Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2022 21:39 - Искането
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1679 Коментари: 5 Гласове:
18

Последна промяна: 20.06.2022 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не знам доколко е правилно искането българите да бъдат вписани като държавнотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония. От една страна, това ще означава, че за пръв път в Македония се признава, че има българи. Досега това винаги се отричаше от официалните власти и при преброяванията в Македония българите не фигурираха дори като малцинство. Въпреки това имаше хора, които се декларираха като българи, макар и малко на брой. От друга страна обаче това би означавало, че българите в Македония са просто едно от малцинствата заедно с албанци, власи, сърби, турци, цигани. Ние винаги сме смятали, че българи и македонци сме един народ и че македонският език е писмено-регионална норма на българския език. Така ние се отказваме от тезата един народ в две държави”.

Бил съм само веднъж в Македония, но знам, че там има различни хора. За съжаление пропагандата на македонизма е промила немалко мозъци и затова там има хора, които не само си вярват, че са македонци в смисъл на отделен народ от българите, но някои от тях определено ни мразят. Те ни наричат фашистички окупатори и татари, но не знаят, че през 1941 населението на Вардарска бановина е посрещало българските войски с цветя като освободители от жестокото сръбско потисничество.

Има и такива, които ни казват, че сме
наши ора и си знаят, че са си българи, но не смеят да го заявят открито поради страх от репресии и неприятности. Какво е реалното съотношение, наистина не знам. Малцината, които заявят открито, че са българи, биват тормозени и преследвани, дори ги наричат предавници. Аз не съм политик и не знам как точно следва да се постъпи. Това, което знам обаче, е че Русия и Сърбия са тези, които имат интерес Македония да не влезе скоро в Европейския съюз и те са активирали всички свои проксита в двете страни, които са противници на сближаването ни.  Днес гледах по телевизията митинга на ВМРО – ДПМНЕ в Скопие с искане за предсрочни избори против френското предложение. В България срещу това действат много активно президента, Възраждане, ИТН и други подобни.

Ето защо аз си мисля, че интересите на България налагат ветото да бъде вдигнато, като френското предложение бъде прието. По този начин България ще има възможност да отстоява позициите си в хода на преговорите по всяка една преговорна глава. Ние вече не можем да накараме насила да се пишат българи тези македонци, които не искат това. Затова все пак мисля, че би било по-добре българите да бъдат вписани в македонската конституция като държавнотворен народ. Ние имаме дълг към всички, които се чувстват българи в Македония и трябва да можем да защитим техните права.

image




Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - По принцип си прав,
19.06.2022 22:05
но не е лесна работата с въртеливи и лъжливи македонци. Опаки са те.
цитирай
2. nkf - Изводите са правилни, но има някои ...
19.06.2022 22:41
Изводите са правилни, но има някои неясноти, които сам изтъквате.
цитирай
3. librarian - laval, привет! :-)
19.06.2022 22:50
Аз ще използвам случая да припомня невярността на една опорка на путиниSSтите, че България била васал на ВЕЛИКИТЕ Съединени американски щати.
Ако беше така, глупави тролове-путиниSSти, то нямаше да съществува нашето вето по отношение на Република Македония и САЩ нямаше по пътя на вербалните разяснения и убеждаване да се опитват да ни влияят, а щяха просто да ни разпоредят!

Така, че.....
Така, че руSSките опорки вървят само там, където няма нищо в главата!
цитирай
4. laval - Ще
21.06.2022 09:58
Помоля да се спазва добрия тон в блога ми, иначе ще трия.
цитирай
5. notfun - 1. rosiela - По принцип си прав, 19.06
21.06.2022 18:11
...г жа, това, вашето, не са граждански дебати, още по малко, професионални..
а ,приказки, които стават..за ,в махалата..

г н Лазар, има, много премерено и достойно поведение,
както, подобава, и по тази, ''завързана'' тема/ провокирана
от Русската пропаганда , и Геополит. машинациии на Кремъл..

подкрепям те, напълно, лазаре..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099708
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960