Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2022 10:32 - Албания
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4204 Коментари: 1 Гласове:
15

Последна промяна: 20.07.2022 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Албания (на албански: Shqiperia – Шкипърия) е една от най-новите туристически страни в Европа. Дълги години страната е била напълно изолирана от останалия свят по времето на режима на Енвер Ходжа. Днес Албания съвсем не е онази изостанала страна от вицовете и в нея също има много какво да се види от един турист.

Албания има излаз на Адриатическо и Йонийско море, граничи с Косово, Черна гора, Македония и Гърция. Най-бързо до  Албания се стига със самолет.  Летище “Ринас” е на 25 км от столицата Тирана.

Албания е една от най-евтините страни за туризъм в цяла Европа години наред според американската преса. Там 20 евро ще заситят и най-бездънния стомах, а нощувките в доста добри хотели не са повече от 40-50 евро на вечер.

Кухнята е типично средиземноморска. Усеща се силното гръцко и италианско влияние, а поради религиозния фактор преобладава овчето месо пред всички други.  Наричат Албания страната на бункерите. По времето на Енвер Ходжа са построени над 700 хиляди бункера на цялата й територия в случай на ядрена атака, които приличат на огромни бетонени гъби.

Тирана

Тирана не се различава особено от другите европейски градове. Там е пълно с модерно строителство, облагородени паркове и алеи, широки булеварди, скъпи магазини, заведения и голям брой високи сгради. Сред забележителностите си заслужава да видите площада “Скендербей"ОператаДжамията Етем бей, Националната библиотека, символът на града –Часовниковата кула, руините на Юстиниановата крепост, Националния исторически музей. Сред атракциите са зоологическата и ботаническата градина. Но най-силно впечатление прави лифтът “Дайти” в северната част на столицата, който отвежда туристите за минути в един запазен планински кът. Отгоре на 1000 м височина се вижда цяла Тирана и дори Адриатическо море.

image

Шкодра

На около 86 км от Тирана в делтата на река Дрин, покрай Шкодренското езеро е друг именит град в Албания – Шкодра.

Той е много близо до Черна Гора. В района основна забележителност е средновековната крепост Розафа, от чиито крепостни кули се открива гледка към езерото, града и на юг към морското крайбрежие. Местните ще ви упътят и към музея на стари фотографии “Маруби”, снимани от началото на века. Има множество старинни църкви и джамии. Шкодра е един от малкото градове, който има връзка с железопътна линия.

image

Дуръс

Най-голямото пристанище в страната и бивша нейна столица по време на Втората Световна война е град Дуръс. На италиански е Дурацо, а на български Драч.

През комунизма той е символ на свободата, защото e портата на емигрантите към запада. Градът е разположен на Адриатическо море и е популярен сред туристите морски курорт. Намира се на около половин час от Тирана.

В него интересни са руините на крепостната стена, амфитеатърът от римско време, джамията Фатух, културния център и старите бункери около плажа.

image

Вльора

Вльора е второто по големина пристанище в Албания. Намира се на залив със същото име на Адриатическо море. Има фериботна връзка, която ще ви отведе директно до италианските градове Бриндизи и Отранто.

Албанците го наричат перлата на своите курорти, тъй като там има всичко, от което един почиващ се нуждае – красиви плажове, активен нощен живот и много заведения с вкусна храна.      

Когато отидете там, посетете джамията Мурадие и Музеят на независимостта в сградата на първото албанско правителство.

image

Саранда

Достоен за списъка на ЮНЕСКО е град Саранда. В последните години той изживява строителен бум.

Свързан е с ферибот с остров Корфу (Керкира) и много от туристите на гръцка територия си правят разходки за един ден до Албания

Саранда е с красив и чист пясък. По крайбрежието има луксозни хотели и градът предлага атрактивен нощен живот, като особено популярна е дискотеката на яхта. В околията има маслинови гори. Хотелите варират около 30 евро на вечер, а белите пясъчни ивици са на 10 мили в южна посока. За желаещите европейска кухня – остров Корфу е на по-малко от час път с корабче.

image

Бутринт

Известно място в региона е древният град Бутринтиум или както го наричат местните Бутринт. На него имам посветена отделна статия, както и за град Берат.

Той е разположен между едноименното езеро, Адриатическо море и река Павла и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Местността е обособена в национален парк “Бутринти”.

Градът датира отпреди 2500 години и е разположен на 11 кв. мили. В началото на 20-ти век е открит при разкопки от италианците, които се натъкват на амфитеатър и крепостни стени, строени от гърците. По-късно там са намерени и раннохристиянски базилики и осем обществени бани.

Гирокастра

Вторият обект, признат от ЮНЕСКО за световно значим, е град Гирокастра, заседнал в долината на Дринос.

Това е запазен османски град с турски къщи  отпреди 3 века. В него е роден най-големият бункерофил в историята Енвер Ходжа. В планинската част е разположен старият град, който е архитектурен резерват. Над него има крепост, създадена от византийците, в която се архивират всякакви оръжия от далечни времена до днес. Сред атракциите са танк и самолет, качен на крепостта.




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
18.07.2022 18:12
Косвено, Абания е причина за бедите ни
защото ,докато воюваме с Османската империя, тя, подкрепяна от САЩ, обявява независимост !Македония е безспорна Българска зона, а земите на Албания трябва да се разделят между сърби и гърци Само че, като приключва войната, оказва се ,че те няма кякво да делят Войските им са в Македония и не искат да я напускат
Така залочва втората Балканска война...
Круя е забележителен град в Албания Запазенна е крепоста на Геарги Кастриоти, баща му е Иван, повод за размисъл, приел турското име Скендербег и разказал играта на османлиите
Албания се развива бързо По улиците има само Мерцедеси/ друга кола не признават/, но в самия център съм виждал каруца с автомобилни гуми, задвижвана от двигател, с шофьор циганин и вързан зад нея, бягащ кон!?
Заслужава си ,да се види!Албания, не каруцата!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100052
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961