувам се, Варнааа.
Наздраве!
цитирай
15. starforlife - И, Лазаре, да те попитам...
05.10.2020 20:48
Кукуто Глупостина ли ти слага минусите?
То съм 90/100 сигурен, че е тя, понеже е комплексирано добиче (извини ме, че малко изчацвам с този епитет) и интересите ти в областта на историята, подплатени със знания, със сигурност обострят комплексите й.
Както и 90/100 съм сигурен, че е започнало с това, че се е натрапвала с идиотските си (отново ме извини) коментари и ти си започнал да не ги допускаш.
Оттам нататък, минусите е започнала да ги слага на автоматична, без дори да чете постингите ти.
Прав ли съм?
цитирай
16. laval - Скоро
05.10.2020 21:02
не ми е слагала минуси госпожата. Дано да се е отказала да се занимава с мен. Има и още един - двама такива, не знам как да ги нарека. Писах за тях в статията "Историята". И те изглежда се кротнаха. При мен хейтъри не вървят. Веднага ги докладвам на админите. Вярвам, че всеки трябва да прави така.
цитирай
17. bulgares - Кубрат
06.10.2020 13:04
laval написа:
кой е Курт (Кубрат) от Именника?


е герой от прказката на Теофан, по начина по който я е представил, а дали има общо нещо с този Курт, може само да гадаем. При всички случаи Именника, като документ от епохата при разцвета на Панславинзма, с имена съвпадащи отчасти и според който хората могат да живеят по 300 и 150 години не е надежден за нашите цели изобщо.
цитирай
18. laval - Стана
06.10.2020 13:22
тя. Ами че ако ние нямаме Именника, то значи нямаме нито календар, нито история.
цитирай
19. dobrodan - Ама как да нямаме история, laval, как така да нямаме?!
06.10.2020 13:37
Всеки ден, всеки час ТРАКИ сочат към нас :):):):):)!!!
Ама това, че траките са ТЮРКОЕЗИЧНИ :), никой не смее да го изкоментира, нали? :):):)
Ех, Тарьi-Ak-Лар... :).... Що така трудно ви влиза в главите?
Щото са пълни с тарьi-ен-ак (ТРЪНАК), да не се чудят другите...
Което от друга страна си е етнонимът на Франките....и обяснява една част от тукашната ни история. Общ произход, от "белите сеячи".
цитирай
20. laval - Здравей, Красимире!
06.10.2020 19:15
Не знам траките да са били тюркоезични, но определено за мен те не са били никога българи.
цитирай
21. dobrodan - Били са българи, били са :).
07.10.2020 18:46
И в старите книги си го пише :). Нооо - толкова отдавна е било, че са го забравили :).
цитирай
22. laval - Кои
08.10.2020 10:50
са тези стари книги, където пише това, че не ги знам?
цитирай
23. elizabethborislavova - 681!!!
05.01.2021 20:00
За нас като българи е изключително важно да пазим годината на създаване на насотящата българска държава. Това е последното, което ни е останало. 681 е година, с която са свързани най-важните пророчества в Библията и най-вече пророчеството за 1300 и за 1335, а също и за 1260 години. А те са съдбоносни за цялото човечество.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101556
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967