Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2021 17:18 - Моне
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2419 Коментари: 4 Гласове:
18

Последна промяна: 25.06.2021 17:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Клод Моне - Водни лилии 1899

image


Клод Моне – основателят на импресионизма 

Не са много творците в историята, които могат да се похвалят, че са успели да създадат голямо световно движение в изкуството. Клод Моне е пример за малцината записали името си със златни букви в историята – основателят на импресионистичната живопис във Франция. Той е най-значимият и определящ практик на философското движение, което вярва, че изразяването на човешките емоции, мисли, идеи и светоразбиране са безусловно свързани с природата. Моне използва различни техники и видове бои, за да постигне амбицията си да документира идиличните картини на красивата, пъстра и спокойна френска провинция.
Любопитен похват е идеята му да рисува един и същ пейзаж няколко пъти, за да изгради пълноценно в картините си различното и уникално усещането през всички вариации на сезоните и промяната на светлината и цветовете. Моне започва се премества в Живерни през 1883, когато купува жилище в района и започва своя голям проект, свързан с множеството покрити с лилии езера в района. Пейзажи, които впоследствие ще се превърнат в някои от най-прочутите му и гениални творби. Клод Моне е роден през 1840. Родителите му го кръщават Оскар, а на 20 май 1841 той е въведен в римокатолическата вяра. Въпреки това, той остава атеист през целия си живот. Премествайки се заедно с цялото си семейство в Льо Авър през 1845, той е посочен от баща си за наследника, който да управлява семейния бизнес за хранителни стоки и да зарежда стоката, пътувайки до най-важните пристанищни градове в Европа. Клод Моне обаче има свой собствен различен възглед за живота си – настоявал е да бъде художник. Майка му го подкрепила в решението да преследва кариера в изкуството, тъй като тя самата е певица. Клод започва с уроците по рисуване в гимназията в Льо Авър, където се записва на 1 април 1851. Той започва да рисува всичко, което вижда през прозореца. В желанието си да се развива, той заминава за столицата Париж, където остава много години и успява да се сприятели с други млади художници, които по-късно се превръщат, освен в приятели и в негови колеги импресионисти. Моне рисува няколко произведения, свързани със съвременния начин на живот по време на френско-пруската война, въпреки факта, че семейството му живее в крайна бедност. Едно от най-прочутите и известни произведения на Моне е серията картини „Катедралата „Руен“, която той рисува в периода 1892-1893. Серията творби цели улавяне на фасадата на катедралата в Руен във Франция, показваща променящите се светлина, атмосфера и дух през различно време на деня и годината. Моне използва само елемент от катедралата, така че платното разкрива само част от фасадата. Моне създава десетки картини, свързани с природни и градски пейзажи в Льо Авър, Париж и десетки френски градчета. Световен успех постига серията произведения, вдъхновени от водните лилии. Този цикъл картини е рисуван в периода 1896-1926. Моне рисува създава около 250 маслени картини, които понастоящем се излагат в най-престижните музеи в света. Сложността, с която Клод Моне работи по отношение на светлината и цветовете на водните лилии създават у зрителя усещане за невероятното разнообразие и богатство на живота.




Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tikoev - Импресия.
31.05.2021 18:15
Импресия.
цитирай
2. tonsun - Моне е считан за третият най-скъпо ...
31.05.2021 20:59
Моне е считан за третият най-скъпо продаван художник в света.:)
цитирай
3. shtaparov - Неговите импресии са доста хубави ...
04.06.2021 07:18
Неговите импресии са доста хубави за разлика от тези,в които червена черта пресича бяло поле или бяла черта- червено. Упадъчното соц."изкуство" правеше такива гаври с изкуството и претендираше,че те са "върхът". Е,не са- днес почти никой не се сеща за ръбатия петоъгълен осмоъгълник,който бе разрушен преди няколко години нито за безсмислената черта насред един лист,която може да я нарисува и маймуна с опашката :)
цитирай
4. shtaparov - Моне е считан за третият най-скъпо ...
04.06.2021 07:21
tonsun написа:
Моне е считан за третият най-скъпо продаван художник в света.:)

Френска реклама и парижко казинаджийско очарование... Нека беше Българска картината и никой нямаше да й обръща толкова внимание,ако ще да е 10 пъти по-хубава!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4132324
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22111